hits

februar 2017

Det våres både i Lahti, for kongehuset og på InnoBørs



Hvorfor er ikke Petter Northug best når det gjelder lenger og hvorfor er ikke de store musikkforlagene ledende på musikkstrømming? Og hvorfor regjerer ikke Kodak-markedet for digitale kameraer - tross alt så var det jo de som fant opp herligheten, ikke sant?

Svaret er enkelt, de ble for arrogante, sov for lenge i timen og innså ikke hvor raskt nye teknologiske muligheter endret hva som var mulig.  Vi vil se det samme skje i enhver bransje, store aktører som tror plassen på toppen av næringspyramiden er trygg, vil ubønnhørlig erstattes av nye innovative aktører som innser verdien av ny teknologi.

De siste 20 årene har jeg årlig investert en hektisk uke i Silicon Valley sammen med norske ledere, og etter årets tur står det klart og tydelig for oss 25 som var med på turen at teknologi og smarte programvare-algoritmer, såkalt kunstig intelligens (AI) vil endre mye for de fleste av oss de nærmeste årene. Tiden er inne for å gå i gang og eksperimentere med innovative satsninger. Uansett hvor stor eller liten din virksomhet er, er realiteten at den ikke vil overleve uten smarte grep som innebærer kombinasjonen innovative teknologiske løsninger, null arroganse og evnen til å lære av andre.

Vi våger påstanden om at din virksomhets fremtidige suksess vil avhenge av at du ikke sover like lenge i timen som musikkforlagene og Kodak gjorde.

Mens Northug og hans kumpaner uttaler seg om alt fra skismøring, innovative staver og svenske sexistiske smådrypp finner vi tiden inne til å gi deg tre gode tidlige vårtegn;

  • Det blåser en nyskapingsvind over Norge. Syv av ti mellom 18 og 30 år mener at gründere er viktig for landets økonomiske velferd og like mange kan tenke seg å starte egen bedrift. Om lag 20 prosent driver Ungdomsbedrift mens de går på videregående. For mange unge er dette en kraftig erfaringsopplevelse å ta med seg inn i sitt videre yrkesliv, enten det er som arbeidstaker eller som selvstendig næringsdrivende. For å kunne utnytte dette potensialet, trenger Norge en næringspolitikk med insentiver som virker, ikke slike som verker. To utmerkete initiativ er Seed Forum og Ungt Entreprenørskap. De fortjener begge sin del av æren for utviklingen, og mens Seed Forum i år feirer 15 års jubileum under kyndig ledelse av Steinar Korsmo ble det nylig kjent at vår gamle langrennsstjerne, Grete Ingeborg Nykkelmo skal lede Ungt Entreprenørskap videre  -  vi gratulerer begge to og ønsker de lykke til i arbeidet med å bringe Norge nærmere fremtiden!

 

  • Åpen innovasjon er på kraftig fremmarsj. Samtidig som Trump leker alene hjemme i det hvite hus, fremstår det som stadig klarere at samarbeid fører til bedre innovasjon, rett og slett fordi de fleste smarte hodene befinner seg utenfor egen lønningsliste. "I en verden som prioriterer forsvar foran utdanning, sitter vi igjen med smarte bomber og dumme unger", som Anne-Kat. Hærland formulerte det så treffende. Poenget er godt, verdien av relevant og oppdatert utdanning øker i betydning. Vi i Norge har unike muligheter til å skape morgendagens ledende universiteter og det må gjøres i samarbeid med et innovativt næringsliv, og samtidig må vi ta nye krav og forventninger innover oss og sørge for at utdanningsløpet blir noe vi aldri gjør oss ferdig med. Norge er allerede i verdenstoppen når det gjelder utdanning, det er få land som har flere høyt utdannede i prosent av befolkningen enn Norge, og andelen som tar høyere utdanning etter videregående, øker stadig. Likevel er det ingen tvil om at altfor mange unge dropper ut, og altfor få fanges opp og styres i retning av mer kreative utfordringer - som for eksempel å starte en egen virksomhet. Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen og Moss-virksomheten CloudX Services AS illustrerer på en god måte Norges viktigste konkurransefordel, - vi er rike på ressurser, jobber godt sammen og har som nasjon mye kunnskapskapital. De viser på hver sin måte vei, og er eksempler på hvordan Norge går foran med nye innovative tilnærminger og gode og bærekraftige grønne løsninger - hvorfor ikke kalle det Greenergy?
  • Få år etter at Gjensidige forsikring gikk rettens vei for retten til å kvitte seg med medarbeidere som gikk ut på dato da de  nærmet seg 70 viser Kong Harald og Norges Fotballforbund nå at kompetanse og erfaring er viktigere enn nasjonalitet og fødselsår. Landets nye landslagshøvding er svensk og har unektelig spisskompetanse. At han kun er ett år unna grensen hvor nordmenn i dag regnes som uegnet til å arbeide, blir tillagt liten vekt - og vi håper Lennart finner veien oppover FIFA-listene. I dag ligger vi på en begredelig 84. plass, bak «storheter» som Færøyene, Libya og St. Kitts. Samtidig feirer vår konge sin 80 års dag mer populær enn noensinne, og få mener han har gått ut på dato. Vi håper og tror kong Harald og den sindige svensken viser vei for Norges mange seniorressurser, potensielle eldreprenører som i dag i altfor liten grad benyttes på godt nok vis at det finnes et flott liv som hjelper også for de som har bidratt i en mannsalder. Også her bør Norge gå foran, rett og slett fordi vi er blant de på kloden som lever lengst og best. På Innobørs har den siste måneden over 20 nye norske virksomheter flagget behov for kompetanse, kapital og kontaktnettverk, - ingen kan bedre hjelpe disse vågale gründerene enn våre mange erfarne seniorer. Petter Planke, en av Norges beste gründere gjennom tidene så godt sier det; «Man blir ikke alltid rik av å starte for seg selv, men det er alltid berikende»

Konkurransekraft handler om intelligent kunnskapsdeling og effektiv utnyttelse av ny teknologi. Tillit, integritet, åpenhet og uavhengighet er den kulturelle grunnmuren som sikrer at de beste har viljen til å dele kunnskap med hverandre. På dette området ligger vi en oppløpsside foran de fleste andre land, og det er dette som er Norges nye mulighet. La oss derfor sammen heie på endringsagentene og de som tør å sette nye spor, enten de sloss i langrennssporet, for et kongehus i forandring eller rett og slett for fremtidige arbeidsplasser.

 

Happy Friday!

Om bankkupp, digitale dyster og maritime muligheter


Foto @ Iwona Jurkowska

Det har vært en uke preget av Rune Bjerkes VIPPS-kupp, diskusjon om overvåkingssamfunnet, ny nesten-lansering av toppindustrisenteret og SUPERTORSDAG med stinn brakke på Cafe Amsterdam.

Under 4 måneder etter at VIPPS-sjefen bedyret at man ikke hadde noen planer om å skille Vipps ut som eget selskap, skjedde akkurat det i en operasjon der Rune Bjerke og hans kumpaner i praksis forener Norge under Vipps-paraplyen. Det viser både omstillingsevne og hvor raskt nye realiteter kan endre selv den beste strategi - vi gratulerer og ønsker Vipps lykke til. Den egentlige kampen begynner i 2018 da helt nye aktører takket være nye EU-regler vil entre banen.

For alle som synes det er forvirrende å lese om at våre politikere og ledere hackes, var det befriende å lese innlegget fra IT-ekspert Helge Skrivervik som stod i tirsdagens utgave av InnoMag, - vi oppfordrer alle som ikke fikk med seg denne å lese innlegget som klart kaller en spade for nettopp det.

Så til ukens kanskje merkeligste sak; Over 12 måneder etter at pressen begynte å skrive om initiativet,  vel 8 måneder etter at de lanserte seg selv under Arendalsuka og nesten 6 uker etter at de stod på scenen under NHOs årskonferanse, kalte DigitalNorway denne uken inn til et møte som samlet over 150 deltagere i hovedkvarteret til DNB for å fortelle at de er i gang med etableringen. Det må være Norges desidert lengste fødsel.

Det nye toppindustrisenteret ønsker å forene de store industrilokomotivene i Norge med alle de små og mellomstore virksomhetene landet rundt, og det er jo unektelig ambisiøst og spennende. Uansett, når de rent faktisk åpner dørene ble denne uken brukt til å lansere 10 tjenester de ønsker å tilby, og for alle landets strategiske konsulentmiljøer, er disse tjenestene interessant lesing.

Med erfarne folk som Walter Quam, Håkon Haugli og Hilde Tonne har de samlet 12 av dagens store aktører. Vi håper dette betyr et stemningsskift når det gjelder måten mange av de store så langt har nærmet seg åpen innovasjon på.

Det er ikke så lenge siden en av Norges mange innovative gründere sammenlignet det å samarbeide med de store industrilokomotivene med å skulle praktisere munnsex med hai.

Innomags redaktør var rundt årtusenskiftet styreleder i Dataforeningen og allerede da snakket vi om jobben med å digitalisere Norge. Det er ingen tvil om at både Dataforeningen og IKT Norge i lang tid har gjort en imponerende jobb med å forsøke å vekke norske ledere i privat og offentlig sektor. Realiteten er at begge disse aktørene, som for lengst har feiret sine første 60 år, gjennom mange år har arrangert digitaliseringskonferanser og lobbet for å vekke norske ledere til digital dyst. Derfor er vi fortsatt litt usikre på hva Digital Norway egentlig tilfører her.

Likevel, som våre lesere vet, heier vi i InnoMag på alle initiativ som har til hensikt å gjøre det lettere for norske endringsagenter å lykkes, og vi håper det nye toppindustrisentret kan bidra til økt omstillingstakt og ikke minst smartere omstilling i tiden fremover. Om de kan bidra til å hente hjem igjen oppgaver som er blitt satt ut av landet, og gjøre det lettere for Norges mange SMB-virksomheter å nå nye markedsmuligheter, vil vi stå fremst i heiagjengen. Da vil de kunne bidra til å hjelpe flere gründere på reisen fra idé til suksess og på den måten skape flere norske enhjørninger og nye grønne suksesshistorier. Derfor gjør vi i InnoMag som Nobelkomiteen i 2008 og deler ut ukens Innovasjonsblomst til DigitalNorway og lederne som blir med på dette, ikke på grunn av resultatene, men basert på en bølge av forventninger om økt grad av åpen innovasjon skapt gjennom en særdeles lang fødselsprosess.

Ukens gründercase EnviroNor, ledet av Sverre Gjervan, kan litt om hvor tøff denne reisen i praksis er. Ideen er uten tvil både grønn, god og gjennomførbar og vi oppfordrer DigtialNorway til å hive seg over dette spennende gründerprosjektet, som uten tvil fortjener økt oppmerksomhet, tilgang på nødvendig kapital og drahjelp på veien mot global suksess.

Happy Friday!

Om finsk sisu, norske paradokser og patentrekorder



Denne uka skrives kommentaren på en starbuckskafe i Helsinki sentrum, og her i Nokialand har man en egen evne til å reise seg igjen etter nedturer. Anledningen er en konferanse der tre norske og ni finske vekstselskaper presenterer seg for finske investorer i Nordeas gamle ærverdige hovedkvarter.

Bak arrangementet står norske Seedforum som i samarbeid med Norges ambassadør til Finland, Åge Grutle og Nordea, har fylt salen med spennende mennesker. Blant innlederne er undertegnede og Ilka Kivimäki, lederen for finnenes unike SLUSH-happening som samler over 20 000 endringsagenter i november. Felles for de 12 som presenterer seg er, at de alle er på jakt etter kompetente investorer.

Historien vi hører fra de ulike aktørene er til forveksling lik. Det mangler ikke på innovasjonsvilje, kreativiteten og stå-på-viljen er det heller ingenting å si på. Problemet er at det tar tid å få signert konkrete kundeavtaler. I Finland har de TEKES som best kan forstås som en blanding av Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge - og der er investormatching godt innarbeidet. Kudos til Seed forum, den norske ambassadøren og Nordea for et flott arrangement. Ukens Innovasjonsblomst er herved avsendt!

I Trondheim har parhestene Tekna, NTNU, SINTEF og Norges Forskningsråd denne uka nok en gang invitert til sin årlige Lerchendalskonferanse og der handlet det i år om digitalisering - nærmere bestemt om hvordan vi møter fremtiden, teknologien og hverandre.  I en flora av ulike konferanser er Lerchendalkonferansen litt annerledes, -  og med inviterte gjester fungerer samlingen som en nyttig samtalearena for forskningsmiljøer, myndigheter og næringsliv. Blant høydepunktene i år var den svenske næringsministeren som fortalte om Sveriges ambisjon om å bli "landet for å teste ut nye løsninger". Dette er en posisjon som vi gjerne skulle sett at Norges næringsminister Monica Mæland utfordret våre svenske venner til kamp om.

Både IBMs norske sjef Arne Norheim, tech-gründer Anita Schjøll Brede og Telenors Bjørn Taale Sandberg, fikk lov til å fortelle om hvordan maskinbaserte læringssystemer og AI byr på enorme muligheter og store utfordringer. Alexandra Gjørv fra SINTEF etterlyste større sammenheng mellom den norske politikken for næringsutvikling og langtidsplanen for forskning, - og kanskje ønsket hun seg en finsk sisuløsning som den TEKES står for.

I og med at agendaen sikkert var snekret ferdig lenge før jul, fikk de ikke med seg at regjerningens ekspertutvalg denne uka leverte sin innstilling om delingsøkonomien - en smule humoristisk kan vi konstatere at utvalget var delt og en rask gjennomlesing viser med all mulig tydelighet at diskusjonene har vært store også innad i utvalget.

For deg og meg som forbrukere, representerer delingsøkonomien tjenester som er rimeligere enn tradisjonelle tjenester, og vi ender opp med flere valgmuligheter og helt nye og kule opplevelser.  Disse tjenestene representerer også en betydelig miljømessig gevinst grunnet deling. For eksempel er Uber flinke til å peke på at over 20% av by-arealet utgjøres av parkeringsplasser og P-anlegg, samtidig som en vanlig bil i dag kun benyttes 5% av tiden. Da vi i Innomag besøkte Uber hovedkvarteret i San Francisco, var det ingen tvil om at man der i gården slet med å forstå at en grønn energi nasjon som Norge faktisk ikke applauderer når en tjeneste som bidra til å løse dette kommer på banen.

I og med at all betaling foretas digitalt, vil vi også tro at skattedirektør Hans Christian Holte er blant de som liker aktører som Uber, ettersom problemet med svart taxikjøring på denne måten løst. På dette området var utvalget klart, og mye tyder på at taxinæringen må belage seg på økt konkurranse i tiden fremover. Vi er forhåpentligvis ikke alene om å se paradokset i at amerikanske IBM ble tatt i mot med åpne armer, mens Uber bekjempes - det er ikke lett å være innovativ når gamle hegemonier utfordres?

En som ikke er redd for å være innovativ, snarere tvert imot, er gründeren Kristil Erla Håland, som står bak ukens utvalgte gründerselskap JodaCare ? en innovativ kommunikasjonsplattform jobber med å styrke menneskeverd til personer med demens, ulike utviklingshemminger og deres relasjon til helsepersonell og familie.

At innovasjonslysten har økt i landet, merker også Patentstyret som denne uken kunne røpe om rekordtall i antall varemerkesøknader. Som årets ivrigste varemerkesøker Norske Bryggerier AS sier; - Skal man lykkes med en langsiktig merkevarestrategi, må man ha eierskap til det man utvikler. Det være seg både navn og design!

Happy Friday alle sammen!

Om smarte skoler, dumme unger og eldreprenører


Foto @ John Erling Blad
 

Hvorfor er ikke de store musikkforlagene ledende på musikkstrømming?  Og hvorfor regjerer ikke Kodak-markedet for digitale kameraer ? tross alt så var det jo de som fant opp herligheten, ikke sant?

Svaret er enkelt, de sov for lenge i timen og innså ikke hvor raskt nye teknologiske muligheter endret hva som var mulig.  Vi vil se det samme skje i enhver bransje, store aktører som tror plassen på toppen av næringspyramiden er trygg, vil ubønnhørlig erstattes av nye innovative aktører som innser verdien av ny teknologi.

Etter en hektisk uke i Silicon Valley står det klart og tydelig for oss at smarte programvare-algoritmer, såkalt kunstig intelligens (AI) vil endre mye for de fleste av oss de nærmeste årene. Vi tror tiden er inne å advare våre lesere; gå i gang og eksperimenter med innovative satsninger mens dere kan. Uansett hvor stor eller liten din virksomhet er er realiteten at den ikke vil overleve uten smarte grep fra innovative teknologiske løsninger.

Din virksomhets fremtidige suksess vil avhenge av at du ikke sover like lenge i timen som musikkforlagene og Kodak gjorde.

«BUSINESSES LIVE AND DIE BY THE DECISIONS THEY MAKE, AND SIMPLY PUT, AI LET?S YOU MAKE BETTER DECISIONS. ENTERPRISES THAT DON?T EMBRACE AI WILL FAIL»

Det blåser som våre lesere vet en nyskapingsvind over Norge. Syv av ti mellom 18 og 30 år mener at gründere er viktig for landets økonomiske velferd og like mange kan tenke seg å starte egen bedrift. Om lag 20 prosent driver Ungdomsbedrift mens de går på videregående.For mange unge er dette en kraftig erfaringsopplevelse å ta med seg inn i sitt videre yrkesliv, enten det er som arbeidstaker eller som selvstendig næringsdrivende. For å kunne utnyttet dette potensialet, trenger Norge en næringspolitikk med insentiver som virker, ikke slike som verker. Et utmerket initiativ er Ungt Entreprenørskap som fortjener sin del av æren for dette, og denne uka ble det kjent at vår gamle langrennsstjerne, Grete Ingeborg Nykkelmo skal lede Ungt Entreprenørskap videre ? vi gratulerer og ønsker henne lykke til med utfordringen!

Samtidig som Trump leker alene hjemme i det hvite hus, fremstår det som stadig klarere at samarbeid fører til bedre innovasjon, rett og slett fordi de fleste smarte hodene befinner seg utenfor din egen lekegrind.  « I en verden som prioriterer forsvar foran utdanning, sitter vi igjen med smarte bomber og dumme unger, som Anne-Kat. Hærland formulerte fritt etter en amerikansk boktittel på 90-tallet. Hun har et godt poeng, verdien av relevant og oppdatert utdanning øker i betydning og vi i Norge har unike muligheter til å skape morgendagens ledende utdanningsinstitusjoner.

Denne uken har vi derfor også stilt spørsmålet om hvordan det er å gå på Europas beste og mest innovative MBA-universitet,  og norske Steffen Syvertsen fra Agder Energi vet svaret. Han fikk nemlig sine eksamenspapirer derfra for noen uker siden. Det er også nærliggende å spørre om hvorfor ikke Norge skal kunne skape Europas beste innovasjonslederskole.

Heldigvis for Norge er det få land som har flere høyt utdannede i prosent av befolkningen enn Norge, og andelen som tar høyere utdanning etter videregående, øker stadig. Likevel er det ingen tvil om at altfor mange unge som dropper ut, og altfor få fanges opp og styres i retning av mer kreative utfordringer- som for eksempel å starte en egen virksomhet.

DET ER TRIST FORDI DET ER ET DYPT MENNESKELIG BEHOV Å KUNNE REALISERE SEG SELV UAVHENGIG AV KARAKTERBOK.

Ukens gründercase, Mossevirksomheten CloudX Services AS viser dette, og under 24 timer etter at vi skrev om gründerene og deres satsning på skytjenester kan de melde om en ny stor kontrakt. Vi gratulerer med ukens Innovasjonsblomst og ønsker lykke til!

De illustrerer på en god måte Norges viktigste konkurransefordel, ? vi er rike på ressurser, jobber godt sammen og har som nasjon mye kunnskapskapital. Nettopp derfor bør Norge gå foran med gode og bærekraftige grønne løsninger, det vi kaller Greenergy.

Samtidig som President Trump lukker landets dører for stadig flere, viser Norges Fotballforbund at løsningen ofte ligger utenfor egne grenser, ? landets nye landslagshøvding er svensk og har unektelig spisskompetanse. At han kun er ett år unna grensen hvor nordmenn i dag regnes som uegnet til å arbeide, blir tillagt liten vekt, ? og vi håper Lennart finner veien oppover FIFA-listene. I dag ligger vi på en begredelig 84. plass, bak «storheter» som Færøyene, Libya og St. Kitts. Hvem vet, kanskje han samtidig viser vei for Norges mange seniorressurser, potensielle eldreprenører som i dag i altfor liten grad benyttes på godt nok vis?