hits

juni 2017

Om gode hjelpere, toleranse og homser

Mens muslimene langsomt kommer seg etter ramadan og byene tømmes for kontorister og arbeidsfolk, fylles byen raskt opp av turister og transfestitter. Denne uken begynte med muslimenes Eid-fest og avsluttes med homoparader og utagerende fester. Under regnbuens fargespill viser Oslo seg frem i all sin mangfoldige prakt, og viser med all mulig tydelighet at kreativitet og innovasjon fordrer toleranse på mange plan.

Det var vel den amerikanske professoren Richard Florida som i boka «The Rise of the Creative Class» først pekte på at byers kreative klima påvirker næringslivets innovasjonsevne, og at de mest kreative byene også er de byene med mange kunstnere og homser. Vi påstår ikke at kreative endringsagenter må være verken homoseksuelle, kunstnere eller bohemer, men det er noe med den åpenheten, den annerledesheten og det mangfoldet som fenger. Tenk Berlin, Sydney og San Franscisco, eller Oslo. Noe sier oss at Florida ville stortrives i landets hovedstad som denne uka kjører toleransespakken til bunns og fremstår som Homoslo.

En av de nordmenn som virkelig kan kunsten å invitere til fest er Petter Stordalen, og det er gledelig å se at han følger opp fjorårets invitasjon til norske gründere med en ny invitasjon, - vi applauderer og ønsker norske gründere lykke til med pitchen foran landets definitivt beste jordbærselger.

Festligheter og alkohol henger ofte sammen, vår artikkel om det norske innovative selskapet Kebony AS viser at selv alkohol kan anvendes kreativt. Det er bare å gratulere treprodusentvirksomheten med nye forskningsmidler, og et produkt som stadig vinner nye venner. Som det fremgår av artikkelen du kan lese HER, trenger selv innovative endringsagenter gode hjelpere, en rolle Drammensbedriften Nofas åpenbart har lykkes med å fylle.

Mens Norwegian nok en gang har flydd inn i en storm som virker noe oppblåst, har ukas gründercase valgt å satse på at det meste kan forsikres, - og da helst via smarttelefoner. Flere spennende gründercase kan du forøvrig lese i årets papirutgave av innovasjonsmagasinet, der vi presenterer 50 av Norges mest innovative startups akkurat nå.

Ukas innovasjonsblomst går til alle de som står på for å skape et tolerant og mangfoldig samfunn der hver enkelt av oss får lov og anledning til å være seg selv, enten man er jordbærselger, homse, endringsagent, gründer, eller alle fire.

Happy Friday - og riktig god sommer til alle våre lesere. Uansett breddegrad, legning og toleransefaktor!

Om skistjerner, popikoner og Nobelpris-blemmer



STARMUS-festivalen i Trondheim er blant lyspunktene i en uke som ellers har gitt oss vekslende vær og dårlige spøker - og en gammel skistjerne som med sine uttalelser om formuesskatten skapte mediedebatt om norske holdninger til gründere. 

I uka som markerer årets lyseste er det særlig tre gladsaker som lyser opp for oss endringsagenter, og som forhåpentligvis vil varme våre mange lesere lenge etter at årets sankthansbål er slukket. Visste du forresten at Sankthans eller Jonsok-aften med sin bålbrenning er en gammel tradisjon, ment å styrke solas livgivende krefter? Mens svenskene i mange år har kjørt sin midtsommerfeiring til nærmeste fredag og feiret med stil og gjort offentlig fridag av det hele er det kun tilfeldig at vi i år feirer samme dag.

Denne uka har NTNU med 10 millioner i støtte fra Kunnskapsdepartementet hentet inn noen av forskningens største stjerner til Trondheim og STARMUS-festivalen. Festivalen, som tidligere har vært arrangert på Kanariøyene, har i år tatt veien til Trondheim. Det store trekkplasteret, selveste Stephen Hawking, måtte dessverre melde forfall - men NTNU's rektor har, til tross for en stiv festivalbillett på hele 5000,-, lovet Trondheim en populærvitenskapelig og kulturell folkefest i byen. Det kryr av store navn rundt Nidaros denne uka.

En av verdens største musikalske stjerner, tidligere Queen-gitarist Brian May, med solohits som «Too much love will kill you», spilte på den første festivalen i 2011. Han sitter også i STARMUS-styret, som kombinerer noen av de største navnene innen astrofysisk forskning med noen av musikkens største navn. Ikke gå i fellen med å tro at Brian May kun er et gammelt popikon - han fullførte imponerende nok sin doktorgrad i astrofysikk i 2007. Årets musikalske hovedattraksjon, Steven Vai, er heller ingen smågutt - han har flere ganger blitt kåret til verdens beste gitarist av magasinet Guitar Player.

Den store snakkisen i Trondheim så langt er dessverre den tidligere nobelprisvinneren Chris Pissarides, som i en debatt klarte å fornærme halvparten av planetens befolkning ved å uttale at han stolte mer på en mannsstemme enn på kvinner. Årsaken til det hele var noe så banalt som at han har utstyrt Apple's «Siri» med mannsstemme. Det hjelper ikke å være adlet nobelprisvinner, man skal passe seg for hva man spøker med...

En av Norges største skistjerner har også lyst opp igjen, og debatten går landet rundt etter Bjørn Dæhli's ytring i forrige uke om at det er trist at det skal være så stor forskjell på å lykkes som skiløper og i næringslivet. Hans kritikk av formuesskatten og norske holdninger til gründere som lykkes i næringslivet var egentlig et svar på NHO-undersøkelsen som viste at nordmenn flest tror det er politikerne som skaper et velferdssamfunn. Hele 56% av våre landsmenn tror at velstand vedtas av våre politikere, mens både svenskene og danskene i større grad innser at det er næringslivet som skaper inntektssiden. Vi tror Bjørn Dæhlie tåler formuesskatten godt, men synes lite om måten mange har angrepet ham på i ettertid.

Med under tre måneder igjen til valget seiler kampen om den særnorske formueskatten opp som en valgkampfakkel - vi i InnoMag lurer fortsatt på hvorfor ingen stiller spørsmål ved hvorfor norsk shipping skal nyte godt av skatteparadisvilkår, mens gründere skal beskattes fra første dag og i tillegg betale 14,8 % avgift når man endelig tør å ansatte nye kollegaer. DET burde være en valgkampsak, og trist nok er det kun Venstre som her sloss på lag med alle landets små og nystartede virksomheter.

Ukas siste gladsak kommer fra egne rekker, der både årets innovasjonsvinner Aker Biomarine, Jotun og Itera deler hva de har gjort for å bli blant Norges 25 mest innovative virksomheter. Mens Iterasjefen Arne Mjøs denne uken valgte årets interne innovasjonsvinner, som alene forventes å tilføre mer enn 25 millioner i verdi i løpet av 2 år, har vi intervjuet Jotun-sjefen Morten Fon, som med Sandefjord som base har skapt et globalt norsk innovasjonsfyrtårn. «Det er alltid en fare for å bli sittende fast i gamle tankemønstre. Vi tror det er en del vi kan gjøre for å unngå nettopp dette», sier han - du kan lese mer i ukas lederintervju her.

Visste du forresten at popikonet Katy Perry denne uken som den første i historien passerte 100 millioner følgere på Twitter? På en liste som preges av sangere, sportsstjerner, mediaselskaper og noen få politikere er Trump helt nede på 33. plass. Listen, som er offentliggjort på websiden Twitter Count, viser tydelig hvilken påvirkningskraft popikoner og artister har. Det burde nok også filmstjernen Johnny Depp ha tenkt på da han denne uken på den engelske Glastonburyfestivalen fleipet med å drepe Donald Trump.

Ukas innovasjonsblomst går til Bjørn Dæhlie, og kaktusen deles mellom Johnny Depp og Chris Pissarides - kjendisstatus betyr IKKE at alle spøker automatisk blir morsomme.

Happy Friday og sankthansfeiring!

Om krill, ekstreminnovasjon og årets viktigste magasin



Denne uka har vært hektisk, - det virker som om alle og enhver har et genuint ønske om å gjøre sitt før sola starter reisen sørover igjen, og det er trist nok kun 150 timer unna.

Ukas største begivenhet, med fare for å virke en smule subjektiv, var nok at årets utgave av INNOVASJONSMAGASINET endelig er i salg i Narvesen utsalg over det ganske land. Release-festen på Rockefeller denne uken kunne skilte med flotte innlegg fra både Blockchain eksperten Lasse Meholm i DNB, Tone Ringstad, Øystein Bredal-Thorsen fra GainGrowth og Ålesunds André Eidskrem. Sistnevnte viste sitt nye samhandlingsverktøy som gikk «Facebook at work» en høy gang, og som mangeårig leverandør til blant annet Cisco har Intrahouse-gründeren vist at han kan få det til igjen.

De 144 sidene i INNOVASJONSMAGASINET er fylt med stoff om norske endringsagenter, og vi har fått hjelp av noen av Norges beste penner. Du kan blant annet lese gode innspill fra Paal Leveraas, Helge Skrivervik og Arne Krokan, eller lese Tone Ringstads oppfordring til å drive kulturell hacking og Kathrine Aspaas sin glimrende kronikk om den emosjonelle revolusjon. I tillegg har vi nok en gang kåret Norges 25 mest innovative virksomheter. Blant årets mest innovative finner vi både Itera, Nortura, Norwegian og helt til topps fosser Aker BioMarine frem. Fjorårets vinner DNV GL, må i år nøye seg med den siste pallplasseringen.  Vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk ER innovative og ikke bare prater om innovasjon.  Jeg håper alle våre lesere er med på en varm gratulasjon til krillfiskerne i AKER BioMarine som denne uken feirer årets 1. plass, og de øvrige 24 med formidabel innsats. En av selskapene på årets liste er Miles - det norske konsulentselskapet som gjør det meste på utradisjonelt vis. Blant annet har de vinket farvel til budsjett og de har heller ingen daglig leder, kun en daglig tjener. Sjefstjeneren, gründeren selv er ukas lederintervjuobjekt og du kan lese mer om han HER.

I årets papirutgave har vi også tatt et dypdykk i startup-landskapet og presenterer 50 av Norges mest spennende oppstartsbedrifter. I et intervju med Skattefunns far Christian Hambro, trekkes linjene frem til Kapitalfunn som nå blir gjennomført. Vi har også intervjuet mannen bak denne nye ordningen, Venstres Terje Breivik. I tillegg har vi møtt Jack Ma, Ali Babas fargerike gründer og sett nærmere på Elon Musk.

Av øvrige høydepunkt denne uken bør Start up Extreme nevnes. I Bergen og Voss har Innovasjon Norge slått på stortromma og samlet 98 gründere og 51 investorer til en av verdens mest ekstreme nettverkssamlinger for oppstartmiljøet. Ti av de mest ambisiøse selskapene ble utvalgt til å pitche på Innovasjon Norges Demo Day, for å vise seg frem for norske og utenlandske investorer på jakt etter sin neste investering. "Vi trenger flere vågale gründere og investorer, og det er større sjanse for å finne dem her, hvor paragliding er programpunktet før pitching, enn i en konferansesal der alle går i dress", sa erfarne Bjørn Christensen i Alliance Venture, og pekte på en av fordelene ved å møtes under ekstremsportveku på Voss.

Norske aktive eierfond investerte rekordhøye 12 milliarder kroner i 2016, men fortsatt er økningen av investeringer i tidligfase relativt beskjeden, ifølge Aktivitetsanalysen 2016 fra Norsk Venturekapitalforening. Disse tallene forventes å øke når regjeringens nye skatteincentiver for investeringer i tidligfase implementeres og flere såkornfond er operative. "Vi forsøker å tilpasse virkemidlene våre slik at vi kan hjelpe de som har størst potensiale til å vinne frem i det globale markedet, samtidig som vi ivaretar oppdraget vårt om å øke sysselsettingen i distriktene. Våre utekontorer rundt omkring i verden kan bidra med kompetanseprogram, rådgivning og sterke nettverk, og står klare til å ta imot de som vil konkurrere internasjonalt", sa Innovasjon Norges gründersjef, Pål Næss. I så fall bør han hilse gründeren fra Ålesund og denne ukas grundercase fra InnoBørs varmt velkomne.

Høyt adrenalinnivå er det kanskje også på Stortinget der man denne uka jobber overtid for å banke igjennom en rekke beslutninger før de tar sommerferie.  Vi håper likevel de har vett til å rope ut at det er umusikalsk galskap å bruke over 2 milliarder på et garasjeanlegg og er enige med SV og de andre partiene som ber  Stortingets president og direktør gå av.  Det skal bli spennende å se hva Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som avgir sin innstilling i saken i dag, kommer frem til...

Ukas innovasjonsblomst går til alle de ildsjelene som har vært med å gjøre årets utgave av INNOVASJONSMAGASINET  til den beste ever.

Happy Friday

Om norske mestre, verdenspedagoger og umusikalske politikere

Det er noen år siden Thomas Ledin sang «Sommeren er kort», men i en uke preget av regnvær, umusikalske stortingspolitikere og engelsk katastrofevalg er det likevel lov å spørre hvor sommeren tok veien.

Ukas største solglimt for oss var nok NM for studentbedrifter. Årets kanskje viktigste NM ble nemlig avholdt i Næringslivets hus på Majorstua, og de ferske norgesmestrene heter AgriMare Bio SB fra Ålesund. Prisen fikk de av vår tidligere verdensmester på ski, Grete Ingeborg Nykkelmo, fersk administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, som i år feirer 20-års jubileum.

AgriMare Bio SB vant med en løsning for storskala oppdrett av proteinrikbørstemark som skal meske seg på fiskeslam. Til tross for noe ensidig kosthold skal børstemarken utprege seg med høyt innhold av marint protein og viktige marine fettsyrer, og den kan etter sigende erstatte vegetabilske ingredienser i fór for oppdrettslaks. Vi i juryen, som blant annet bestod av undertegnede, sa i vår begrunnelse følgende; "Studentbedriften har ønsket å bidra til en bærekraftig fremtid, og har tatt utgangspunkt i en for Norge svært viktig næring. Med utgangspunkt i forskning har de arbeidet med et nyskapende konsept med høy innovasjonsgrad, og som er veldig relevant for dagens lokale og globale utfordringer. Dersom bedriften lykkes med sitt planlagte pilotprosjekt, har bedriften et stort vekstpotensial". Nå starter studentene eget AS.

Takket være Ungt Entreprenørskap og NM-tittelen må det være lov å si at de har fått en pangstart. Som Norges beste Studentbedrift 2017 skal de unge gründerne representere Norge i EM i Helsinki i slutten av juni - vi ønsker de lykke til og håper Europa er klar for nye norske oppdrettseventyr.

NHOs dyktige adm. direktør Kristin Skogen Lund og Vismas Øystein Moan, var blant prisutdelerne og NHO-direktøren var tydelig på at norske utdanningsinstitusjoner har et ansvar for å gi studentene entreprenørskapskompetanse. "Jeg vil gratulere alle vinnerne. Norge trenger innovative, modige studenter som dere. I årene som kommer vil vi trenge flere entreprenører, gründere og unge mennesker som ønsker å skape verdier og arbeidsplasser", sa hun. BRA, Kristin!

I Kristiansand strålte også entusiasmens solstråler selv om regnet også der høljet ned. I Sørlandets hovedstad har ivrige ildsjeler på Universitet i Agder (UiA) denne uken arrangert World Learning Summit, og med deltagere fra 5 verdensdeler og en rekke flotte innledere og gode samtaler har man diskutert hvordan fremtidens utdanningssektor vil fortone seg, - innovativt og spennende, men dessverre uten verken utdanningsminister Torbjørn Rød Isaksen eller noen av hans medarbeidere til stede.

Langt mindre hyggelig fortoner Stortingets mildt sagt utrolige pengebruk på et garasjeanlegg som nå har passert 2 milliarder kroner seg, og for oss som daglig vasser rundt i sentrum, er spørsmålet åpenbart;

Har vi valgt 169 stortingsrepresentanter som ikke forstår seg på prosjektstyring og nøktern kostnadsbruk, eller har stormannsgalskapen tatt fullstendig overhånd?

For vel 12 millioner per stortingsrepresentant burde det være mulig å få ut mer samfunnsnyttige tjenester enn en skarve parkeringsplass. Det spesielle i denne byggeflausen er at det er Stortinget og Stortingets presidentskap som selv har opptrådt som byggherre, fullstendig håpløst mener vi.

Like lite hyggelig er vel resultatet av det engelske valget for Englands statsminister Terasa May, som i politisk medvind i vinter ønsket seg et nyvalg for å blåse Labour av banen, men i stedet ender opp med et gigantisk mageplask . En påminnelse for alle ledere som i dag seiler friskt i medvind - posisjoner, vindretning og værmeldinger endrer seg nemlig raskt i dagens samfunn. Det siste kan for øvrig også fungere som en nyttig påminnelse til alle de vel 5000 seilerne som i ettermiddag skal ut i Oslofjorden når den 70. utgaven av verdens største overnatts-regatta går av stabelen, - nemlig Færderseilasen.

Happy Sailing og Happy Friday - uansett værmelding!

Om falske sannheter, selsomme definisjoner og klar tale



Så var sommeren 2017 i gang og mens begrepene DIGITALISERING, TRANSFORMASJON og INNOVASJON sprer seg fra talerstol til talerstol, nesten som løvetann i sommerenga, blir det stadig mer åpenbart for oss som har jobbet med dette en del år, at mange rett og slett ikke har peiling på hva de mener med begrepene.

I en uke der Donald nok en gang stjeler de store overskriftene med sine mer eller mindre gjennomtenkte sprell som beviser at den tidligere reality -TV stjernen totalt mangler virkelighetsforståelse og kompenserer med å bøtte på med falske sannheter i et tempo som overgår Jan Thomas sin bruk av brunkrem, har mye her hjemme på berget dreid seg om shipping, innovasjonstaler og drømmeløft.

NorShipping har visstnok samlet over 35 000 deltagere denne uka, og ryktene forteller at både Lillestrøm og Oslos barer er tomme for edle drikker. Vi synes det er flott at shippingfolket feirer seg selv og med 0,5 % skatt beviser de for en hel verden at insentiver fungerer. Vi håper norske politikere får med seg poenget!

Innovasjon Norges Innovasjonstale-arrangement på Sentralen i Oslo denne uken var det nok kun 1% av tallet som Norshipping kunne skilte med som fikk med seg at administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth overrakte den nye Drømmeløftrapporten til næringsminister Monica Mæland. Da hadde hun foran næringsministeren og full sal pekt på tre former for innovasjon; Stegvis eller inkrementell innovasjon, radikal eller banebrytende innovasjon og imitasjon eller kopiering. Vi heier ofte på det endringsagenten Anita Krohn Traaseth forsøker å få til, men seansen ble en selsom opplevelse i vranglære og feil fokus, hvor lyspunktet var en frisk Ansgar Gabrielsen som med en tusjpenn tegnet opp en rekke siloer og raskt konkluderte med at måten offentlig sektor organiserer seg på ikke er egnet for å skape innovasjon - KLAR TALE fra Innovasjon Norges far.

Les også: Innovasjonstalen 2017: Dagens velferdsmodell er avhengig av bedre samspill mellom offentlig-privat sektor

Det som ikke var så bra, var at Innovasjon Norge sjefen går seg vill i definisjonen av innovasjon,  - kopiering er IKKE en form for innovasjon, det blir som å definere flaks som en del av en markedsstrategi. Som redaktør for landets ledende innovasjonsmagasin og tidligere gründer av 11 selskaper, er jeg sikkert ikke objektiv nok, men det må være lov å forvente at landets viktigste virkemiddel for nyskapning klarer å definere hva de mener med innovasjon, og det KAN ikke være for mye forlangt at de henter inn minst en gründer og investor på scenen. DET VAR INGEN!

Det var til tider vanskelig å forstå om Anita Krohn Traaseth ledet Innovasjon Norge eller DIFI, - selv om NHO hadde hjulpet til med å peke på at investeringsnivået i private bedrifter ikke har vært lavere siden tidlig på 90-tallet og selveste Bjørn Dæhlie la beslag på forsiden i DN med et oppslag om at både han og norske investorer styrer unna oppstartsvirksomheter og i stedet setter pengene i eiendom.  Man kunne jo bli unnskyldt for å tro at dette var en lissepasning til Innovasjon Norge dagen før innovasjonstalen, men neida - dette var ikke engang nevnt og en rask gjennomlesing av rapporten Monica Mæland fikk overlevert bekrefter dessverre dette.

Er det bare vi i InnoMag som opplever dette som surrealistisk?

La oss avslutte uka med å heie på alle de flotte norske gründerne som ikke gir opp, men som bygger verdier og skaper morgendagens Norge - ukas gründer, Bjørn Horten fra Fredrikstad, denne uka valgt som Norges mest attraktive by, viser oss alle at mange av de beste gründerene er folk som har passert de første 40 og har rik erfaring å by på - les mer HER.

Ukas innovasjonsblomst går til Ansgar Gabrielsen, klar tale fra drevne politikere er dessverre sjelden kost, men desto mer velkomment når noen tør å si fra!

Happy Friday!