hits

Blogg

Om Blåsbortdager, unødvendige politiske stormvarsel og økonomisk værskifte i sikte!

Selv om OL i Pyonchang delvis er i ferd med å innta Blås Bort dimensjoner som selv Ole Brumm ville nikket gjenkjennende til, virker det som de norske utøverne mestrer uværet og hamstrer norske medaljer i et tempo som selv Tigergutt ville digget.

For oss endringsagenter er det godt å se at vanskeligheter som dukker opp, løses. Små knepp justeres og innsatsen maksimeres når det gjelder som mest, - og i så måte minner lekene i Sør Korea oss om det alvoret de fleste av oss opplever i arbeidet med å bygge virksomheter. Det går sjelden helt som vi planlegger, uforutsette begivenheter og misforståelser dukker opp og endrer våre planer. Nettopp derfor imponerer de norske utøverne oss, og Aksel Lund Svindals utforgull vil for oss bli stående som en klar melding til alle norske endringsagenter om at det viktigste ikke er hvilke fall og ulykker som inntreffer underveis. Det viktigste er å ikke gi opp, det handler om å reise seg opp igjen, brette opp ermene, bite tennene sammen og gå på med en vinnervilje og innsats som til slutt kan veksles inn i konkrete resultater. I Aksels tilfelle nok en gullmedalje, Norges første i utfor, - vinter OLs formel 1 sirkus. Vi gratulerer!

Det mangler ikke på stormvarsler takket være teknologiske fremskritt, og denne uken har mange av våre lesere blant annet fått med seg teknologigigantenes møte i retten, selvkjørende Teslaer fra kyst til kyst i USA og et Facebook i trøbbel: Hvis ikke, sjekk ut syv av de viktigste tech-nyhetene fra uka som har gått!

En av vanskelighetene vi møter på vår vei er jo språklige forviklinger, og selv seriøse asiater dro på smilebåndet da de norske OL-kokkene fikk 15 000 egg levert, - det viste seg at de hadde stolt litt for mye på Google Translate og 1500 hadde blitt til 15 000 egg. De eneste som ikke lo var vårt naboland, svenskene trodde noen timer at Norge hadde funnet opp et nytt vidunder-dop som erstatning for leppepomaden til Johaug.

Det er nok ikke språklige forviklinger, men mangel på økonomisk og politisk gangsyn som gjør at Stortingets konfliktfylte byggeprosjekt nok en gang melder om storm. Denne uka innrømmer Stortinget at prisen er økt til 2.32 milliarder kroner, og selv om også våre skiskyttere må tåle en bom eller to, er det olympiske dimensjoner over en budsjettsprekk fra de som styrer landet når de presterer å bomme med 95% på noe som i utgangspunktet skulle være et nytt postmottak. Beløpet er 1.2 milliarder blanke norske kroner mer enn det opprinnelige budsjettet. I noe som kan se ut som et innøvd grep, tar Stortingets direktør, Ida Børresen nå «ansvar» og trekker seg fra sin stilling, og det høres jo beslutningsmessig bra ut, helt til vi erfarer at hun uansett kun har åremål-stillingen frem til 30. april. Mye tyder på at stortingspresidenten og hans hoff tror nordmenn enten er i olympisk lykkerus eller også er helt blåst i topplokket?

På vegne av alle landets endringsagenter vil vi hevde at dette ikke bare er en unødvendig storm, den har også vært varslet lenge. Bak står Høyres stortingspresident, Olemic Thommessen som i stedet for å ta ansvar, skylder på leverandøren Multiconsult, i noe som fortoner seg som et trist eksempel på hvordan man ikke tar ansvar. Alle kan bomme, enten de deltar i olympiske leker eller leder landet, men i denne saken er bommen så gigantisk og bortforklaringene så elendige at stortingspresidenten bør trekke seg.

Hadde Olemic og hans kumpaner stilt opp i skiskyting i Pyonchang ville avviket i prosent medført at de hadde skutt tilskuerne på tribunene, og det er noe annet enn å bomme på skiven.

Stormen som nå kommer, er også unødvendig fordi de fleste Oslo-beboere og stortingspolitikere flest innså allerede før valget at Stortingets postmottak var i ferd med å bli en bom så stor at Høyre burde funnet frem til en mer egnet og samlende kandidat som landets stortingspresident. Det manglet ikke oppfordringer, men Høyre valgte å overhøre disse stemmene, noe blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre konstaterte fra talerstolen.

Det var neppe storm i Norges Banks lokaler i går kveld, men budskapet i sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag bør likevel oppfattes som et værskifte. For første gang siden 2012 varsles vi om en sannsynlig renteoppgang i løpet av året. Vi kunne sikkert argumentert med at når tilhørerne i salen inkluderer ledere som godtar at et postmottak skal koste over 2 milliarder og grave opp store deler av sentrale Oslo i 2 år, blir en liten renteøkning vekslepenger. Imidlertid vet vi at mange unge endringsagenter med store boliglån oppfatter et varsel om renteøkning som skumlere enn en episode av Broen. En smart senior som Olav Thon sa følgende til NRK i går « Jeg mener det har lett for å få mye større konsekvenser enn hva kanskje politikerne og bankene er oppmerksom på». Vi tror han kan få rett?

Ukas innovasjonsblomst går til Aksel Lund Svindal, Norges "Come Back-artist par excellence"!

Happy Friday!

Om virtuelle verdener, ekte verdenserobringer og olympiske vinterleker

I en uke som preges av at OL- ilden nå tennes i Pyongchang, er det banna bein at mange nordmenn nok en gang vil gledes over muligheten til å heie frem våre utøvere under fjerne himmelstrøk mens de jakter gull og olympiske poeng. Et artig norsk særtrekk er at vi hvert fjerde år later som om skøyter, langrenn og kombinert er globale idretter, selv om realiteten er at antallet aktive bordtennisspillere i verden er langt høyere enn alle verdens vinteridretter til sammen.

Den viktigste historiske begivenheten som fant sted denne uka, er nok Elon Musks spektaktulære Falcon Heavy rakettoppskytning som tirsdag kveld tok av fra Cape Carnival ladet med David Bowies udødelige Life on Mars og sjefens egen kirsebærrøde Tesla. Det var imponerende å se to av de tre bærerakettene lande synkront, klare til gjenbruk. Tankevekkende er det jo at mens vi andre kjører rundt i Oslo i et forsøk på å finne en ledig parkeringsplass, er Musks Tesla i ferd med å foreta sin første rundtur rundt sola. KULT og grensesprengende!

Les også: Suksess for SpaceX: Verdens tyngste rakett entret verdensrommet

Her nede i Oslogryta inviterte samtidig Norstella til sitt årlige Nye Muligheter-seminar - denne gang om virtuelle verdener og Virtual reality, Augmented Reality og summen av de to, Mixed Reality, - et marked som spås å stige til værs som en Falcon Heavy rakett de neste årene. I 2026 snakker vi om et marked nord for 38 milliarder grønne dollar, - på seminaret konkluderte Norges beste IT-analytiker,  Helge Skrivervik, og resten av panelet med at det er på høy tid å  gå i gang med området.  Både Kommuneforlaget og Multiconsult, som deltok i panelet, er blant de norske virksomhetene som ligger i tet innen området, og de pekte begge på konkrete gevinster.

Les også: VR, AR og Mixed Reality - Hvordan ligger vi egentlig an?

I Trondheim gikk denne uka den tradisjonelle Lerchendal-konferansen av stabelen, og mye handlet om hvordan vi må gå fra prat om visjoner til konkrete handlinger i en tid hvor teknologiske endringer tvinger seg frem, og hvor utviklingen går stadig raskere. Selv om de fleste er skjønt enige om at endringer må til, er det langt mellom de visjonære forslagene som bidrar til at Norge fremstår som en ledende industri- og teknologinasjon som er smart, grønn og nyskapende.

I Sør-Korea, der alt nå gjøres klart til de olympiske vinterleker har man snakket mindre og gjort mer, derfor er årets vinterleker - vertskap allerede en vinner når det gjelder digital utnyttelse av teknologi og innovasjonskraft.

Les også: Tre grunner til Sør-Koreas innovasjonssuksess

Vi i InnoMag ønsker alle nordmenn som skal i ilden lykke til, og minner om at lenge etter at OL-ilden slukkes vil konkurransen om å bygge en best mulig digital infrastruktur fortsette, og der har vi mye å lære av Sør-Korea. InnoMags redaktør ble nylig invitert til å holde et innlegg på landets største innovasjonskonferanse i april, og vi lover å ikke gjøre den feilen å tro at arrangøren av årets olympiske vinterleker ligger bak Norge. På viktige områder er det vi som bør lære av våre Sør-Koreanske venner, du kan lese mer om dette her.

Ukas gründercase er Lydfarge AS, som har som visjon å gi alle barn og ungdommer muligheten til å tilegne seg tilstrekkelige lese- og skrivekunnskaper til å fullføre et utdanningsløp, samt mestre arbeids- og hverdagslivets utfordringer. På Innobørs søker selskapet etter investeringer på en million kroner for å kunne digitalisere materialet som er spesielt utviklet til Lydfargemetoden.

Les også: Ukens gründercase: Tar i bruk innovativ metode for å hjelpe barn med å knekke lesekoden

Ukas innovasjonsblomst sendes til Helge Skrivervik, Norstella og Elon Musk, både fordi de tør å gå løs på de største utfordringene, fordi de viser hva som må gjøres og fordi de også tør å feile.  Det er også årsaken til at vi nylig har invitert Space-X gründeren til FUTURE INSIGHT 2030 konferansen på Operaen den 12. juni, - og der blir han en av flere globale toppnavn. Er det rart vi gleder oss?

Happy Friday!

Om prinser, dyre tabber og kongefølelser

Denne uka gikk den trønderske fotballspilleren Alexander Sørloth til engelske fotballklubben Crystal Palace for noe over 100 millioner, - samme mann var for to år siden inne på tanken på å gi seg med fotball. Liten tvil om det går opp og ned og at «fotbaill'n den e rund», for å si det med Åge Aleksandersen sine ord. På søndag skal 22-åringen trolig vise engelskmennene hva han er god for, - men allerede i dag viste et engelsk par oss effekten av kjente navn og hva det kan være godt for. Prins William og hans gravide hertuginne som i går besøkte gründerkollektivet MESH i Oslo sentrum, sjarmerte mange.

Hertugparet møtte blant andre sjakk-kongen Magnus Carlsen  under besøket hos MESH, og selv om man kan undres om det var akkurat han som trengte den positive publisiteten besøket medførte mest, opplever vi besøket som en velfortjent fjær i hatten til norske gründere, Mesh-teamet og Innovasjon Norge. Hvilke av de norske gründerbedriftene som ble presentert, kan du lese HER.

Det går opp og ned også for Telenorkongen Sigve Brekke, to år etter at han betalte hele 3 milliarder kroner for 95 prosent av aksjene i Tapad, er 2,7 milliarder nå avskrevet, - stort klarere er det ikke mulig å dokumentere at man har kastet aksjonærenes penger ut av vinduet. Det interessante er at Brekke likevel hevder at han ikke angrer på kjøpet. Det stiller vi oss undrende til. Skorter det på grunnleggende matematikk-kunnskaper i Telenors ledelse?

Vi i InnoMag har respekt for at man av og til gjør feilinvesteringer, men synes det er trist at ikke Telenor-sjefen er mann nok til å si at her har vi gjort noe både dyrt og dumt. Det er ikke småpenger som forsvinner i retning USA og India. For øvrig virker Telenor å kjøre på for fullt med sin transformasjon mot å bli heldigital, både når det gjelder salg (MyTelenor), kundeoppfølging og øvrige tjenester.

Apropos feilinvesteringer kom konsulentselskapet Menon ut med en overraskende undersøkelse denne uken der de mener å vite at hver tiende vestlending eier den digitale valutaen Bitcoin som definitivt tar sine eiere med på både opp- og nedturer. Hvis undersøkelsen skal tas bokstavelig, er over 200 000 nordmenn med på Bitcoins så langt største månedlige nedtur med et fall på 44,2 milliarder dollar - nesten syv ganger mer enn den nest verste måneden i september. Ingen skal si at ikke nordmenn er villige til å ta risiko med sine sparepenger, - og ingen avis kommer til å mangle forsider med investorer med enten kongefølelse eller nye Vollvik'er avhengig av om prisen går rett til værs eller fortsetter nedover i retning nye bunnkurser.

Ukas gründercase, Dyrebar Omsorg, er et spennende selskap med et viktig mål, til tross for at det ikke var blant de fem utvalgte som møtte det engelske hertugparet. Selskapet ønsker å bidra til å senke ensomheten blant de to millioner ensomme her i landet, gjennom såkalte dyreassisterte intervensjoner, der man nyttiggjør seg av den positive effekten omgang med dyr kan ha på mennesker. Som grunder er slike effekter den kanskje beste kongefølelsen av dem alle?

Vi gleder oss over utviklingen, og sender ukas innovasjonsblomst til Skaugum der kronprinsparet i dag tar i mot sine engelske gjester, - og ikke minst gleder det oss at vi har et kronprinspar som engasjerer seg i Norges yrende startupmiljø!

Smart smeltedigel, fest for fiffen eller konstruktivt tankeverksted?

Det er litt trist når vinteren regner bort allerede i januar, - og det er kanskje derfor noen av Norges rikeste denne uken flokker seg sammen i den sveitsiske alpelandsbyen Davos. Selv om området kan skilte med noen fantastiske skiløyper er det, tro det eller ei, overfylte konferanserom som trekker når World Economic Forum nok en gang samler ledere fra næringslivet, politikken og akademia.

Alpelandsbyen er disse dagene en smeltedigel av dimensjoner, og med en inngangsbillett som overstiger listeprisen på en Tesla, har man effektivt sortert bort normale konferansedeltagere. Uansett om man tilhører de som hevder Davos er årets fest for fiffen eller et konstruktivt tankeverksted for å gjøre verden til et bedre sted,  er det hevet over enhver tvil at det kan komme mye godt ut av gode diskusjoner med aktører fra helt andre bransjer og verdensdeler. På tvers av politikk, fag og næring. Vi anbefaler en titt på World Economic Foorum dersom du ønsker å få med deg foredragene, og om ikke annet så finner du også intervjuet med Jack Ma, Ali Babas karismatiske lille store mann som vi intervjuet  i fjor sommer, i siste utgave av Innovasjonsmagasinet. Interessant å høre hans forklaring på hvordan Alipay oppstod som et resultat av et foredrag på Davos i 2004.

Midt oppe i denne smeltedigelen lander så Donald, det selverklærte stabile geniet som river ned allianser og snakker om å bygge murer. Selv om mye vil handle om bølla fra det hvite hus, gjør også lille Norge seg godt bemerket; Ikke nok med at Børge Brende i praksis er vert for hele forumet og Erna Solberg er en av sju møteledere, - i tillegg topper Norge de fleste kåringene som legges frem.

Les også: Alexander Osterwalder: 7 spørsmål du MÅ stille deg

Kanskje det er derfor Trump ønsker seg flere nordmenn? På vei til Davos tok han via twitter, på vanlig beskjedent vis, æren for det meste under 48 timer etter at USA i praksis sluttet å fungere grunnet klodens største budsjettunderskudd; «Our economy is now booming and with all I am doing, will only get better». Nedturen fra torsdagens innlegg om «jakten på lykken» som gikk i sal B kan bli stor, når Trump i dag bruker Davos til å levere pløsete plattheter i fjellheimen.

For de som synes 500.000, - er i overkant mye å betale for noen foredrag, kan glede seg over at forfatteren Dan Buetters innlegg om jakten på lykken egentlig er fra 2009 og essensen ligger den ute her.

For deg med dårlig tid kan spørsmålet om hvordan man finner lykken besvares med en porsjon sunn fornuft i form av å velge en jobb man trives med, et rikt sosialt liv med familie og venner i fokus, et godt kjærlighetsforhold, en hund... og kunsten å bo i en blå sone. I følge forfatteren har verden kun fem slike, men det faktum at han peker på Sardinia, Okinawa, California, en gresk øy og en halvøy i Costa Rica skyldes kanskje at han ennå ikke har besøkt Kjerringøy?

For alle endringsagenter og de av våre lesere som jakter kvalitet og lykke var mandagens Nordic Business Forum i Oslo et fullgodt alternativ, ikke minst takket være Lean guru Eric Ries og sveitseren Alex Osterwalder, mannen bak Business Model Canvas. De over 500 tilhørere fikk virkelig valuta for pengene i et format som ga mersmak. Stor takk til både arrangørene og talerne.

Les også: Eric Ries: - Startup-huber med fokus på mangfold vil få konkurransefordel

Og mens parti etter parti må innrømme at seksuell trakassering muligens, kanskje, på en måte, kan ha foregått også i egne rekker,- men selvsagt uten at noen i ledende roller har fått med seg noe som helst, klarer Arbeiderpartiet nok en gang kunststykket å spenne bein på seg selv. Denne uka i form av en sykmeldt Trond Giske som lar advokatene sloss for sitt politiske ettermæle uten å ta hensyn til meningsmålingene som er i ferd med å innta en kurve som minner om de bratteste bakkene i Davos. Trond Giskes siste sprell blir dessverre litt som håndballguttas kamp mot Sverige, - man vinner muligens matchen, men taper muligheten til å bli med videre.

Kanskje tiden er inne for å innse at både Arbeiderpartiet og andre partier må tenke grunnleggende nytt, - i en tid hvor NHO-konferansen viste med all mulig tydelighet at de som bestemmer i Norge ikke er i nærheten av å ha innsett hva slags farvann vi er i ferd med å seile inn i.

Ukens innovasjonsblomst går til Eric Ries og Alex Osterwalder, de beviste at godt innhold levert med bravour leveres både i Davos og Oslo!

Happy Friday!

Om studieturer, teknologimekkaer og Norge fra utsiden

Ukens lederkommentar er forfattet på en bar i San Francisco, og bærer nok preg av å se Norge litt fra utsiden. Det betyr at store snømengder, trafikk-kaos og regjernings-ommøblering som dere hjemme har måttet bale med, har måttet sloss om oppmerksomheten med globale utfordringer som opptar verdens ledende teknologimekka. Det er selvsagt tilnærmet flaut å innrømme det, men selv hvem som sjekker inn og ut av kjendisfarmen går oss hus forbi.

Vi er i denne sammenheng 25 norske innovasjonsledere som i regi av Open Innovation lab of Norway, har invitert på en studietur der både Stanford, Apple, Amazon, University of California, Berkeley og en rekke andre aktører har bydd på kunnskap og inntrykk.  Kort oppsummert må vi innrømme at amerikanerens vilje til å dele imponerer oss, vi har møtt åpne dører og stor vilje til å dele hos alle. Her har vi i Norge noe å lære - Pay it forward kulturen er verdt å kopiere!

Apples nye hovedkvarter, som fortsatt ikke er helt er ferdig, har passert fem milliarder dollar, men når bankkontoen har passert 100 er jo slike beløp nesten som lommerusk å regne. Inntrykket vi sitter igjen med er at i Apple er design alfa og omega, og til og med besøkssenterets trapper var formet som en Iphone. Gjennomført!

Deloittes Center for the edge var også en styrkedemonstrasjon for verdens ledende konsulentselskap, og nok en gang deler man villig av informasjon det må ha kostet millioner å hente inn. Sjekk for eksempel ut rapporten Fast50 Norge som rangerer de raskest voksende teknologi-, media-, telekom- og bioteknologiselskapene i Norge i 2017.

Likevel var det nok Amazon og akselarator-økosystemene rundt Stanford, Berkeley og The Vault i downtown San Francisco som imponerte mest, - ingen tvil om at Innovasjon Norges Nord Amerika-sjef, Gro Eirin Dyrnes har rett når hun i sin presentasjon pekte på at Silicon Valley er mer et mindset enn kun et fysisk avgrenset område.

Les også: Er du gründer på jakt etter kapital? - Ikke dra til Silicon Valley!

Samtidig som vi imponeres av nye teknologiske gjennombrudd som modulær TV-teknologi, AI roboter som slår oss i bordtennis og lærer barna våre spansk og høyttalere som bestiller sydenturen for oss, står det stadig klarere at det handler om mennesker og hva vi som kunder er interessert i å utforske.

La oss avslutte med å fremheve at Norge på mange områder har kommet lengre enn USA, ikke minst når det gjelder digital modenhet, noe Rune Bjerke også pekte på denne uka.

Happy Friday!

Om ukens snakkis, selvskading og selvfølgeligheter

Aiman Shaqura under årets NHO-konferanse

Ukens store "snakkis" for oss endringsagenter var selvsagt NHOs årskonferanse, som tradisjonen tro setter viktige tema på dagsorden og samler ledere fra nær og fjern. Det ble en studie i pent innpakkede selvfølgeligheter, alle talerne var skjønt enige om det meste, - og det var kanskje ikke så rart. Det er vanskelig å gå på scenen og skulle hevde at arbeid ikke gir verdi, at kompetanse ikke spiller noen rolle og at mangfold er uinteressant.

Det var for undertegnede Petter Stordalen, samt Javad Mushtaq og Aiman Shaqura, to av våre nye landsmenn, som imponerte mest med sine innlegg om verdien av mangfold. Med entusiasme, pågangsmot og en solid porsjon fandenivoldskhet viste de salen et engasjement som smittet. Et blikk rundt i salen viste med all mulig tydelighet at Norge har en vei å gå, - det var ikke mye mangfold å spore blant de vel 1300 lederne som stort sett så ut som de var støpt i samme form.

En virksomhet som dog virkelig har mangfold og viktige mål i fokus, er denne ukens gründercase, Pangeea som ønsker å utdanne BÅDE gründere og investorer for å oppnå målet om å gi afrikanske gründertalenter tilgang til nettverk og kapital.

Les også: Aiman Shaqura starter Norges første "inklubator" for flyktninger

Selv om det Hvite hus og klodens mest stabile geni (ifølge ham selv) tok imot Erna, er nok ukens andre store nyhet for de fleste av oss at Trond Giske innså at løpet var kjørt, og med det er et kapittel i Arbeiderpartiet, som DN kalte en studie i sakte selvskading, foreløpig avsluttet. Det gjelder vel også sjefen selv som denne uka kastet inn håndkle etter mange år, - la oss håpe at det ikke er vinterens uheldige uttalelser om IQ-test og kakespising som blir stående igjen.

Vi i Innomag vil denne uken sende vår innovasjonsblomst  til alle de endringsagentene som i praksis leverer det mangfoldet som politikerne og toppene ønsker seg, representert ved Stordalen, Javad Mushtaq og Aiman Shaqura - Norge er i endring og det skapes mye bra landet rundt!

Om nærsyn, fremsyn og vidsyn

Året kort oppsummert, og noen lange tanker og spådommer om 2018.

2017 er snart historie, og det er 40 år siden et par kvisete ungdommer droppet ut av universitetet og skapte noe helt nytt - et selskap som ville leve av å selge programvare. Dette var noe helt nytt, programkode var noe du stort sett fikk da du kjøpte datamaskinen.

Mye har skjedd på 40 år - og mye har skjedd i 2017!

Ikke bare har Bill Gates blitt klodens rikeste og en klok velgjører, i løpet av året har en twitterkampanje og en amerikansk president skapt bølger og vist at verden kan endres via 140 tegn. Twitter har gitt oss President Trump i usminket versjon, og hans raljeringer har vist en hel verden at han er uskikket til å inneha presidentembetet i verdens mektigste land. #MeToo-kampanjen medført globale sjokkbølger der karrierer er lagt i grus, og menn som klår på damer har måttet endre virkelighetsoppfatning raskt. Det ironiske er selvsagt at den verste av dem alle foreløpig sitter trygt i det hvite hus.

I året som har gått har også den lille bokhandleren som ble mobbet fordi han ikke hadde noen fysisk butikk seilt opp og forbi, og ved inngangen til 2018 er det Jeff Bezos som har overtatt posisjonen som verdens rikeste mann. Selskapet han leder har i løpet av 2017 alene "ansatt" 75,000 nye roboter, og allerede i dag er mer enn hver femte Amazon-ansatt en robot. Noe sier oss at Saudi Arabias beslutning om å gi statsborgerskap til Sophia vil bli stående som en større nyhet enn at Trond Giske sendte en SMS fordi han var redd for å gå glipp av et nachspiel.

Jeg hadde nylig en dialog med Amazons spennende forskningsdirektør, som jeg og 25 andre norske ledere skal møte i Palo Alto i januar, og samtalen gjør det vanskelig å konkludere på annet vis enn at vi står foran en ny vekstfase i det nye året!

Hvorfor får vi en ny vekstfase? Primært fordi teknologispranget som digitaliseringen og AI har åpnet kan måles i kilometer. Vår utnyttelse av den kan hittil måles i centimeter, og gevinstene for de som våger spranget og lykkes vil være formidable.

Potensialet er enormt, og det finnes de som hevder at internett bare var forretten - de virkelig store endringene kommer de neste årene. Spørsmålet tvinger seg frem; Hvordan vil fremtiden se ut, klarer vi å styre utviklingen - og hvordan vil vi henge med?

Vi drister oss nok en gang til å komme med syv spådommer for det nye året, og legger hodet på hoggestabben vel vitende om at noen av dere vil riste på hodet, mens andre vil le godt. Siden en god latter unektelig har positive helsemessige konsekvenser anbefaler vi i såfall det siste.

1. Den første spådommen er at AI, kunstig intelligens, i løpet av 2018 vil bli svært populært i form av dataassistert beslutningsstøtte. I realiteten ser vi en oppblomstring av det gode gamle begrepet personlig sekretær. Takket være kvantumteknologi vil skillet mellom maskin og mennesker viskes ut. Resultatet vil gjøre vår hektiske hverdag betydelig enklere, og våre beslutninger vil fremstå langt smartere. Det siste vil også bidra til å forbedre den totale kundeopplevelsen på måter som gir oss bakoversveis, ikke bare i næringslivet. Ektemenn som glemmer bryllupsdagen blir i det nye året sjeldnere enn avskyelige snømenn.

2. Norge vil i løpet av året som kommer fremstå som en av de fremste aktørene innenfor IoT. Hvis data er den nye oljen så er det Internet of Things (IoT)-verktøyene som skal hjelpe oss å få oljen «opp av havet». Potensialet i tingenes internett handler i stor grad om innsamling av data, og ny, innovativ bruk av disse, og her seiler Norge i løpet av året frem som en av de fremste aktørene. I spissen står en rekke nye innovative aktører, godt assistert av tunge lokomotiv som Kongsberggruppen, DNV GL, Marine Harvest, Tomra og Telenor. Det er nok en gang Norges unike evne til å samarbeide som gir oss de globale gevinstmulighetene, og minst to nye aktører blir norske enhjørninger før de kjøpes opp av utenlandske aktører.

3. Big Data som begrep har vokst ut av Business Intelligence-fagfeltet, og må i dag kunne betegnes som en moden trend. Verdien ligger som kjent ikke i data alene, men i smarte analyser og muligheten til å finne mønstre og trender i data som peker på nye muligheter og trusler. I 2018 vil Statens Innkrevingssentral og Skattedirektoratet, Politiet og NAV fremstå som offentlige suksesser på området, og de vil spare milliarder på vegne av oss alle sammen. Pressen vil likevel fokusere på at dataene også benyttes til å snoke i våre personlige opplysninger, og mangelen på sikkerhet, gode data scientists og lav GDPR-modenhet vil fylle mange digitale spaltemetre gjennom 2018.

4. Den neste store spådommen i 2018 handler om hvordan teknologi visker ut skillet mellom våre fysiske og virtuelle verdener og skaper nye muligheter innen norsk skolevesen - men her er man mest opptatt av å plassere ut flere lærere i stedet for å ta ny teknologi i bruk. Skurken i dette er selvsagt politikere som nekter å innse de store skift, og i stedet for å tørre å satse på fremtiden preges av politisk nærsyn og et ønske om å synes i det kortsiktige nyhetsbildet. Vi spår at høstens grep der KRF tvang frem flere lærere per klasserom i stedet for å åpne for nye teknologiske fremskritt, om noen år vil fremstå som like intelligent og fremtidsrettet som å flytte rundt på dekkstolene på Titanic.

5. Selv om deler av skolesektoren slåss mot utviklingen på samme måte som Taxinæringen sloss mot Uber og NHO sloss mot Cutter, vil Mixed Reality (MR) i løpet av 2018 gå fra å være en kuriositet for spesielt interesserte til å få fotfeste i stadig flere bransjer. Innomag har allerede skrevet om hvordan både byggebransjen og utdanningssektoren - i tillegg til gaming- og underholdningsindustrien - allerede har integrert teknologien i produktene sine. Her til lands vil et nytt nasjonalt senter for Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR) på Hamar få mye oppmerksomhet, men det er LO som blir årets store snakkis da de slåss gjennom krav om MR-undervisning for sine medlemmer i vårens hovedforhandlinger.

6. Den nye nærings- og innovasjonsministeren viser handlingskraft gjennom å selge seg ned i SAS og Statoil, og benytter pengene til å skape økt nasjonal oppmerksomhet på det som er Norges glemte juveler - de raskt voksende virksomhetene som gjennom innovative grep vinner globale posisjoner. Statsminister Erna viser at hun ser trusselen fra robotene når hun og regjeringen overraskende foreslår å fjerne arbeidsgiveravgiften. Det politiske grepet fjerner kravet om redusert formuesskatt og omfavnes av alle de store politiske partiene.

7. For oss som brenner for innovasjon blir det i 2018 både oppturer og nedturer. En opptur er definitivt at Norge viser evne til å innse at Blockchain-teknologien er infrastruktur som gavner små innovative aktører som Norge. Nok en gang er det næringslivet som godt hjulpet av visjonære endringsagenter viser vei. Den største nedturen kommer i form av en diskusjon rundt manglende effekt av statens milliarder som brukes på forskning og innovasjon.

La oss oppsummere med at Norge har et svært bra utgangspunkt når årets nyttårsraketter skal tennes - men behovet for nytenkning og økt grad av aksept for innovative tanker er i høyeste grad til stede, og vi trenger flere nye vekstsuksesser. Det å være åpen for å lære fra sine feil raskt, vil derfor bli kritisk for Norges fremtid. Vi trenger som den verdenskjente svenske professoren Leif Edvinsson sier det, samme tankegang som vikingene hadde da de satte kursen mot nye kyster - motet til å tørre og støtten til å kunne utforske det ukjente.

Lykkes vi kan annerledeslandet Norge meget vel bli vinneren innen utnyttelse av digitale muligheter. Det krever god norsk dugnadsånd, hvor alle Norges endringsagenter bretter opp ermene, drar i flokk og sammen viser våre politikere, våre barn og våre naboer hva vi er gode for!

Dette er noe vi i InnoMag som Norges desidert ledende innovasjonsmagasin med over 25 000 lesere ønsker å bidra til også i 2018.

La derfor våre siste ord i 2017 hylle en av historienes kanskje beste reklamekampanjer - en kampanje som bidro sterkt til at det som i dag er verdens mest verdifulle selskap unngikk konkurs for kun 20 år siden.  Kampanjen hjalp også Steve Jobs til å bli en hel verdens endringsagent og ledende ikon - og mange tror at sitatet er hans. Det er det IKKE, oppfordringen vi avslutter med er ført i pennen av reklamemannen Rob Siltanen, men Steve Jobs (som opprinnelig ikke likte ordene) kom raskt tilbake og innrømmet at oppfordringen hadde mye for seg - så mye at han bidro lite til å fortelle verden at ordene ikke var hans egne.

"Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They're not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Om travle nisser, mørke menn med solbriller og tre lyspunkter på årets mørkeste dag

I en uke preget av at julen nærmer seg og at det begynner å bli knapt med tid til å få unna de siste forberedelsene, samt et norsk politisk parti som opptrer som «Bambi på isen», velger vi å sette fokus på tre lyspunkter på det som er årets mørkeste dag.

Det nærmer seg nok en gang jul og årets travleste dag for julenissen.

Vi er blant de som mener at julehøytiden godt kan innoveres, selv om amerikanske plastjuletrær med lysprakt a la Times Square faller utenfor vår definisjon av fremskritt vi bare MÅ ha. Julehandelen virker tradisjonell, og heller ikke i år vil antallet Bitcoins under treet kunne måle seg med antallet pent innpakkede Flax-lodd. Til de som liker å utsette julehandelen til det siste kan vi jo trøste med at de i hvert fall unngår å legge Norske Skog-aksjer under treet - for de som har valgt den gaven har uka jo resultert i at julepapiret rent faktisk har størst verdi. Uansett, Coca Colas røde julenisse har en travel dag - og må kunne betegnes som tidenes kampanjesuksess!

Travel har uka vært også for Arbeiderpartiets ledere, som virker å være overrasket over at Trond Giske har et godt øye til kvinner og en kjapp kommentar på lur som av og til kan virke malplassert. Han har tross alt vært med i partiet fra han ble kjønnsmoden og er blant landets dyktigste politikere. At hans interesse for unge damer skal være av ny dato og ukjent for ledelsen virker like troverdig som Trumps forsikringer om at han ikke klår på damer.

Det interessante fra vårt ståsted er at Arbeiderpartiet, som er blant landets mest profesjonelle kommunikatører, åpenbart ikke har tenkt gjennom et scenario der pressen jakter på syndebukker internt i partiet. Det hjelper åpenbart ikke nevneverdig at egne mørke og anonyme sentralstyremedlemmer betegner kulturen som dysfunksjonell og råtten. Partiet som i alle år har ryddet opp på kammerset (noen har snakka sammen) sliter tydeligvis med mediastrategien - det er nesten så vi kjenner igjen Bambi på isen, og det er påtagelig stille fra de andre politiske partiene. De holder klokelig munn, selv om ingen skal fortelle oss at ikke de også har sine svin på skogen. Det virker som de følger det kloke ordtaket som sier at når dine motstandere er i ferd med å begå alvorlige feil skal du for all del ikke hindre dem.

På årets mørkeste dag (og årets kanskje mørkeste uke for Arbeiderpartiet) tar vi derfor frem solbrillene og leter frem noen viktige lyspunkter.

Landets største avis, VG, annonserte denne uka at årets navn i 2017 er 80 år, og i motsetning til ryktene satt ut av NTB i september høyst oppegående - og attpåtil konge. Vi gratulerer og priser oss lykkelig over at vi bor i et land der kongen sloss for mangfold og solidaritet. «Som dere har skjønt, er ryktet om min bortgang betydelig overdrevet» - sa han selv da han spøkte med NTB?s gedigne nekrologtabbe som får selv Arbeiderpartiets stormfulle «Bambi på isen»-uke til å fortone seg som en mild bris.

I går feiret FN den internasjonale solidaritetsdagen. I en verden preget av globalisering, med stadig voksende ulikheter, fremstår solidaritet som en stadig viktigere fundamental og universell verdi - og FNs 17 bærekraftsmål samler stadig flere forkjempere. Dette er bra og viktig - og vi møter ukentlig nordmenn som engasjerer seg for å nå ett eller flere av disse målene. Så får vi heller tåle at det nok også var en del som ikke fikk med seg denne anledningen til å feire mangfoldet blant oss mennesker, i et Norge der julehøytiden står for tur og bankkortene går varme i et tempo som overgår selv Klæbos langrennsspurt. At utviklingen går i rykk og napp både i skisporet og i Europa er gårsdagens valg i Katalonia et eksempel på - av og til er det dessverre lettere å kjempe for egne særinteresser, selv når det går på bekostning av fellesskapet.

Robert D.B. Leinders-Krog fra The Brand Project skrev tidligere i uka en populær kronikk der han pekte på hvor mange som reorganiserer seg, og hvor fort slikt skaper usikkerhet og i mange tilfeller frykt blant ansatte, mellomledere og alle andre som ikke har vært delaktig i reorganiseringen. Hans konklusjon er interessant; Ikke planlegg endring, jobb heller for å bli en flytende organisasjon. Du kan lese innlegget her.

En virksomhet som nok hadde hatt glede av å lytte til Roberts kloke råd er DogA. Her har man dessverre gått seg vill i strategiprosesser, og selv om det er fem år siden man fusjonerte to små virkemiddelaktører virker det som fusjonen fortsatt verker. Vi misunner ikke de ansatte som i denne perioden visstnok skal ha vært gjennom hele fire strategirunder under tre sjefer. Du kan lese mer om situasjonen her.

Gründercaset denne uka var Stepan Mitkin og hans DRAKON Labs, som ved hjelp av et programmeringsspråk som blant annet ble brukt i det russiske romprogrammet har laget et visuelt verktøy for forenkling av software- og businessprosedyrer.

Med disse ord benytter vi i InnoMag anledningen til å ønske deg som leser og endringsagent en riktig god jul og et innovativt 2018. Vi håper du fortsetter å følge med på alt det spennende som skjer og lover å gi deg en rekke gode anledninger til å hente inspirasjon, innovasjonsideer og ny innsikt også i det nye året.

Happy Friday, X-mas og romjul - og så håper vi jo at du forsøker deg på InnoMag's julequiz.

PS! Vi minner deg om at NORDIC BUSINESS FORUM arrangeres for første gang i OSLO MANDAG 22. JANUAR på OSLO PLAZA, og her kommer både Anita Krohn Traaseth, Eric Ries og Alexander Osterwalder i spissen for et globalt stjernelag. Vi i InnoMag er hovedsamarbeidspartner og byr på 1000,- i rabatt for deg som er fast leser. Koden ligger på InnoMag's Facebookside.

Om kvinner som tør, harde pakker og myke investeringer

Vi nærmer oss 2018, og det mangler ikke på verken juleshoppere, politikere med ambisjoner eller fremtids-spådommer. Det er høysesong for megatrender, og også vi i InnoMag gjør oss klare til å gi våre mange lesere noen gode råd på veien. Følg med i neste uke.

I en uke som begynte med den lenge bebudede avklaringen om at Venstre kommer til å ta plass i regjeringen, og som avsluttes med håndballdamenes seiersgang er det åpenbart kvinnene som leder an. Vi har sagt det før, kvinner utgjør faktisk en større maktfaktor i verdensøkonomien enn Kina og India til sammen. Ikke bare det, likestilling er en megatrend som i årene fremover vil øke i styrke over hele verden - og Norge og Norden leder an!

Det vekker derfor internasjonal oppsikt når de tre politiske partiene i Norge som ledes av kvinner bestemmer seg for å regjere sammen, og vi er ikke blant de som tror dette er så dumt. Den beste nyheten for norske endringsagenter er at Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande nå får muligheten til å utnevne Norges første gründer - og innovasjonsminister, - og han bør slik vi ser det enten hete Terje Breivik eller Jørund Rytman. Begge disse to har sloss for gründernes rettigheter og gudene skal vite at i et land der vi fortsatt belønner harde investeringer i eiendom fremfor myke investeringer i fremtidige arbeidsplasser, trengs en minister som taler endringsagentenes sak.  Det var noen av disse endringene som IT-nestorene Øystein Moan og Henning Hansen tok opp på Deloitte's FAST 50 kåring denne uken. Du kan lese mer om det her.

Kvinnene har denne uken også stått i fokus ute på den amerikanske landsbygda. Skjebnens sjeldent sviktende ironi gjorde at mens hvite menn stemte som de pleide, beviste Alabamas fargede kvinner at det går en grense for hva selv tradisjonelle amerikanere finner seg i fra en såkalt kristen dommer og politiker med åpenbart pedofile tilbøyeligheter. Det triste er mannen i det hvite hus nok en gang beviser for alle på twitter en total mangel på moralsk dømmekraft, - våre lesere vet at vi innrømmer de fleste en viss tabbekvote, men noen burde snart manne seg opp og hviske mannen i det ovale kontor de velmente ord - You're fired!  Han er rett og slett uskikket til jobben!

Her hjemme har Tekna, NHO og Dagens Næringsliv fått øynene opp for den prekære mangelen på kompetente kryptografer, ikke fordi vi ikke utdanner de, - men fordi 9 av 10 på studiet kommer fra Russland, Kina og andre nasjoner vi ikke så lett sikkerhetsklarerer i kongeriket.  Vi er for alle som ønsker økt samhandel med andre land, se for eksempel intervjuet med Tove M. Taalesen, som med sin reiseblogg satser på det voksende kinesiske markedet.  Imidlertid er vi ikke for en politikk der vi åpner alle systemer for en hel verden, og glemmer å utdanne kompetente aktører som kan sikre systemene. Det oppfatter vi som like dumt som å bygge ut flyplassene, men glemme flyvelederne.

Som tidligere styreleder i Dataforeningen vil jeg påstå at dette er en lenge varslet krise, - en mangeårig utvikling som tafatte politikere og et tungrodd universitetssystem må dele ansvaret for. Utfordringen er banal; Takket være norske regler er utdanningen gratis og utlendinger er flinke til å søke på plassene, de vet at verden roper etter denne kompetansen.

På tide man nå setter fokus på problemet, en viktig årsak til oppmerksomheten er nok at GDPR loven som innføres i mai 2018 medfører at en del ledere nå begynner å interessere seg for hvor dataene egentlig befinner seg. Takket være outsourcing-bølgen som litt vel blåøyd har feid over landet de siste 10 årene vil mange oppdage det samme som Statoil, Helse Øst og denne uken også NAV har funnet ut; at våre personlige data krysser flere landegrenser og vurderes av flere øyne enn de fleste av oss liker å vite. De eneste som ikke virker å være på banen er norske kryptografer.

Ukas innovasjonsblomst går til Deloitte som denne uken delte ut FAST 50-prisen for 15. gang - og vi sender raust av gårde tre buketter til de tre som i år vokste raskest!

Happy Friday!

Om feiringer, mangel på forstand og en fjern fred

I en uke der Russlands dopingprogram med påfølgende utestengelse fra OL og flyttingen av en amerikansk ambassade var blant de største nyhetssakene, var vårt eget femårsjubileum og en fremovertenkende norsk statsminister blant høydepunktene.

Denne uken har både Colosseum, Holmenkollen-hoppet og Kristusstatuen i Rio lyst opp i blått og hvitt til ære for våre finske naboer som feirer 100 års selvstendighet. Vi gratulerer!

I Norge fortsetter dessverre den uverdige forestillingen rundt utnevnelsen av nytt fredspriskomité-medlem - og for alle oss som ikke deltar i spillet fremstår det hele mer og mer som en krigserklæring overfor en av Norges største politiske endringsagenter. Uansett politisk ståsted må man kunne erkjenne at Carl I Hagen har turt å stå på barrikadene, og alle som i sin tid ristet uforstående på hodet da Kina mente at prisen var politisk burde nå innse realitetene. Vår take er fortsatt at så lenge Torbjørn Jagland kan sitte i Nobelkomiteen som tidligere stortingspresident så kan definitivt også Carl I Hagen sitte der.

Det er ikke bare på Stortinget selvhøytidelige fredsmeglere tyr til rene krigshissergrep. Både i Kreml og i det hvite hus gjøres merkelige grep som beviser at menn med makt slett ikke alltid handler klokt. Mens Putin åpenbart doper sine idrettshelter i jakten på medaljer, lukker Trump effektivt døren i fleisen på alle forsøk på å finne en fredelig løsning for Jerusalem og palestinerne. Snakk om å leke med fyrstikker midt i krutt-tønna, det er en amerikansk tragedie at han får lov til å holde på. Kan det være at både Putin og Trump i smug lytter til Countryartisten Waylon Jennings, og at begge har valgt seg hans "I've always been crazy, but it has kept me from going insane" som politisk plattform?

Det er kanskje også årsaken til at TIME Magazine denne uken kåret kvinnene som satte i gang #MeToo kampanjen til årets navn. Dårlig nytt for maktmenn med overdreven tro på egen sjarme og sexappeal. Vi gjetter på at det hele må fortone seg en smule surrealistisk - både for Trump, som jo er en av de verste mannsgrisene, og for Courtney Love som allerede i 2007 advarte mot Hollywoodprodusenten Harvey Weinstein. Av og til maler rettferdigheten langsomt!

Vi hadde denne uken to hyggelige feiringer på MESH. Først var det vårt eget 5 års jubileum og gode innspill om utfordringene rundt kunsten å innovere med 35 av Norges beste innovatører i salen. Venstre's nestleder og gründerenes fremste forkjemper Terje Breiviks hilsningsord til oss i InnoMag og våre vel 20 000 lesere varmet;

«Innomag har for oss politikere blitt en viktig medspiller med konstruktive og ikke minst konkrete innspill til nye tiltak som gjør Norge mer gründer- og innovasjonsvennlig. Gratulerer med dagen!»

Morgenen etter hadde vi gleden av å oppleve en opplagt statsminister peke på politiske unnlatelsesynder som det hun frykter mest i denne stortingsperioden.

Hadde hun vært til stede kvelden før ville hun fått med seg diskusjonen der 35 av de beste pekte ut de tre største;

 1. 1. Ledere som ikke ser problemene
 2. 2. Lederne som ser, men som ikke forstår
 3. 3. Lederne som både ser og forstår, men som ikke tør

Uansett kategori er det vår utfordring i InnoMag å hjelpe alle norske endringsagenter til å både se, forstå og tørre - og det gleder oss at landets statsminister nå er blant de som både ser, forstår og tør. Det lover bra både for nyttårstalen og det kommende året.

La oss derfor avslutte ukas lille oppsummering med å minne om at vi som nasjon har mye å bli bedre på, som vi skrev i Business Angels-artikkelen denne uka. Justert etter bruttonasjonalprodukt ligger Norge faktisk tredje sist i Europa når det gjelder business angel-investeringer - bare Italia og Romania havner bak på statistikken. Estland og 100 åringen Finland er best i klassen BNP tatt i betraktning, mens også Danmark av våre naboer kan vise til relativt sterke tall.

Ellers anbefaler vi å ta en kikk på denne ukens gründercase, som vil produsere bølgekraft med en egenutviklet, ekstremværsikker turbin.

Vi gratulerer og sender ukas innovasjonsblomst til Terje Breivik og Erna Solberg, sammen tror vi de to kan løfte Norge innovasjonsmessig i årene som kommer!

Happy Friday!

Om gaseller, adventstid og førerløse reinsdyr

Mens julegatene skrus opp i påvente av adventstiden og rentene vaker rundt 1% fyker verdien av Bitcoins til værs. Denne uka passerte verdien 10 000 dollar, opp hele 45% på bare 14 dager.

Ikke rart investorer og lykkejegere flokker seg rundt Bitcoin-dansen, bare i løpet av tirsdagen fikk USA's største kryptobørs mer enn 100 000 nye kunder. Samtidig sier den gamle Nobelpris-vinneren i økonomi, Joseph Stiglitz til Bloomberg at bitcoin burde være forbudt. Noen som husker Dot.Com-boblen?

Ukas grundercase her på InnoMag er blant de som tror Bitcoin er alt annet enn en boble. Gjennom å ta i bruk en ny chip basert på egenutviklet teknologi vil startupen Cryptotech revolusjonere bitcoin mining. - Vi velger å legge datasenteret vårt i Norge på grunn av lave strømpriser og det faktum at man med vannkraft får svært miljøvennlig utvinning sammenlignet med andre steder i verden, forteller gründer Erik Solberg. Du kan lese mer her.

På Stortinget vedtok våre politikere denne uken enstemmig loven om «utprøving av selvkjørende biler», og viste med det at visst kan norske politikere være innovative. Informerte kilder hvisker oss i øret at forslaget er et resultat av en studietur til USA der ledende politikere og statsråden møtte flere bilvisjonærer, blant annet Stanford-professor Tony Seba og Tesla-gründer Elon Musk - og ble rådet til å tillate helt førerløse kjøretøy på norske veier. Eneste kriteriet er at søkeren må sannsynliggjøre overfor myndighetene at bilen er i stand til å kjøre seg selv. Du kan lese mer her. Vi applauderer!

Det virker nesten surrealistisk at samme Storting i samme uke blir bedt av NHO å legge hindringer i veien for frisørkjeden Cutters, som på innovativt vis halverer prisen på hårklipp for oss med enkle behov og dårlig tid. NHOs forslag er å påby vask selv om kundene ikke ønsker det. Vi vet ikke om vi skal le eller gråte! Hva blir det neste, å kreve at McDonald kan tilby overnatting?

På Dagens Næringslivs landsomfattende Gasellekonferanse onsdag var det tid for nasjonal finale. Vi som var til stede fikk gleden av å oppleve en førsteklasses Petter «Houdini» Stordalen-oppvisning i kunsten å begeistre, før verdige vinnere i form av Seaview fra Nordland kunne motta prisen som landets fremste vekstvinner av selveste kronprinsen. Før så skjedde hadde smykke- og moteaktøren Tom Wood AS blitt kåret som Oslo-vinner. DN's sjefsredaktør var i storslag, inspirert av landets mange flotte gründere. Da tålte vi en noe tafatt paneldebatt før dyktige Silvija Ceres tok forsamlingen med på en reise i muligheter og prioriteringer, hvor hun også pirket borti nordmenns holdninger og hevdet at hele Gasellekåringen burde vært gjenskapt som den mer helnorske Reinsdyr-konferansen. Hun har jo et poeng, det kryr jo ikke akkurat av gaseller i norsk fauna, men så er jo også Gasellekonseptet importert med hud og hår fra Danmark.

Kvelden før inviterte Meltwaters grunnlegger og administrerende direktør Jørn Lyseggen til boklansering. Den jordnære Trysilgutten som har gjort suksess i San Francisco og skapt en verdensledende aktør innen medieovervåkning har nå gitt ut sin første bok: "Outside Insight - Navigating a World Drowning in Data". Jørns poeng er at mange fokuserer for mye på interne data og for lite på eksterne data, og at AI nå endrer det meste. Det er stor mengde eksterne data, som for eksempel sosiale medier, patentdatabaser, rekrutteringstall og annen online informasjon der ute som foreløpig ikke brukes godt nok. En bok verdt å legge under juletreet?

Ukas nedtur står Sykkel-VM gjengen for. Etter en heidundrende sportslig suksessfest og tidenes Bike-party i Bergen har de denne uken våknet til et økonomisk mareritt, regninger for over 75 millioner kroner gjenstår å betale. Noen som lurer på hvorfor ikke Handelshøyskolen i Bergen stilte opp som sponsor?

Party er det også i Helsinki der over 20.000 mennesker er samlet til Nordens største teknologikonferanse SLUSH, som i sin egen markedsføring betegner seg som noe mellom Burning Man festivalen og TED. Her bys det på mer enn 2,600 startups, 1,500 venturekapitalister og en heidundrende fest i Finlands hovedstad.

Ukas innovasjonsblomst går til DN, og vår status quo kaktus sendes til NHO som forsøker å legge hindringer i veien for at vi skal kunne klippe håret hos Cutters - skal vi heie på endringsagenter kan vi ikke samtidig sloss for å bygge barrikader mot dem!

Happy Friday!

Om svarte fredager, hvite julebordkvelder og blåmandager

Hjelp, hva galt har vi gjort? Det amerikanske fenomenet Black Friday er her nok en gang! Internt oversetter vi dagen til Blakk Fredag, - det kan nemlig fort bli resultatet, - i hvert fall om man går på alle de merkelige tilbudene vi nå dynges ned av.

Fenomenet har de siste årene spredt seg som en influensa-epidemi også her på berget, og i dag er dagen for store rabatter på alt fra en skarve kaffekopp til selve drømmekjøkkenet. Det slår oss som merkelig at det er Black Friday vi har valgt å importere fra USA, i stedet for å fokusere på torsdagskveldens hyggelige Thanksgiving-tradisjon hvor man samler slekt og venner rundt sine kalkunmiddager i takknemlighet over både avlinger og livet...

Med en måned igjen til selveste julekvelden virker det som verden helt har gått av skaftet, og kjøpepresset vi utsettes for bør få oss til å reagere. I USA er over 30% av befolkningen på shopping denne fredagen, og de ivrigste butikkene er åpne fra midnatt allerede. Som verdens lykkeligste land, bør vi av alle rope ut at vi ikke blir lykkeligere av å dynges ned i tilbud, - og i stedet for å løpe ut å kjøpe saker vi strengt tatt ikke trenger, bør vi nekte å kjøpe noe som helst. Det ville forhåpentligvis satt en stopper for fredagsgalskapen.

Kudos til IKEA som har hoppet av karusellen, og i stedet oppfordrer oss til å stramme skruene på det vi allerede har kjøpt.

Galskapen herjer også i melkehyllene, denne gang takket være bondeeide Tine Norske Meierier som virkelig har ertet på seg norske bønder fordi de har puttet en tegning av en ulv på sine melkekartonger. Tatt i betraktning at Tine er heleid av norske bønder, kan det virke som om noen har fulgt litt dårlig med i sommerens store snakkis om ulvebestanden i Norge. For oss endringsagenter er det nærliggende å stille spørsmålet om Tine helt har lagt bort testingen av sine ideer før de trykker på produksjonsknappen, eller kan det være at de bare liker å provosere?

Uka har også vært preget av at enkelte mener Carl I. Hagen opptrer som en ulv i fåreklær fordi han ønsker å bli valgt inn i Nobelkomiteen, noe som visstnok er veldig vanskelig fordi han er vikar til Stortinget. Andre har fått permisjon, men med Hagen har det blitt veldig viktig å ri prinsippene helt inn i ulvehiet. Vi er slett ikke alltid enig med Carl I Hagen, men opplever det som trist når enkelte insisterer på at de har ingenting imot FRP-sjefsbyggeren, samtidig som de stadig vekk lemper inn vikarierende motiver for å hindre utnevelsen. Vår "take"; Hagen er en endringsagent som fortjener plassen etter mange års innsats for dette merkelige landet vårt, - og dessuten kan han umulig gjøre mer skade enn Torbjørn Jagland allerede har gjort. En smule raushet gjør oss ikke til et dårligere demokrati.

Selv i disse #MeToo-tider er det bare å glede seg til julebord, kanskje er det lurt å ta en drink mindre eller holde kvelden hvit. Vi føler med både ofre for klåfingrede menn og de som ikke lenger tør å be om verken dans, kyss på kinnet eller å dele drosjen hjem.

Håpet er at nordmenn ikke tar etter japanske menn som visstnok i økende grad foretrekker humanoide roboter.

For et land der halvparten av gifte par har sluttet å ha sex, er myndighetenes problem at de om noen år vil bli nesten én million færre per år. Flere og flere japanere mener at roboter er en del av løsningen, og som vi var inne på i forrige ukes kommentar, har den første roboten allerede fått statsborgerskap, - Saudi Aarabisk av alle ting!

Har du forresten hørt den siste robotvitsen, vi hørte den selvsagt av en robot; - Vet du hva slags musikk roboter liker best?  Heavy Metal, - selvsagt! Ta en titt på denne linken og se om du kan avgjøre om det er en robot eller en kvinne du møter;

La oss avslutte med å trekke frem ukens gründercase som med tjenesteplattformen Biaton gir deg muligheten til å dele kompetansen din med andre - og få betalt for det!

Happy Friday, - uansett farge, også håper vi du ikke shopper så mye at mandagen blir en blåmandag!

Om konferanser, kampanjer og kamper verdt å kjempe

Ingen uke uten innovative sprell og under selveste Global Entrepreneurship Week har hovedstaden vært vitne til nok en Changemakers konferanse. Seed Forum har også presentert åtte flotte vekstselskaper på jakt etter heder, berømmelse og kapital.

Mens vi er inne på konferanser blir det fristende å nevne investorkonferansen i Saudi Arabia der den humanide roboten Sophia først intervjues og deretter tildeles statsborgerskap. CNBC karakteriserer Sophia som «Hot», og selv om vi tviler på at CNBC kun refererer til Sophias kroppstemperatur, må vi si oss enig med IKT Norge sjefen i at det finnes bedre begrep. Vi opplever det som temmelig creepy at hun hevder at mennesker er lette å programmere - likevel er det enda mer creepy at Saudi Arabia gir større rettigheter til en robot enn de gir til sine kvinner.

Samtidig som våre politikere er i gang med forhandlinger om statsbudsjettet, kommer nyheten om at Norsk Tipping denne uken gjør stas på den anonyme kvinnen som vant utrolige 349 millioner i VIKING Lotto, - det hele uten å måtte skatte en krone!  Kanskje er det skjebnens ironi som forsøker å rope ut om grov urettferdighet. Vi håper vi ikke er alene om å synes det er et merkelig signal våre politikere sender Norges mange hardtjobbende entreprenører og endringsagenter som får høre at opsjonspremien for å stå på i flere år ikke skal overstige 30.000. Kjære politikere, vennligst gjør noe raskt med denne nærmest bunnløse avgrunnen mellom realiteter og gode intensjoner. Vi håper dere snarest mulig tar en «Alf Prøysen» i form av å  finne frem fargestiftene og retter opp feilene fra i går når det gjelder blant annet opsjonsbeskatning og tidlig fase investeringer. Du kan lese våre forslag her.

Mens vi snakker om hardtjobbende gründere og endringsagenter, så ønsker ukens gründercase å motvirke tidlig urtedød, og har derfor utviklet urtebevareren Brønn. Ved hjelp av selvvanning og vekstlys skal den sørge for å holde urtene friske i ukesvis - og slik være med på å forhindre kasting av mat og ødelagte middager - Vi ønsker dem lykke til på ferden!

I kjølvannet av den etter hvert globale #MeToo kampanjen har 487 norske kvinnelige skuespillere denne uken undertegnet et opprop mot seksuell ukultur i norsk tv, film og teater. Oppropet viser med all mulig tydelighet at vi også her på berget har våre svin på skogen. - Vi kunne gjort mer, sier Norsk Skuespillerforbund i en kommentar til Aftenposten - det har de jaggu rett i! De burde for eksempel lest Vetle Lid Larsens bok fra 2015 der han i klare ordelag beskriver hvordan faren opplevde det å være skuespillernes representant i styret på Nationalteatret. Vi siterer; «Det var som å være sjelesørger hos satan. Det var mye å gjøre...Han tok de beste rollene selv, lå med halve huset og sa opp resten».

La meg avslutte med å gratulere våre svenske og danske naboer med billett til VM i Russland. Det står respekt av måten de denne uken feide fotballstorheter som Italia og Irland av banen. Det er denne gangen hele tre nordiske land i VM, og de viser oss endringsagenter at det visst er mulig å nå sine mål, bare man jobber målbevisst nok og er villig til å yte det lille ekstra for å lykkes! Ukas innovasjonsblomsterbukett er herved oversendt de blågule og røde og hvite.

Happy Friday!

Om konflikter, feiringer og fremtidsvyer

For en uke det har vært! Konfliktnivået i SSB stiger raskere enn oljeprisen og mens DN -sjefen denne uken har fossrodd helt inn på Annette Olsens teppe, har de kvinnelige sjefene i SSB og IKT Norge yppet til krangel - og fått det. For oss som står på utsiden virker det som om mye av bråket handler om kamp mot å gjøre reelle endringer og klønete gjennomføringer av  omorganiseringsprosesser, - og med mye følelser blir det hele en studie i dårlig ledelse.

Følelser i sving er det som kjent også i Catalonia, og denne uken har flere hundre av Norges beste IT-hoder vært samlet i Barcelona. Ikke for å demonstrere, men for å få fremtiden demonstrert og tydeliggjort av analytikerne i Gartner Group. Gartners årlige konferanse i Catalonias hovedstad samler IT-ledere, analytikere og leverandører fra hele Europa, og arrangementet har for noen en nesten religiøst teknovisjonær status hvor den sanne lære kan oppsummeres i at den industrielle tidsalder er død, og nå erstattet av innovasjonsalderen.

For oss som ikke var blant de 6000 lederne i Barcelona, kan yppersteprestenes melding til de rett-troende oppsummeres i en overordnet tro på at fremtiden er digital og at innsikt og innovasjonskraft er avgjørende for suksess i fremtiden. IT-ledere må ta hensyn til de ti viktigste teknologitrendene hvis de ikke vil tape terreng til de som innoverer raskere og bedre. De tre første trendene handler om AI og maskinbasert læring, de neste fire trendene handler om hvordan teknologi visker ut skillet mellom våre fysiske og virtuelle verdener (Les om Abba og Kommuneforlaget i forrige ukes leder) og skaper nye muligheter. De siste tre trendene peker på nye forretningsmodeller muliggjort av teknologi og helt nye måter å jobbe på. Oppsummert i en setning; de neste 5 årene blir spennende og ikke alle virksomheter som er her i dag vil være der i 2023.

Samtidig «feirer» verden at det er ett år siden Trump vant valget. Hans «approval rate» synker nå raskere enn Snømannens besøkstall.  Symptomatisk feiret mannen med hentesveisen dagen med å besøke Kina. Hvor mye han har å feire synes uklart, da han foreløpig ikke har lykkes med noe som helst annet enn å stemme ut en rekke av sine nærmeste rådgivere. Omtrent samtidig med at Trump landet i Beijing ble det annonsert at kinesiske Tencent kjøper ti prosent av amerikanske Snap, eier av den populære Snapchat-appen. Tydeligere er det ikke mulig å illustrere at Asia er i ferd med å overta - det er en ny tid og nye ledere som gjelder nå.

Ukas opptur står blant annet Ferd Sosiale Entreprenører for, de har de siste dagene vært vertskap for EVPAs årlige konferanse om venture philanthropy. På torsdagens konferanse gikk Motitech AS til topps som årets sosiale entreprenør for deres evne til å kombinere innovasjon, dobbel bunnlinje og internasjonalt vekstpotensial.

Vi gratulerer også Dataforeningen som denne uken utnevnte ny generalsekretær. Jobben gikk til Christian Torp - og det er en dyktig strateg og fargeklatt med sine meningers mot og god kjennskap til foreningen og dens mer enn 7500 medlemmer. Torp har jobbet som operasjonelt ansvarlig i DND i 4 år og kjenner nok derfor foreningen og alle dens ildsjeler godt. Ingen ulempe når man skal gjøre Norges største IT-faglige forening mer synlig i den digitale utviklingen i Norge. Ukens innovasjonsblomst er herved avsendt til Christian Torp og Ferd Sosiale Entreprenører for deres arbeid med å sette sosialt entreprenørskap på agendaen.

Livet byr som kjent på både opp- og nedturer, og det gir dårlig odds å gjette på at IKT Norge-sjefens frontalangrep, opplevdes som et realt ballespark og ukas nedtur -  du kan lese vårt svar og hennes innlegg her. Håpet er at vi fremover kan konsentrere oss om de reelle utfordringene vi endringsagenter står overfor, i stedet for å skape innbilte konflikter.

Happy Friday!

Et kjønnssegregert festmåltid

Kunsten å koke suppe på en spiker - og ende opp med et kjønnssegregert festmåltid.

(Motsvar til IKT-sjef Heidi Austlids kronikk i Computerworld/Dagbladet)

En av de som ofte gleder med en god penn, er lederen av IT-selskapenes egen interesseorganisasjon, Heidi Austlid i IKT Norge.  Med over 300 medlemmer mangler hun ikke kampsaker.

Hun kunne feks, slik vi på InnoMag har gjort, nevnt at selv om 33% av gründerbedrifter i Norge blir startet av kvinner, er kun 0.99 % av teknologigründerne kvinner. Alternativt kunne hun jo fokusert på hva IKT Norge vil gjøre med et statsbudsjett omtrent kjemisk renset for godbiter for næringen.

Stor var derfor overraskelsen da jeg i helgen kunne lese at min siste kronikk hadde gjort meg til hovedtema og fokus for hennes vrede. Ja, hun hadde til og med satt kaffen i halsen, og det gjaldt visstnok de fleste i IKT-bransjen. Hva skyldes så kaffesølet?

Årsaken er visstnok billige kjønnspoeng og oppfordring til kjønnssegregering (?!) fordi jeg skriver at «Damene kommer, og de vil gjøre oss smartere og langt mer effektive - og våre kunder vil elske dem. Så har du ikke vært på date med en av de virtuelle damene bør du komme i gang.»

Utgangspunktet var at den amerikanske leverandøren IPSOFT hadde invitert et femtitalls sentrale aktører til å høre hvordan deres virtuelle robot som lyder navnet Amalia, hjelper blant annet Klarna med å behandle kundehenvendelser langt smartere og bedre enn tidligere. I min kronikk trakk jeg parallellen mellom det IPSOFT leverer og det Kommuneforlaget, Amazon og Apple utvikler, - og siden alle de tre amerikanske IT-gigantene har valgt ulike kvinnenavn til sine AI initiativ (Amelia, Alexa og Siri), var jeg tabloid nok til å titulere kronikken « AI, AI - for noen damer».

Med tanke på at Computerworlds lesere stort sett jobber med IT antok jeg at de fleste innså at AI står for Artificial Intelligence, og at det var snakk om virtuelle damer bestående av smarte kodelinjer. Mitt innlegg handlet således ikke om kvinner i det hele tatt, poenget var å hjelpe leserne til å innse at tiden er inne til å gjøre seg kjent med AI-teknologien. Også Heidi Austlid i IKT Norge innså nok det, hun nevner i hvert fall at jeg muligens prøvde å få fram et viktig poeng om kunstig intelligens, roboter og digitalisering i næringsliv og offentlig sektor.

Likevel finner hun det opportunt å henge meg ut som en som «objektiviserer kvinnerollen» og tolker innlegget som at jeg ikke er opptatt av å skape kjønnsbalanse og mangfold. Dette er å gå langt over streken og slett ikke er en generalsekretær i IKT Norge verdig.

Hadde Austlid tatt seg tid til å forstå kronikken ville hun innsett at jeg beskriver fakta, og hun må gjerne kritisere de amerikanske IT-gigantene fordi de velger å pakke sin teknologi inn i kvinnenavn, og benytter kvinnelige modeller til å menneskeliggjøre teknologien. Det gjør hun imidlertid ikke. I stedet er hennes respons med kaffen i halsen å løpe til tastaturet og rable ned noen sinte ord om hvor fordummende mitt innlegg var. Vel, basert på hennes svar kan det jo virke som hun hadde rett.

Ikke bare er det drøyt å gjøre meg til talsmann for kjønnssegregering, manglende kjønnsbalanse og mangfold, - det oppleves direkte tarvelig når hun i tillegg hevder å ha flesteparten i bransjen bak seg i sitt syn. Har jeg vært objektet for en egen spørreundersøkelse i uken som gikk eller er det kun et billig retorisk grep uten sannhetsgehalt IKT-bransjens fremste talskvinne her benytter seg av?

Det er ærlig sak å innrømme at man ikke forstår eller liker kronikken jeg skrev, men det er ikke OK å så til de grader la ballen ligge for i stedet å gjøre det hele til et personlig angrep.

Jeg har i mine 30 år i norsk IKT-bransje, som leder av 11 ulike IT-virksomheter med til sammen flere tusen medarbeidere, ikke opplevd maken til suppekoking på en virtuell spiker.

Det styggeste grepet er likevel at Austlid også velger å publisere personangrepet i Dagbladet, på den måten introduseres jeg for lesere som ikke har hatt anledning til å lese kronikken i Computerworld, og henges ut som talsmann for både kjønnssegregering og det som verre er. Ikke greit!

Som Computerworlds lesere vet støtter jeg arbeidet med å få flere kvinner til bransjen, og det er mulig at ordet date med hell kunne ha vært strøket. La meg derfor avslutte med å minne om at vi i bransjen slett ikke mangler viktige saker å sloss for. Nettopp derfor er det så trist at Austlid i kronikken bidrar til det motsatte av å holde fokus på hvordan teknologi kan bidra positivt til samfunnsutviklingen fremover når hun velger å gå til personangrep og ty til påstander tatt ut av løse luften!

Det er sjelden jeg siterer Ari Behn, men dette var trist som faen!

Litt om Halloween, hologram og gamle helter

Oktober går ubønnhørlig mot slutten, og det er klart for tre årlige festlige eventer. Vi tenker selvsagt på Halloween, døgnet som nesten er for godt til å være sant (en time ekstra), og at skattelistene legges ut. Det skal fråtses i smågodt på tilbud og informasjon om hvem som bidrar til fellesskapets beste, og det er ikke vanskelig å vite hva mediene vil fokusere på de neste dagene.

For vår egen del lover vi skatteliste-fri sone i InnoMag, og vi håper og tror at våre lesere synes det er mer spennende å heve blikket og se i retning Kina - der Xi Jinping viser at selv der er noen likere enn andre. Som leder har han nå kontroll over 1,2 milliarder, - nesten en fjerdedel av verdens befolkning. Ikke dårlig!

Denne fjerdedelen er også veldig glad i spillet Go, som best kan beskrives som et brettspill ikke helt ulikt Othello med flere kombinasjonsmuligheter enn sjakk. Denne uka er det derfor en STOR nyhet at man avslørte at AI løsningen Alpha Go på 40 dager kan gå fra å ikke kunne spillet til å bli verdensmester i Go - uten noen form for programmering fra mennesker. Sjelden har ordet gamechanger vært brukt mer riktig!

"The idea of Alpha Go is not to go out and defeat humans, but actually to discover what it means to do science - for a program to be able to learn from itself what knowledge is," - så enkelt kan det konstateres at vi beveger oss inn i en tid der maskinene, i løpet av en måned, kan erstatte oss og gjøre jobben vår raskere og bedre enn oss.

Som erklærte fremtidsoptimister tror vi at teknologi vil kunne hjelpe oss med å skape en bedre verden fylt av inspirasjon, innovasjon og innsikt, hvor vi utnytter en større del av vårt potensial. Dette har ukas grundercase tatt til seg - du kan lese mer om de her.

Derfor var det også en opptur å overvære Amesto's inspirasjonsdag for ledere, med tema «talent og teknologi». Arild Spandow og hans kollegaer hadde samlet flere utradisjonelle foredragsholdere som også pekte i retning fremtiden.

Samtidig kommer nyheten om at 70-tallets største eksportartikkel fra søta bror, popikonet ABBA, blir gjenforent og skal på turné via hologram. Som Benny Anderson sier det: «Kjekt å kunne stå på scenen og samtidig lufte hunden». Vi er ikke overrasket, det er allerede over 10 år siden magasinet FORTUNE's gallamiddag i London - der sjefen i Time Warner holdt hovedtalen foran gjester fra de 500 største selskapene i verden. Først da han avsluttet med å forsvinne i et lysglimt innså tilhørerne den gang at de hadde vært vitne til en digital illusjon. Det hele var en effektiv demonstrasjon av hvor langt 3D-holografisk teknologi var kommet. I realiteten befant taleren seg i en annen verdensdel. Det har alltid vært menneskets drøm å reise i tid og rom. Nå kommer teknologien som virkeliggjør det!

Om 3 uker inviterer vi til CHANGEMAKERS-konferanse, og basert på endringstakten og alt det flotte som skjer, blir det fullt hus når IBMs tidligere forskningsdirektør Kris Singh, Seed Forum-sjef Steinar Korsmo, grunnlegger av Gründerklubben, Berg Moe og de andre går på scenen den 15. november.

Ukas innovajsonsblomst sendes til de fire svenskene som nok en gang tør å bruke teknologi på nye innovative måter!

Happy Friday, langdøgn og Halloween!

 

Om Rays spådommer, rabiate regissører og lite kreative rokader

Denne uken begynte med Aftenpostens Tech konferanse og slutter med regjeringen Solbergs rokade, - og mens børsene lukter på nye toppnoteringer, er det i dag 30 år siden børskrakket lærte oss alle at tyngdelover også gjelder for investorer og gründere. La oss likevel håpe at dette ikke hindrer noen i å legger en slant i bøssa under den årlige TV-aksjonen på søndag.

I USA har de denne uka opplevd en annen form for TV-aksjon, med Hollywood stjerner som har køet opp for å avsløre en regissør-gris og ukultur som mange mener er like gammel som filmbransjen. En ukultur alle visste om, men få snakket om før nå. Vi synes det er pussig at det tok 12 år fra Courtney Love på TV fortalte amerikanerne at ingen håpefull kvinnelig skuespillerinne burde bli med når Harvey Weinstein inviterte på hjemmebesøk før han nå «over natten» plutselig erklæres persona non grata på de røde løperne,  - og det i en verden der alle som holder foredrag påpeker hvor fort utviklingen går...  Av og til maler rettferdighetens kvern langsomt, men den maler og i kjølvannet av avsløringene tyr nå kvinner over hele verden til sosiale medier under vignetten #Metoo for å vise at utviklingen er i ferd med å reise fra klåfingrede menn som tror de kan ta for seg.

En av de som lever av å påpeke at utviklingen går fort og som har bedre forutsetninger enn de fleste for å kunne «se» inn i fremtiden, er verdens kanskje ledende fremtidsforsker Ray Kurzweil som denne uken gjestet Oslo. Her kan du lese hans 5 spådommer om hva vi kan forvente oss, gjør deg selv den tjenesten at du tenker over konsekvensene av hans prediksjoner. "Det er mye som er vanskelig å forutse, deriblant politikk, men det er én ting som er veldig lett å forutse, og det er at teknologi vokser eksponentielt", sa han under Aftenpostens teknologikonferanse i Oslo mandag.

Mens verken de kvinnelige Hollywood stjernene eller amerikanske journalister ser på TV og dermed ikke fikk med seg advarslene om å takke nei til Weinsteins tvilsomme invitasjoner, er regjeringen Solberg åpenbart flinkere til å «hjelpe» norske journalister med å spå nyhetsoverskriftene. Denne ukas avsløring om at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) blir Norges første kvinnelige utenriksminister og at Frank Bakke-Jensen (H) overtar hennes rolle som forsvarsminister gir nok ingen SKUP pris, man skal rett og slett ha fulgt dårlig med i journalisttimen for ikke å ha fått med seg den lekkasjen. Vi gratulerer de begge to, men synes det er synd at Erna nøyer seg med en lite kreativ rokade, i stedet for å benytte anledningen til å gå gjennom departementsstrukturen og tenke mer innovativt, slik vi foreslo i forrige ukeskommentar.

Idémangfoldet blant norske gründere kom tydelig frem da startupene i Aleap denne uken tok til scenen for å presentere forretningsmodellene sine. Blant pitcherne under helseinkubatorens ettårsjubileum var Bjørn-Arild Woll, som gjennom sitt Safety 365 ønsker å nå hele Norge på under fem minutter med et nettverk av akutt-droner. Du kan lese mer her.

Ingen uke uten en prisutdeling og denne uka gratulerer vi både flyselskapet Norwegian med tittelen som verdens mest innovative flyselskap og Gjensidige med IPSOS Omdømmepris for 2017. Som nordmenn flest vet, brenner begge for å skape positive kundeopplevelser. Gjensidiges dyktige konsernsjef Helge Båstad, sier i en kommentar "Et godt omdømme bygges sten for sten. Våre kunder skal sitte igjen med en god opplevelse etter et møte med oss".

Kanskje en ide som Harvey Weinstein burde ha tatt litt mer til seg?

Ukas innovasjonsblomst sendes til to av Norges beste og mest innovative ledere, Bjørn Kjos og Helge Båstad - på hvert sitt vis viser de oss alle betydningen av å innovere for å møte fremtiden, - uten å glemme hvor man kommer fra.

Mest om budsjettet og litt om høns og egg i verdens lykkeligste land

Mens Oslo Børs er på all time high og en tidligere fredsprisvinner viser oss hvordan man slakter ned tusenvis av mennesker uten konsekvenser i Myanmar, går våre ungdommer hen og slår selveste Tyskland i fotball.  Ikke rart at NHO-leder Kristin Skogen Lund friskmelder den norske pasienten og ser optimistisk på utviklingen, utlandet er jo så langt unna.

Midt i denne evige kampen mellom optimisme og pessimisme akkompagnert av en rivende teknologisk utvikling der bransjevilkår endres og muligheter og trusler dukker opp med en fart som overstiger Petter Northugs langspurter, la regjeringen denne uken frem statsbudsjettet for 2018. Vi skal IKKE påstå at vi har fått med oss alle de innskutte bisetningene ennå, men basert på tilbakemeldingene har regjeringen klart kunststykket å erte på seg både gründere, Uber og Teslaeierne, - og mange andre. Når sant skal sies er budsjettet så lite blodfattig og tomt for godbiter at vi tror Erna og hennes kollegaer skal være glade for at valget ble unnagjort før dette budsjettet så dagens lys.

Les også: Statsbudsjettet 2018: Dette trenger du som gründer og bedriftseier å vite

Kommentarene fra de ulike interesseorganisasjonene som har ramlet inn til redaksjonen, vitner om at de fleste finner noe å glede seg over, samtidig som de er en smule misfornøyde. Vår gjennomgang tyder på at det er små innovative grep å spore. I verdens lykkeligste land er det kanskje et tegn på at budsjettet er noenlunde balansert?

Hva betyr budsjettet for DEG som leser?

Vel, regjeringen foreslår i statsbudsjettet 2018 nye skatte- og avgiftslettelser på til sammen 3 milliarder kroner, først og fremst fordi de reduserer skattesatsen på alminnelig inntekt fra 24 prosent til 23 prosent både for selskap og personer. De har også doblet verdsettelsesrabatten for aksjer og driftsmidler fra 10 til 20% og fjerner det ulogiske i at driftsmidlene skal inngå i eiendomskattegrunnlaget. Det siste er viktig for alle virksomheter med dyrt produksjonsutstyr, for eksempel datasentraler. Samtidig gjøres det et stort poeng av det faktum at opsjonsbeskatningen endres. Både Virke, NHO og Tekna trekker frem dette, men realiteten er at forslaget som egentlig kom i mai, virker særdeles lite gjennomtenkt og fortjener dårligere terningkast enn den ferske Snømannen filmen høster.

«Regjeringen gir skattelettelser som fremmer vekst og investeringer i norske arbeidsplasser. Vi senker skattesatsene for personer og bedrifter og vil gjøre det mer lønnsomt å investere i Norge», skryter finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding. Hun nevner ikke at opsjonsbeskatningen fremstår som en vits og at regjeringen nok en gang utsetter å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital, noe som åpenbart straffer norske eiere. Dette hindrer jobbskapning, tordner Vibeke Hammer Madsen i Virke. Kan det være at noen ved en feil fjernet siste del av setningen til Siv Jensen. Kanskje poenget var å gjøre det mer lønnsom å investere i Norge, - for utlendinger!

Hva består så opsjonsbeskatningsendringen i?

Opsjonsbeskatning har som kjent vært et hett tema for gründere, da dette er et viktig virkemiddel i prosessen med å rekruttere og beholde ansatte i tidlig fase. Dagens ordning behandler opsjoner som aksjekjøp, mens den nye opsjonsbeskatningen gjør det mulig å utsette beskatningen av opsjonene til tidspunktet opsjonene realiseres. So far, so good, men ordningen kommer med teite kriterier som gjør det hele til en flau vits.

Kan det være at regjeringen rett og slett tror gründere er stokk dumme?

For eksempel har vi tiltro til at våre lesere steiler over at ordningen foreslås begrenset til ansatte i aksjeselskap som er seks år eller yngre, som har ti ansatte eller færre (beregnet ut fra årsverk), og med driftsinntekter og balansesum på 16 mill. kroner eller mindre. Verre er det likevel at opsjonsfordelen den enkelte kan oppnå under ordningen, maksimalt kan være 30 000 kroner i løpet av ansettelsesforholdet og sist, men ikke minst dumt er ordningen foreslått begrenset til personer som er ansatt 1. januar 2018 eller senere.

Les også: KAPITALFUNN på plass - gir ny skattelette for å hjelpe gründere

Vi våger påstanden; Dette vitner om manglende forståelse for poenget med å gi medarbeidere opsjoner i en oppstartsvirksomhet, og forslaget virker like intelligent som å være for høner, men mot egg. Denne regjerningen som selv kaller seg omstillings - og næringslivsvennlig setter et makstak på opsjonsgevinstene på 30.000, mens lottogevinstene og shippinginvesteringene fortsatt er skattefrie. Klarere kan man ikke peke nese til norske grundere og oppfordre dem til å hoppe i havet - vi i InnoMag vet ikke om vi skal le eller gråte. Vi håper Venstres Terje Breivik og de andre politikerne som har gründererfaring, innser at her må det forbedringer til!

Teslaeierne får også en smekk. Store EL-biler blir opp mot 70.000,- dyrere, - og med bompengepriser som gjør at Trygve Hegnars gamle bønn om å gjøre det så dyrt at bare han og andre mangemillionærer kan ta seg råd til å kjøre i rushtiden, er konklusjonen åpenbar. Dette er et budsjett der regjeringen viser liten evne til å forstå sammenhengen mellom egg og høns.

Er det ingen som tør fortelle våre politiske ledere at de i realiteten er keisere uten klær, når de stråler i blitzregnet på gründerbesøk og taler varmt om omstilling, mens de sender skattefordelene og insentivene ut av landet og fortsetter å belønne skipsredere og lottomillionærer - slik de har gjort de siste 20 årene.  Slikt kaller vi ikke omstilling, men konservering av status quo!

Ukas innovasjonsblomst sendes vårt U-21 landslag som gir oss alle håp om at dagens historisk elendige 86. plass på FIFA rankingen, snart er en saga blott.

Happy Friday!

Om en vinter på vei, noen lange tanker og 9 konkrete råd

 

I en uke preget av høstferie-ro, regnskyll av tropiske dimensjoner og de første tegn på en vinter som kan bli både tøff og lang, er det tid for å tenke noen tøffe og lange tanker. En nyttig øvelse, selv i en verden der antall e-poster og Facebook-oppdateringer sloss om vår oppmerksomhet på måter vi slett ikke er konstruert for å trives med.

I inngangen til en måned der vi snart skal oppleve en ny Solberg-regjering på vei ut på Slottsplassen, har vi i InnoMag funnet tiden inne til å gi ni klare råd til Erna og hennes team, til beste for kunnskaps- og innovasjonsnasjonen Norge.

Kjære Erna,

Sats på norsk verdiskapning, uansett bransje! Takket være vår oljerikdom, løse EU-kobling, høye utdanningsnivå kombinert med norske dugnadsånd og vilje til å prøve nye ting, har vi gode muligheter til å bli Europas innovasjons- og nyskapningssenter og en av verdens mest informasjonseffektive og kunnskapsutnyttende nasjoner. Selv om det skrives bøker og utgis tusenvis av artikler om hvordan man best lykkes, er realiteten enkel. Suksess handler om kompetanseoppbygging hos dyktige medarbeidere, intelligent informasjonsutnyttelse og kontinuerlig innovasjon, nå og i fremtiden.

På samme måte som seiling er et fysisk samspill mellom mannskap, fartøy, seil, vær og sjø, er moderne ledelse et intelligent samspill med medarbeidere, organisasjon, riktige verktøy, gode prosesser og markedet. Det er IKKE en statlig oppgave å plukke vinnere og beslutte hvem som skal få støtte og hvem som skal nektes hjelp. I stedet bør den nye regjeringen legge til rette for at alle som tør å satse på å bygge arbeidsplasser, får en god start. Det innebærer at ALLE nye virksomheter ønskes velkommen med tre års arbeidsgiveravgiftsfri, 200 000 i starthjelp og et mentorteam som kan veilede og bistå gründerene basert på erfaring, ikke slik dagens ordninger fungerer der våre grundere slås i hodet og motarbeides av byråkrater som selv aldri har skapt en arbeidsplass.

Sats på fremtiden, ikke fortiden! Du har nå en gylden anledning til å organisere regjeringsarbeidet på en måte som er fremtidsrettet, og det innebærer noen vesentlige endringer.

Her er tre konkrete forslag;

 • Reduser antall departementer for å øke gjennomføringsevnen. Vi trenger flere som slåss for det nye og færre som sloss for det bestående. Når næringsministeren bruker mesteparten av tiden på å mene noe om korrupsjonsproblemer i Telenor, Kongsberggruppen og Yara, er vi på ville veier. Gi oss i stedet en gründer- og innovasjonsminister som brenner for nyskapning og innovativ tenkning og som tør å ta grep.
 • Selg Argentum og Norges andel av flyselskapet SAS og bruk de pengene på å opprette et nasjonalt innovasjonsfond i samarbeid med Oljefondet, hvor man i samarbeid med fagmiljøene investerer langsiktig i flyvedyktige nye norske kunnskapsbaserte virksomheter.
 • Gjør Norge til en attraktiv økonomisk frisone hvor både norske og internasjonale selskaper med hovedkontor i Norge tilbys mulighetene til å drive under full skattefrihet under samme vilkår som skipsfartsnæringen gjør det.

Sats på holdningsarbeid, uansett alder! Vi skal leve lenge i dette landet og vi vet alle at holdningsskapende arbeid er essensielt for å skape både forståelse og rom for endring. La oss begynne tidlig med å utvikle egenskaper og ferdigheter som gjør oss til verdifulle ressurser og lykkelige mennesker som bidrar til å bygge landet.

Her er tre konkrete forslag;

 • Kjør 10 minutter etter nyhetene på TV hver lørdag for å informere om hva som gjøres av innovative flotte grep landet rundt og peke på noen av våre mange hverdagshelter.  Vi trenger alle positive rollemodeller, la oss prioritere dette i stedet for lottotrekninger og Paradise Hotell-kåringer som belønner narsissister og indoktrinerer nordmenn vranglæren om at det finnes snarveier til rikdom og berømmelse.
 • Få på plass en langt sterkere satsing på forskning og innovasjon i et bedre samspill med det private næringsliv og la våre forskere og gode hjelpere på offentlig lønn jobbe gratis i 3 måneder annethvert år for de som tør å satse, og slutt samtidig å sy puter under armene på de som ikke lykkes.  Det er noe fundamentalt galt med troen på at det er det offentliges ansvar å prioritere de som ikke gjør det så bra, år etter år. Moods of Norway fortjente støtte de første årene, ikke etter at eierne hentet ut 60 millioner i utbytte. Norsk Hydro må gjerne bygge ut sin fabrikk, men det er offentlig galskap å gi 1,6 milliarder av fellesskapets penger til et selskap som har vært børsnotert i over 100 år.
 • Få norsk tilgjengelig kapital på banen, og premier både privatpersoner, venture miljøer og statlige investorer når de bruker en del av sine opptjente midler på norske oppstartsideer - ikke som i dag hvor våre norske felles sparepenger i stedet går til å styrke internasjonale konkurrenter rutet gjennom ansiktsløse internasjonale forvaltere som tror Norge er hovedstaden i Danmark.

Vi er overbevist om at disse grepene vil støtte norske virksomheter som våger seg på eksportmarkedet, det er nemlig tøft der ute og hjelp trengs.  Slik skaper man i tillegg gode arbeidsplasser der folk bor. Det siste er jo til og med god Senterparti politikk :-)

På seilasen håper vi at du som oss finner inspirasjon i følgende dikt;

"If there was ever a time to dare, to make a difference, to embark on something worth doing, IT IS NOW."

"Not for any grand cause, necessarily... but for something that tugs at your heart, something that's your inspiration, something that's your dream. You owe it to yourself to make your days here count. HAVE FUN. DIG DEEP. STRETCH. DREAM BIG."

(Fra diktet anything is possible)

Happy Friday!

Om tabber, tullebukker og for mye Møllers tran

Oslo Innovation Week (OIW) har denne uken sørget for et vell av foredrag og engasjerte innlegg fra nær og fjern, - og det har ikke manglet på interessante programposter for hovedstadens endringsagenter.

Midt blant VR briller, vertikale hager, roboter og selvkjørende biler fant vi også is med baconsmak og andre kjøttvarianter, - samt roboten Pepper som påstod å kunne gjette alderen til de den pratet med. For oss menn blinker jo allerede varsellampene, her er teknologien på ville veier. Dette i utgangspunktet uskyldige spørsmålet inneholder dynamitt og faretruende mye nedside, -  det vet enhver mann som har tråkket i salen når det gjelder å predikere kvinnens alder. For oss var Kommuneforlagets pedagogiske VR-løsning for skolesektoren, som ble vist sammen med Samsung på den imponerende Cutting Edge konferansen, langt enklere å regne hjem.

Det nye innstedet, Vippa ytterst på Vippetangen, fungerte som ramme for åpningssesjonen for den 12. utgaven av OIW og salen fikk flotte innlegg fra blant annet Frode Eilertsen, som påpekte at det er en historisk mulighet vi opplever nå - og at ledere som tør å handle trengs som aldri før.

Salen fikk også høre Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo kommune og Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge småprate om ambisjoner og slikt. De ble også utfordret til å dele sine største tabber det siste året, og mens salen håpet på en saftig blemme eller to «avslørte» Innovasjon Norge sjefen at hennes største tabbe det siste året ikke var verken å erklære sverte kampanjekrig mot sine egne ansatte, ei heller situasjonen da hun proklamerte at Innovasjon Norges viktigste fokusområde i 2017 skulle være disruptiv innovasjon innen offentlig sektor. I stedet var tabben visstnok at hun tvilte på om målet om å kutte behandlingstiden ned til fire dager var oppnåelig. Skal slikt kalles en tabbe?

Vi var ikke de eneste i rommet som lurte på om det holder med Møllers tran nå.

NRK tok samme kveld debatten i Dagsnytt 18 om Innovasjon Norge har misforstått sin rolle i lys av tildelingen av til sammen 11 MNOK til Moods of Norway, og programleder Fredrik Solvang stilte gode spørsmål om hvor «innafor» det er å gi en 14 år gammel virksomhet der de fargerike eierne har hentet ut over 60 MNOK offentlige midler. Som en av debattdeltagerne var vi i InnoMag opptatt av å peke på at Innovasjon Norge bør innta rollen som politisk påvirker for å skape bedre rammevilkår, - men lite tyder at de tar den kampen. I stedet fortsetter de å tildele enkeltselskaper midler etter kriterier som de fleste av oss sliter med å forstå logikken i, mens mange flotte gründere dessverre får nei til både støtte og hjelp.

Er du i tvil?  På følgende oversikt kan du se at Innovasjon Norge har brukt over 250 millioner av våre skattepenger som egentlig skal satses på gründere til å bli medinvestorer i to fiskefartøy hjemmehørende i millionærbygda Austervoll, og minst like mye på å bistå skogaktører. Det blir fristende å gjenta spørsmålet om dagens tildelingsregime er hensiktsmessig, noe som også kom frem i kronikken som professor i entreprenørskap ved Handelhøgskulen, Nord Universitet i Bodø hadde i DN denne uken, der han sammenlignet Innovasjon Norges tildelingsmekanismer med det å spille Lotto.

Som vi sa på Dagsnytt 18, er det ikke uten konsekvenser å by Innovasjon Norge opp til debatt, i Akersgata er respekten for andre oppfatninger ikke nevneverdig stor og porten slett ikke verken vid eller høy. Vi lover imidlertid våre lesere å fortsatt følge med, både på alt det flotte som skjer i regi av Innovasjon Norge, og samtidig tørre å påpeke at mye fortsatt kan og bør bli bedre når man forvalter over 6 milliarder av våre skattepenger. Ta en titt på listen ovenfor over de tildelingene som er gjort så langt i år, - du skal være god for å oppdage nye potensielle enhjøringer blant primærnæringstildelingene i distriktet.

Noen som definitivt ikke har spilt Lotto, men i stedet svettet seg frem til suksess, er årets vinner av OIW 100 Pitches som ble avholdt på DNB NXT i DNBs flotte lokaler i Bjørvika torsdag. Med over 1000 deltagere har DNB NXT blitt en formidabel møteplass for både gründere og investorer, og 100 Pitches vinneren Chooose, som lar oss velge hvordan vi støtter arbeidet med å bli klimapositive på en brukervennlig og engasjerende måte, imponerte. Vi gratulerer og sender likegodt ukas blomsterbukett til både de slitne pitchvinnerne, DNB ved Rune Bjerke og Benedicte Schilbred Fasmer, samt Venturelab ved Thomas Due, som har all ære av en flott og påkostet konferanse.

Ukas største tabbe stod nok NTB for. I en uke der mange innlegg har nevnt behovet for å akseptere feil, bør vi alle sende en medfølende tanke til vedkommende i NTB som ved en feil sendte ut nekrologen til kongen. Forklaringen var enkel og ærlig, - noen hadde oppdatert nekrologen og kom i skade for å måke den rett ut i stedet for å legge den i et dertil egnet bibliotek. Mer skulle ikke til, en royal tabbe av dimensjoner var et faktum! Enda godt vår konge et utstyrt med en god porsjon humoristisk sans!

Våre tanker går tilbake i tid til den svenske dynamittgründeren Alfred Nobel, som opplevde det samme da han leste sin egen nekrolog i lokalavisen. Tabben skjedde fordi hans fetter med samme navn gikk bort. Nobel ble så sjokkert da han ble fremstilt som mannen som gjorde krig mer dødelig, at han sporenstreks opprettet Nobel prisene.

Hvem sier at det ikke kan komme gode resultater av store tabber?

En av de som faktisk døde denne uka var Hugh Hefner. I tillegg til å stå bak verdens kanskje mest kjente kanin, var Playboy gründeren vel kanskje mest kjent for å ta for seg av livets goder, men hans motto gjelder fremdeles  «Life's too short to live someone' elses dream!». Mannen som ble 91 år, uttalte i et intervju at han aldri hadde tenkt å bli voksen, kunsten er å forbli ung og endringsvillig. Han la også til at en daglig dose Viagra var en del av kostholdet - det er ikke alle som sverger til Møllers tran!

Happy Friday!

Om blåmandager, Too much trykksverte og 5 konkurser vi bør lære av

En kjent norsk milliardær utbrøt for noen år siden  «Sorry, jeg er like opptatt av fotball som Elton John er av damer» og punkterte med det journalistens forsøk på å skape nok noen spaltemetre. «Jordbærselgerens» avvæpnende kommentar rinner oss i hu i en uke der vi umulig kan være de eneste som gripes av undring over hvor mye digital trykksverte som ofres på enkelte saker, og hvor lite som blir andre til del.

Uka begynte med opplesning av en 105 sider lang dom der den nå pensjonerte politimannen Eirik Jensen nok opplevde tidenes blåmandag. Han levnes liten ære, og for oss som ikke kjenner saken i detalj, virker antallet tvetydige SMS-meldinger lite tillitsvekkende, men det gjør også politiets manglende respons og fraværende ledelse over tid.  Mediedekningen var enorm, og dekket alle kanaler som nyfalt snø i desember.

Det faktum at vårt nasjonale oljefond denne uken passerte 1000 milliarder blanke norske kroner ble mer eller mindre forbigått i stillhet, President «Demolition man» Trumps kommentar om å blåse både Nord Korea og Rocket Man Kim Jung-Un til himmels, ble knapt viet en kommentar og det samme var tilfelle da NRK denne uka slukket sine FM-sendere på Østlandet, i et grep som fratok hver tredje nordmann statskanalene via den tradisjonelle FM radioen. Det blir interessant å se om lytterne går over til DAB+ eller tyr til lokalradiostasjonene som fortsetter å sende som aldri før. Norge er foreløpig det eneste landet i verden som har vedtatt å stenge FM-nettet, og det må være lov å spørre om hvorfor man så aggressivt kjører frem en sak som tre fjerdedeler av publikum ikke ønsker seg. Uansett resultat fremstår DAB-prosessen som et eksempel på en prosess der noen få store aktører har presset på og lobbet frem en løsning som brukerne er lite tjent med, - kanskje velger de å forbigå NRK i stillhet. Det ville ikke være første gang noen presset frem en reform som ser vakker ut på papiret, men som i realiteten bidrar til å ødelegge møysommelig opparbeidet kundetillit.

Vi skal ikke uttale oss altfor friskt om tillitsnivået blant kundene når det gjelder ToysR'Us, Reno Norden, Norske Skog, Oceansaver og Moods of Norway, men nøye oss med å konstatere at alle disse selskapene i realiteten gikk konkurs i uken som gikk. Trist som faen!

Mens det norske renovasjonsmarkedet slikker sine sår og over 130 kommuner innser at det av og til kan være dyrt å kjøpe en tjeneste for billig, er andre ute og mener konkursen beviser at private aktører bør holde seg unna kommunale tjenester. DET kaller vi overtolking.

Ikke bare trist, men også litt pinlig må det være for Moods of Norway som for 4 år siden ble kåret til årets vekstvinner, og som på en konferanse i regi av DNB tipset gründere om behovet for god økonomisk kontroll.

Med over 120 millioner i gjeld virker det som om de glade traktorkameratene fra Stryn burde lese sine egne gode råd til gründere levert da festen fortsatt pågikk;

 • Ryddighet i økonomi, logistikk, produksjon og drift. Trekk på andres erfaringer.
 • Hold det du lover - jobb for å innfri når ting ikke går helt som planlagt.
 • Skap en inkluderende organisasjon som tør å tenke annerledes og lytt til din egen intuisjon, venner, mødre og bestemødre, mer enn på markedsanalytikere og andre som vet alt om hva som kan gå galt.

Innovasjon Norge er blant selskapene som har heiet frem både Oceansaver og Mooods of Norway, og vi håper disse konkursene ikke medfører bråk om offentlige tildelinger til gründere som tør å utfordre status quo. Realiteten er at det er svært vanskelig å plukke vinnere, - men i og med at både Moods of Norway og Oceansaver har fått store beløp fra Innovasjon Norge er det betimelig å stille spørsmålet om det EGENTLIG er det statlige virkemiddelapparatets oppgave å plukke vinnere. Man kan kjøpe mange dresser for alle de millionene Innovasjon Norge har strødd utover de glade gründerne med den kule nachspiel-ideen om å gi verden gladere farger på jakkene.

Les også: Ukens gründercase: Vil tilby innendørs reklameplass for tilpasset markedsføring

Vi er på vei inn i en ny tid og det går mot høst. Det er ikke bare gründere som går tomme for penger som står foran tøffe valg. Men når vi sprenger grenser og åpner for helt nye muligheter, kan vi også skape nye resultater - kanskje mer enn vi noen gang trodde var mulig.

Det handler om å ta ansvar, det handler også om aksept og ikke minst om villighet til å se på tillit som en verdi det er vel verdt å kjempe for.

Det er årsaken til at vi denne uka sender avgårde innovasjonsblomsten til gründerne i de fem selskapene som denne uka måtte henge kroken på døra, og vi avslutter med å sitere Tomra-gründeren Petter Plankes bevingede ord om at det er slett ikke alltid man blir rik av å starte selskaper, men det er alltid berikende!

Happy Friday!

Om valg, havarier og tro på fremtiden

Ukas store happening var selvsagt valget og mens noen slikket sine sår og andre feiret, finner vi i InnoMag grunn til å feire det norske partimangfoldet. Det er noe av det samme mangfoldet vi finner igjen blant landets mange gründervirksomheter, og det tror vi er en nasjonal styrke verdt å feire.

Uka ble også Per Fugellis siste blant oss, men takket være godt regisserte og ektefølte innlegg på Facebook, vil hans digitale røst leve lenge. Ingen ropte så tydelig ut om våre norske verdier og betydningen av å tilhøre sin flokk, og det i en tid der mange er seg selv nok!

Vi skal være forsiktige med å slå i bordet med de dyptpløyende analysene så snart etter at valget ble gjennomført, men vi tror likevel at årets valg kan oppsummeres som en styrkeprøve mellom to syn på fremtiden. Litt over halvparten av oss valgte fremtidstro og kjente seg igjen i et bilde der lyse, optimistiske farger om hvor Norge er på vei vant frem, mens de som malte opp et nasjonalt skremmebilde der reformer og omstilling fremsto som selveste styggedommen, tapte. Vi så også antydninger til stygge triks og ufine metoder, men alt i alt var det en valgkamp der alle fikk mer enn nok taletid, men kanskje litt for lite lyttetid. Mye kom til å dreie seg om personene Erna og Jonas, og altfor lite om de store prosjektene de var villige til å sloss for. Det hersker liten tvil om at Jonas malte med mørkere malerskrin enn det Erna valgte, og til syvende og sist var det kanskje det som gjorde at Arbeiderpartiet tapte valget og nå må gå i seg selv.

Våre lesere kan lære mye av partienes evne til å ønske å lære av sine valg, og Arbeiderpartiet skal visstnok sende ut 55 000 emailer for å få tilbakemeldinger om hva som gikk galt. Litt ironisk for Jonas som har ivret for økt satsing på Norges blå verdier, er det ord som havari og grunnstøting som nå benyttes, - maritim terminologi er som moderne teknologi verken god eller ond, den kan brukes til alt fra å redde liv til å ødelegge politiske karrierer.

Prosessen er allerede i gang, og på samme vis som enhver virksomhet som ønsker å overleve må systematisere innovasjonsprosessen gjennom en målrettet, åpen og strukturert innsamling og utvikling av nye ideer, må også Arbeiderpartiet gå i seg selv. Alt annet er å spille russisk rulett med sin fremtid. Når det meste roer seg vil partiet konkludere med at en mangemillionær fra Holmenkollåsen ikke når frem bredt nok, selv om Jonas åpenbart er en svært solid og sympatisk partileder. Samtidig vil spørsmålet tvinge seg frem; Er det naturlig at Arbeiderpartiet fortsetter å være det største partiet i en verden der arbeiderne har bedre utdanning og kan mer enn sine ledere, og der de styrer roboter og smarte maskiner mens de samtidig videreutvikler sin doktorgrad i informatikk eller biokjemi? Kanskje vi nå er vitne til starten på et nytt politisk landskap der tradisjonelle skillelinjer og kampsaker erstattes av nye grenseoverskridende saker?

Et av temaene vi gjerne skulle sett mer fokus på var dette; Hva skal vi lære våre barn når jobbene de skal utdannes til ennå ikke eksisterer, teknologien de vil benytte fortsatt ikke er funnet opp, - for å løse problemer vi foreløpig ikke har forstått.

Det samme spørsmålet burde også stilles av våre helsepolitikere; Hvordan skaper vi en mest mulig innbyggervennlig helsesektor som tar utgangspunkt i pasientenes situasjon, i stedet for å tilrettelegge et system så komplekst, omstendelig og pasientfiendtlig at de som kan, reiser utenlands eller kjøper seg ut av problemet, - og det i verdens presumptivt beste land å bo i. Vi oppfordrer både våre politikere og deg som leser å lese artikkelen om hvordan AI- kunstig intelligens nå endrer det engelske helsevesen.

La oss gratulere Erna Solberg og hennes støttespillere i Venstre, FrP og KRF med fornyet tillit, og minne om at det fortsatt er mye ugjort.

Mesteparten av innovasjonsgevinstene er slik vi ser det fortsatt ikke hentet ut!

Vi håper også Erna nå benytter anledningen til å få flere endringsagenter inn i regjeringen og øke omstillingsfarten, ikke bremse den slik enkelte krefter ønsker. Selv om vi ikke har alle svarene, vet vi at norske endringsagenter vil være en del av løsningen, samtidig som de partiene som forsøker å stoppe utviklingen, er dømt til å tape kampen om fremtiden.

Det er menneskelig å frykte det ukjente, men særlig nyttig eller verdiskapende er det ei.  Det har ukas grundercase innsett, han har nemlig i stedet stilt spørsmålet; Hva skjer hvis vi tenker helt nytt?

Etter femten år med høylytt undring over at de nordiske landene - som produserer både sprit og melk av høyeste kvalitet - ikke har fått frem en eneste aktør som utfordrer Baileys i kremlikørmarkedet, bestemte Øyvind Løkling seg for at nok fikk være nok. Hans begrunnelse er klassisk for oss endringsagenter.

Ukas innovasjonsblomst går til Per Fugelli, - post mortum!

Happy Friday

Om energi, endringsagenter og sjumilstøvler

Ukas høydepunkt for oss var uten tvil INNOVASJONSDAGEN 2017 som gikk av stabelen onsdag i Oslo Konserthus. Her var det flotte innlegg fra både professor Leif Edvinsson, svensken bak begrepet Intellektuell Kapital, den hollandske professor Paul Iske som har skrevet Nederlands mest populære bok om nye former for innovasjon og professor Henry Chesbrough fra Berkeley,  anerkjent global autoritet og mannen bak begrepet Open Innovation.

Disse tre frontet en agenda med noen av Norges beste talere, blant annet Bjørn Olav Semundseth fra Miles, Øyvind Fylling-Jensen fra Nofima, Annichen Day fra Corporate Spring, Lars Henrik Krogh fra NOFAS, Monna Nordhagen fra Scandinavian Design Group, designguru Dagfinn Aksnes og Kjetil Kalager fra Affecto.

Et fellestrekk var at de tør å utfordre status quo, de tok opp globale utfordringer og de utstrålte energi, mye energi. Tone Ringstad fra CCL og CultureEngine lanserte for eksempel en unik norsk undersøkelse der de jaktet på de norske verdiene. Ingen lett utfordring Tone og hennes kollegaer har valgt å gyve løs på, og hvem vet, kanskje var vi onsdag vitne til starten på en ny måte moderne ledere leder på? Ukens innovasjonsblomst er herved avsendt til alle konferansens talere.

Himanshu Ardawatia fra Bergen var minst like energisk, han har egenhendig startet Colors From the World og formelig gått løs på oppgaven om å gi fattige barn i blant annet Afrika bedre skoler. Hans metode; Gi barna tegnestifter og lerret, og selg barnas tegninger. Resultatet er at barna lærer betydningen av kreativitet og skaperevne, - samtidig som barna stolt innser at det finnes noen der ute som setter pris på deres innsats. Han trollbandt forsamlingen med sin historie og vi i Innomag har lovet hverandre at vi skal følge opp i tiden fremover.

Hvem sier at norske gründere ikke tenker stort nok?

Tenk om enhver norsk skoleklasse tok på seg fadderskapet for en afrikansk skoleklasse og utvekslet tegninger, - en tanke verdt å videreføre for nystartede Kulturtanken som denne uken offisielt ble åpnet av blant annet kulturminister Tobjørn Rød Isaksen.

Les også: Ukens gründercase: Colors From The World

Vi skulle ønske flere av Norges nåværende og fremtidige stortingsrepresentanter hadde vært tilstede og hørt om alt det flotte som skjer, i stedet for å løpe rundt med stort sett de samme argumentene som de har fremført de siste fire årene, - der viktige spørsmål og globale perspektiv feies under teppet. Mens disse linjer skrives, spørres partilederne nok en gang ut på TV2, og et trist fellestrekk er at landets politiske ledere avbryter hverandre på en måte som vitner om lav respekt for andres meninger. Det virker ikke som noen av de virkelig tar seg bryderiet med å lytte, - og DET er i hvert fall ikke svaret på de utfordringene vi står overfor.

Kanskje skyldes det kun klimaet? I takt med at temperaturen synker ute og selve valgdagen nærmer seg, stiger unektelig temperaturen i valgkampen og denne uka kom sågar en budsjettlekkasje i form av 500 nye it-studieplasser de neste fire år. Det er slik vi oppfatter det mindre enn behovet i enkelte virksomheter, og viser med all mulig tydelighet av at regjeringen og norske politikere egentlig ikke har innsett størrelsen på den digitale bølgen. Stortingsrepresentant Kristin Vinje fra Høyre forteller at det i 2018-budsjettet vil bli foreslått å bevilge midler slik at det kan tas opp 500 nye it-studenter hvert år i fire år. Dermed retter de opp situasjonen fra budsjettforliket sent høsten 2016, der man annonserte at man hadde bevilget penger til 500 nye it-plasser, mens IKT Norge kun fant 140 nye studieplasser, fordi man flaut nok hadde glemt å kommunisere høyt at det bare ble bevilget penger til ett kull. Som musa som pisset i Norskehavet sa, alle monner drar, men vi håper inderlig at disse bevilgningene kun er starten på et omfattende og lengre løp.

Mandag la også DNVGL frem en viktig rapport Energy Transition Outlook  som konkluderer med at det grønne skiftet er godt i gang, og som en konsekvens står energisektoren allerede midt oppe i store omveltninger. Rapporten spår blant annet at verdens oljetørst nesten halverer seg innen 2050, mye takket være elbilene. Imidlertid konkluderer rapporten også med at verdens tograders mål ikke vil nås, selv om energibehovet flater ut og utslippene halveres. DNV GL sjefen, Remi Eriksen sier tydelig nok at dette bør være et varsku til alle om at det er på tide å ta på sjumilsstøvlene, - og da trengs endringsagentene blant oss som aldri før.

Om idrettsglede, kunnskapsløshet og endringskraft

 

Sommeren 2017 erstattes i dag av årets første høstdag, og mens bergenserne gråter over at regnrekorden fra 1964 likevel ikke ble slått (det manglet en regnbyge!) så jubler Oslos beboere over Fotball-VM for hjemløse.

Vi tuller ikke! Denne uka er Rådhusplassen omgjort til VM fotball-arena for hjemløse, og i regi av Frelsesarmeen stiller 54 land lag i det som må kunne betegnes som et flott arrangement for en gruppe mennesker som sjelden løftes frem. Mange av dem har jobbet seg ut av utfordringer større enn de fleste av oss noensinne vil oppleve - som de sier, THIS GAME IS REAL. Vi kan bekrefte at idrettsgleden ikke står noe tilbake fra det norske fotballproffer kan oppvise, og her vinner til og med Norge kamper. BRAVO!

Selv om Sylvi Listhaug nok ikke kan betegnes som hjemløs stilte hun denne uka definitivt på bortebane, midt i valgkampen «feilnavigerte» hun over kjølen. Der kalte Stockholms ordfører Listhaugs besøk for «usmaklig utnyttelse av Stockholms gjestfrihet». Rynkeby-besøket, som i utgangspunktet var like kleint som Skavlan's forsøk på å snakke svensk, ble likevel en PR-messig fulltreffer - mye takket være alle journalistene som værer politisk konfliktstoff med samme innsatsvilje som bier søker honning. Man kan være uenig i om Listhaug er fryktløs, hodeløs eller bare kunnskapsløs, men at hun har evnen til å engasjere og provosere hersker det liten tvil om. Kanskje noen skulle fortalt henne at første generasjons innvandrere står for en stor del av nyskapningen i de fleste land vi liker å sammenligne oss med?

Våre amerikanske venner på Stanford og Berkeley er raskt ute med å påpeke at Silicon Valley trolig fortsatt ville vært et jordbrukssamfunn med ferskengårder, hadde det ikke vært for entreprenører som turte å satse i sitt nye land. Hvor flinke er vi til å benytte oss av de entreprenørelle kapasitetene som kommer til Norge, enten som flyktninger eller som immigranter? Hvorfor snakker ingen om dette? Vi sløser jo åpenbart med ressursene, og ingen tar dette opp - samtidig som NRK drukner i klager fordi en programleder tar på seg hijab? Vi vet faktisk ikke om vi skal le eller gråte - hvor er LO, NHO, statsministeren, næringsministeren og kunnskapsministeren?

De burde også adressere det norske problemet med å skaffe risikokapital til de som tør å satse. Faktisk lanserte tidligere leder av Norges Forskningsråd, Christian Hambro allerede i 2002 ideen om KAPITALFUNN for å avhjelpe det norske problemet, gjennom å etablere en ordning hvor de som investerer penger og kunnskap i nye bedrifter burde få fordeler i form av skattefritak for investeringer og avkastning. Du kan lese mer om Kapitalfunns far her.

Også Alf Bjørseth, seriegründer og grunnlegger av blant annet Renewable Energy Corporation (REC), tok opp ideen i en fullsatt sal i Polyteknisk Forening vinteren 2004. Han kalte det "Investfunn". Hans betimelige spørsmål; Hvis det går an å evaluere forskningsprosjekter for så å gi skattefritak etter gitte kriterier (Skattefunn) må det også være mulig å gjøre det samme for investeringer i nystartede bedrifter. Det tok politikerne 15 år å levere et første forsøk på det Hambro og Bjørseth foreslo, og da kun fordi Venstre, Norges eldste parti, sloss dette gjennom.

Ukas gründercase er et av mange resultat av norsk innovasjonsevne, og denne uka kan du lese mer om teamet bak MiniMeis- en bæreanretning for små barn, laget av og for fedre.

Vi håper og tror vi har våre lesere med oss når vi ber norske politikere våkne opp og innse betydningen av et mangfoldig og dynamisk næringsklima. Vi tror det er en forutsetning for videre vekst og velstand i Norge, uansett hvem som vinner om 11 dager. Måtte de siste dagene handle mindre om hvem som er flinkest, og mer om de store spørsmålene som hvordan vi skal leve, lære og livnære oss og hvordan vi holder oss friske i en verden som endres raskere enn våre politikere ser ut til å forstå.

Mens andre land forbereder seg på en virkelighet der det å ha jobb ikke lenger er en selvfølge, er det ingen som stiller spørsmålstegn ved det faktum at en oppstartsvirksomhet må betale nesten 15% i avgift til staten for å ansette en kollega - hvis man da ikke befinner seg i våre nordligste fylker eller er skipsreder.

Uansett, vi har det godt her i landet; Mens vi her i Norge forbereder oss på høsten drukner amerikanere i Houston i gatene. Orkanen Harvey har allerede drept og ødelagt mange liv, og det hele virker litt surrealistisk når vi vet at orkanen har vært varslet de siste 10 dagene. Kan det være en vekker til oss alle at vi av og til lukker øynene og håper situasjonen går over, i stedet for å forberede oss på de endringene som vi vet kommer?

Ukas innovasjonsblomst går til Frelsesarmeen og Oslo kommune som låner ut byens fremste utstillingsvindu til VM for hjemløse - det handler om mye mer enn fotball! Det handler om endringskraft, og DET er verdt å feire uansett landslagsdrakt og hodeplagg!

Happy Friday!

Om danske ubåter, finske BI-aktører og tøffe norske jævler

I en uke der man skulle tro at Norske Skogs kamp for å overleve, politikernes valgkamp og neste generasjons første skoledager burde være i fokus, har norske media fokusert på Støres brygge, Madsens mystiske ubåt og Johaugs famøse leppekrem. La oss slå fast at norsk presse ikke har opplevd sin fineste stund denne uka...

Det er mulig Arbeiderpartiet ligger an til et elendig valg og kanskje til og med taper regjeringsmakta, men vi tror det er for tidlig å avskrive en så erfaren ringrev som Jonas. Bryggemaset han nå opplever virker uansett ufortjent, - det virker som om noen har snakket sammen og blitt enige om at han skal tas, som det heter i de kretser. Vi tror de bommer, nordmenn flest har fått med seg at vi har to dyktige statsministerkandidater som egentlig er enige om det meste.

Slik sett er vi langt heldigere enn for eksempel supermakten USA. Der i gården hadde de som kjent ikke akkurat toppet lagene, og fjorårets presidentvalg fortonet seg mest av alt som et dårlig realityshow - der stadig flere heller mot den oppfatning at vinneren fortsatt ikke har forstått hva han egentlig vant.

Av nyheter som ikke ble viet oppmerksomhet denne uka er det verdt å nevne at oljefondet nå har passert 1 trillion US dollar i verdi, og bare det siste kvartalet ble vi over 202 milliarder kroner rikere - slike nyheter viser jo hvor unik Norges posisjon er. Vi er i bunn og grunn alle millionærer! Vi tror det norske valget blir spennende helt frem til valglokalene stenger, og uansett hvem som vinner gjør jo trillionen utfordringen med å ta på seg statsminister-rollen litt hyggeligere!

Vi savner også mer oppmerksomhet rundt hva de ferske norske skoleelevene skal lære, i en tid der jobbene de etter hvert skal innta foreløpig ikke er funnet opp. Den diskusjonen ser vi frem til, og leserne av Innomag og INNOVASJONSMAGASINET er godt kjent med de 7 nye ferdighetene vi er overbevist om at norske skoleelever må tilegne seg.

I tillegg ble det denne uken kjent at den canadiske IT-mastodonten CGI kjøpte den nordiske Business Intelligence markedslederen Affecto - som undertegnede i tospann med Torstein Thorsen startet tilbake i 1997. Prisen, vel 940 millioner norske kroner, er nesten en enhjørning, selv om det i år er 20 år siden selskapet startet opp med 2 medarbeidere og noen vage tanker om at norske virksomheter ville etterspørre bedre analyser av de dataene de hadde samlet i diverse databaser. Vi ønsker Affectos medarbeidere lykke til videre. Du kan lese mer om oppkjøpet her, i nok en nyhet som InnoMag var først ute med.

Vi håper dette kan tjene som en inspirasjon til ukas utvalgte gründercase - selv om det tar tid å bygge verdier er reisen spennende, og byr på både opp - og nedturer. Se bare på Norske Skog, som hangler videre med et 9 milliarders blylodd om beinet. I går ble det kjent at milliardæren Christen Sveaas gyver løs på jobben med å redde selskapet som mer enn noe annet viser oss hvor dyrt det er å velge feil strategi, og sloss mot trendene. Norske Skog-lederne så slett ikke hvor mye internett kom til å endre verdens behov for avispapir. For våre lesere er det naturlig å ønske ledere som tør å utfordre status quo lykke til, og kanskje byr Norske Skogs situasjon på en gylden anledning til å stille det viktige spørsmålet; Hvilke trender er det DU og dine kollegaer ikke innser konsekvensene av?

Ukas innovasjonsblomst går til Christen Sveas og Håvard Ellefsen og Frank Kjærvoll i Affecto - tøffe seige jævler som ikke gir seg i motvind, men lærer seg å seile, er nettopp det både Norske Skog, næringslivet og Stortinget trenger mer av!

Happy Friday!

Om viktige valg, viktigper'er og fredagsvittigheter

Foto @ Karl Ragnar Gjertsen/Wikipedia

Denne uka har politikere, næringstopper og en horde lobbyister satt hverandre i stevne i sørlandsidyllen Arendal, og i følge én av dem har «ALLE» de viktige vært samlet rundt Pollen, det putter vi i kategorien selvhøytidig vissvass fra overbetalte viktigper?er.

Å bruke en uke i Arendal er også et valg, og vi har stor respekt for både de som valgte å samle seg rundt Pollen og de som valgte andre arenaer. Etter vår oppfatning var en av ukas høydepunkt Torger Reves påminnelse om forskningsprosjektet som viser at oppstartbedrifter står for mesteparten av de nye arbeidsplassene i privat sektor. Det, kjære lesere, er et ganske viktig funn. Vi er midt i en valgkamp med sterkt fokus på jobbskaping. Da bør dette bety noe for innovasjonspolitikken vår. I dag rettes mange tiltak mot eksisterende arbeidsliv, sier Torgeir Reve, men selv i en tøff valgkamp, er det  ingen av våre politikere som stiller spørsmålstegn ved at regjeringen gir 1, 7 milliarder til Norsk Hydro for at de skal kunne bygge ut sin eksisterende fabrikk, og ingen politikere nevner det utrolige i at Stortinget snur deler av Oslo på hodet i 2 år, og bruker over 2 milliarder på å grave frem flere parkeringsplasser til seg selv.

Kan det være at mange av de som løp rundt i Arendal ikke hadde tid til annet enn å høre seg selv snakke?

Eller er problemet at innleide PR-eksperter og politiske rådgivere har skrevet pressemeldingene og pyntet ferdig powerpointene sine før de dro på ferie, og derfor kvier seg for å ta inn ny kunnskap?

Vi vet ikke svaret, men vi håper flere stiller seg spørsmålet om ikke altfor mange av lobbyistene og politikerne våre sloss for mye for det bestående, og bruker for lite energi på å berede grunnen for en ny tid.

Vi og våre mange lesere vet at innovasjon og digitalisering er krevende, ikke minst fordi det fordrer vilje til å investere mindre i status quo og mer i å skape morgendagen. Torger Reve får ukas innovasjonsblomst fordi han bringer inn det sentrale i valgkampen.

La oss minne om at Statistisk sentralbyrå mener at over 250 000 menn og kvinner i Norge i fjor var engasjert i «tidlig-fase entreprenøriell aktivitet». Bak dette tallet finnes entreprenører med både små og store ambisjoner. Noen bygger håndverksbedrifter, mens stadig flere bygger service, - og teknologibedrifter, og alle bygger de kunnskapsbedrifter som sloss på et stadig mer globalt marked. Til sammen sørger de for Norges innovasjonskraft og bidrar til særdeles viktig verdiskaping i samfunnet.

Visste du forresten at hver tiende nordmann går svanger med en ambisjon om å etablere egen bedrift i nær fremtid?

Denne entreprenørskapsånden representerer en større verdi enn all oljen i Nordsjøen, og er i sum svaret på hva vi skal leve av når oljen er borte. Vi håper derfor at de som var i Arendal, og alle oss andre, leser om nye innovasjoner som i realiteten river teppet bort rundt mange gamle tanker innen både helse, skole, media og de fleste øvrige sektorer. Vi anbefaler blant annet artikkelen om Google som nå satser på å gjøre smarttelefonen til et diagnostiseringsverktøy.

Det er nå tre uker igjen til Norge skal velge hvem som skal lede oss frem til 2022, og vi håper at de politikerne som tør å utfordre fortidens måte å tenke på vinner frem, tar vare på verdier og bygger videre på posisjonen som verdens beste land å bo i. Da trenger vi endringsagentene, entraprenørene og intraprenørene, - de som tør.

Det å skape noe nytt er å våge, risikere noe og tro på noe. Det handler om å sette seg ambisiøse mål, deretter bryte de ned i oppnåelige delmål og skride til verket med et pågangsmot som ikke lar seg kue av verken motvind eller motgang. Etter vår mening er det å starte egen virksomhet eller noe nytt i en eksisterende virksomhet den ultimate kreative personlige veksterfaring. En reise preget av både opp, - og nedturer. Oppturene er unektelig langt morsommere, nedturene er definitivt betydelig mer lærerike.

I Norge har vi helt siden vikingtiden fostret ledere med utferdstrang og anlegg for entreprenørskap. Dyktige entreprenører som Olav Thon, Lars Monrad Krohn, Rolf Skår, Petter Planke, Une Amundsen, Bjørn Kjos, Ståle Kyllingstad, Kjell Inge Røkke, Geir Førre, Arne Mjøs og Petter Stordalen har tråkket løype og vist at det å bygge verdier fra luftige ambisjoner er fullt mulig.

Skal Norge lykkes i årene fremover trenger vi uten tvil flere som skaper verdi, og vi trenger sårt de som tør å tenke globalt. Virksomheter som Aker Biomarine, Norwegian og DNV GL går foran som flotte eksempler, og viser oss alle hvorfor de er blant Norges mest innovative virksomheter, noe du kan lese mer om i årets utgave av innovasjonsmagasinet.

Det er på høy tid at dyktige norske entreprenører får litt hjelp. Dette er en av de mest lønnsomme investeringer et samfunn på vei mot innovasjonsalderen kan gjøre - 2020 kommer raskt, og det er ingen gitt å spå hvilket postnummer som fostrer den neste Google, Opera eller Apple. Når vittige sjeler påpeker at sannsynligheten for at et slikt selskap skal skapes i Norge er lavere enn å se Hareide veivende med en wiskeyflaske, er det muligens sant, men vi spanderer gjerne en drink på KRF-lederen hvis han og de andre politikerne nå gjør det lettere å skape reell innovasjon i Norge.

Til deg som allerede er i gang med nyskaping, enten som politiker, endringsagent eller som heiegjengleder, vil vi i InnoMag avslutte med et rungende LYKKE TIL, og minne om at energi simpelthen er definert som evnen til å gjøre arbeid, og nedstammer direkte fra det greske ordet Energeia som betyr aktivitet. Det hele koker altså ned til at energinivået sier noe om aktivitetsevnen vår, - jo mer aktivitet vi skaper, desto mer energi får vi!

Happy Friday!

Om Arendalsuka, IT i Praksis og tre politiske grep

Sommeren 2017 går mot slutten, og her hjemme nærmer det seg stortingsvalg. Mens nordmenn flest har feriert, har verden rukket å feire 10 år med iPhone (hvordan klarte vi oss uten?). Samtidig har Bill Gates mistet tittelen verdens rikeste mann til Amazon gründer Jeff Bezos,  og mens vi i Norge feirer VM-seier på 400 meter hekk, sliter man i Sverige med en IT-skandale av dimensjoner.

Der i gården har de delt sine militære hemmeligheter med IBM som ikke så behovet for å sikkerhetsklarere sine østeuropeiske konsulenter. Det er mange som forsøker å løpe fra ansvaret, og få som tenker på at mesteparten av Norges internett-trafikk avlyttes av nettopp svenskene. Vi tror ikke svenskene er alene om å ha sikkerhetssvin på skogen, - tror du?

Neste uke braker Arendalsuka løs, konseptet er importert fra Sverige (Almedalsuka i Visby på Gotland) og vokser i størrelse for hvert år, og i år er det jo valg. Vi blir sannsynligvis nok en gang vitne til et kakefoni av påstander når hundrevis av lobbyister møter politikere på stemmejakt.  Spørsmålet er om våre politikere er villige til å ta inn over seg nye sannheter eller om de kun repeterer gamle standpunkt. Både Abelia, Virke og Den Norske Dataforening inviterer til debatter om partienes satsing på teknologi og digitalisering, og vi er spent på om politikerne innser potensialet og om de er tøffe nok til å utnytte digitaliseringens muligheter for å øke produktiviteten i offentlig og privat sektor?  Utviklingen vil som vi i InnoMag har vært inne på siden vi startet for snart 5 år siden, innebære krevende moralske og politiske dilemmaer, og valget står mellom digital gevinstrealisering eller politisk feighet. En ting er sikkert, dagens regjering har IKKE hentet ut potensialet.

Denne uka kom også den 10. utgaven av IT i Praksis som viser med all mulig tydelighet at den digitale utviklingen i Norge går i riktig retning, men altfor tregt. Rapporten er laget av Rambøll Management Consulting i samarbeid med IKT Norge, Visma og Den Norske Dataforening. Gapet mellom hva som er teknologisk mulig og hva vi faktisk oppnår i offentlig sektor, blir dermed stadig større. Jo bedre tjenester du får privat, jo mer forventer du når du skal snakke med det offentlige.

Samtidig er det hyggelig å kunne hilse Digital Norway velkommen ut av startblokken, et drøyt år etter at man lanserte seg selv nettopp i Arendal. Med Adresseavisas tidligere redaktør i lederrollen, Abelias dyktige lobbyist Håkon Haugli i fremskutt heialederposisjon og 15 av Norges største selskaper med som eiere, er det all grunn til å forvente at de vil bli en synlig aktør i arbeidet med å vekke forståelse for behovet for at fremtiden er digital. Så kan man jo stille seg selv spørsmålet om ikke aktører som Dataforeningen, IKT Norge, Norstella, Virke og nettopp Abelia allerede arbeider med de samme problemstillingene, men her virker det som om eierne mener at sangkoret kunne trenge en høy mørk stemme til?

Uansett deltagere i koret så håper vi at sangen som synges fokuserer på følgende tre grep;

 1. Uansett hvem som vinner valget, trenger vi en regjering som har en klar visjon og langsiktig strategi for hva slags Norge vi ønsker oss frem mot 2030, - vi kan umulig være de eneste som ser behovet for en mer holistisk debatt om det samfunnet våre barn skal overta. Dagens spissfindige skyggeboksing rundt småbeløp og mikroskopiske grep minner om politiske pliktløp og kjeder oss. La oss i stedet få tøffere politikere som tør å definere seg som endringsagenter - og som heier på andre endringsagenter i stedet for å sloss for det bestående. Dagens uvilje mot raskere fornyelse som kjennetegner en del politikere, innebærer i realiteten en aksept av nasjonal forvitring som neste generasjon nordmenn vil måtte slite med. Det bekymrer oss at flere av de dyktige Stortingspolitikerne som har stått på barrikadene og kjempet for gründeres og innovatørenes rettigheter, IKKE har nådd opp i nominasjonskampene. Det er trist og merkelig, all den tid de fleste bedyrer at de satser på gründere og innovasjon. Både Jørund Rytman i FrP,  Gunvor Eldegaard i AP,  samt Gunnar Gundersen og Svein Flåtten i Høyre fortjener applaus for at de har stått på for norske entreprenører. I tillegg sloss Venstres Terje Breivik sammen med resten av Norges eldste parti for både sjel og politisk liv, - og hvis dagens regjering skal få 4 nye år må Venstre over sperregrensen. Vi understreker at InnoMag er upolitiske, men la det ikke være noen tvil om at vi er overbevist om at Norge som nasjon trenger politikere som skaper gode rammebetingelser for det nyfødte næringsliv. Og noen må gå foran, Venstres Terje Breivik fortjener 4 nye år!
 2. La oss slutte å subsidiere bransjer og aktører som enten har skaffet seg særfordeler eller ikke lenger har livets rett, og i stedet hjelpe endringsagenter i gang. Vi tror det krever en minister som fokuserer på det vi skal leve av i fremtiden. En som støtter opp om de som tør å gå utenfor opptråkkede løyper - rett og slett en innovasjons- og gründerminister. Vi tror klare incentiver for det vi ønsker oss mer av, og økt skatt på det vi ønsker oss mindre av, er veien å gå. Helt uavhengig av om du eier en Tesla eller ei har elbil-grepene vist oss verdien av å insentivere konkrete handlinger vi ønsker oss.  Derfor tror vi også at våre politikere bør oppfordre alle til å dele ut færre sluttpakker og i stedet gi flere startpakker. Vi trenger også flere eldreprenører og færre byråkrater.
 1. La oss sammen gjøre Norge mer attraktivt for internasjonale investorer, Norge sitter på verdens største investeringsfond, og bør bygge både kompetanse og flere arbeidsplasser her hjemme. I tillegg bør vi sørge for at våre mange flotte studenter, forskere og gode hjelpere gis anledning til å hospitere gratis i 8 uker i næringslivet. Ikke bare vil dette gis oss bedre studenter, forskere og nye medarbeidere, det vil også gjøre Norge langt mer innovativt.

Vi gleder oss til valgkampen og tror ovennevnte 3 grep bør på agendaen, uansett hvilke politiske partier som kan heve armene i været den 12. september. Vi tror også Arendalssamtalene ville tjent på å fokusere på disse spørsmålene.

Ukas innovasjonsblomst går til de 5 ovennevnte politikerne  - takk for at dere står på for de som skaper morgendagen!

Happy Friday!

Om gode hjelpere, toleranse og homser

Mens muslimene langsomt kommer seg etter ramadan og byene tømmes for kontorister og arbeidsfolk, fylles byen raskt opp av turister og transfestitter. Denne uken begynte med muslimenes Eid-fest og avsluttes med homoparader og utagerende fester. Under regnbuens fargespill viser Oslo seg frem i all sin mangfoldige prakt, og viser med all mulig tydelighet at kreativitet og innovasjon fordrer toleranse på mange plan.

Det var vel den amerikanske professoren Richard Florida som i boka «The Rise of the Creative Class» først pekte på at byers kreative klima påvirker næringslivets innovasjonsevne, og at de mest kreative byene også er de byene med mange kunstnere og homser. Vi påstår ikke at kreative endringsagenter må være verken homoseksuelle, kunstnere eller bohemer, men det er noe med den åpenheten, den annerledesheten og det mangfoldet som fenger. Tenk Berlin, Sydney og San Franscisco, eller Oslo. Noe sier oss at Florida ville stortrives i landets hovedstad som denne uka kjører toleransespakken til bunns og fremstår som Homoslo.

En av de nordmenn som virkelig kan kunsten å invitere til fest er Petter Stordalen, og det er gledelig å se at han følger opp fjorårets invitasjon til norske gründere med en ny invitasjon, - vi applauderer og ønsker norske gründere lykke til med pitchen foran landets definitivt beste jordbærselger.

Festligheter og alkohol henger ofte sammen, vår artikkel om det norske innovative selskapet Kebony AS viser at selv alkohol kan anvendes kreativt. Det er bare å gratulere treprodusentvirksomheten med nye forskningsmidler, og et produkt som stadig vinner nye venner. Som det fremgår av artikkelen du kan lese HER, trenger selv innovative endringsagenter gode hjelpere, en rolle Drammensbedriften Nofas åpenbart har lykkes med å fylle.

Mens Norwegian nok en gang har flydd inn i en storm som virker noe oppblåst, har ukas gründercase valgt å satse på at det meste kan forsikres, - og da helst via smarttelefoner. Flere spennende gründercase kan du forøvrig lese i årets papirutgave av innovasjonsmagasinet, der vi presenterer 50 av Norges mest innovative startups akkurat nå.

Ukas innovasjonsblomst går til alle de som står på for å skape et tolerant og mangfoldig samfunn der hver enkelt av oss får lov og anledning til å være seg selv, enten man er jordbærselger, homse, endringsagent, gründer, eller alle fire.

Happy Friday - og riktig god sommer til alle våre lesere. Uansett breddegrad, legning og toleransefaktor!

Om skistjerner, popikoner og Nobelpris-blemmerSTARMUS-festivalen i Trondheim er blant lyspunktene i en uke som ellers har gitt oss vekslende vær og dårlige spøker - og en gammel skistjerne som med sine uttalelser om formuesskatten skapte mediedebatt om norske holdninger til gründere. 

I uka som markerer årets lyseste er det særlig tre gladsaker som lyser opp for oss endringsagenter, og som forhåpentligvis vil varme våre mange lesere lenge etter at årets sankthansbål er slukket. Visste du forresten at Sankthans eller Jonsok-aften med sin bålbrenning er en gammel tradisjon, ment å styrke solas livgivende krefter? Mens svenskene i mange år har kjørt sin midtsommerfeiring til nærmeste fredag og feiret med stil og gjort offentlig fridag av det hele er det kun tilfeldig at vi i år feirer samme dag.

Denne uka har NTNU med 10 millioner i støtte fra Kunnskapsdepartementet hentet inn noen av forskningens største stjerner til Trondheim og STARMUS-festivalen. Festivalen, som tidligere har vært arrangert på Kanariøyene, har i år tatt veien til Trondheim. Det store trekkplasteret, selveste Stephen Hawking, måtte dessverre melde forfall - men NTNU's rektor har, til tross for en stiv festivalbillett på hele 5000,-, lovet Trondheim en populærvitenskapelig og kulturell folkefest i byen. Det kryr av store navn rundt Nidaros denne uka.

En av verdens største musikalske stjerner, tidligere Queen-gitarist Brian May, med solohits som «Too much love will kill you», spilte på den første festivalen i 2011. Han sitter også i STARMUS-styret, som kombinerer noen av de største navnene innen astrofysisk forskning med noen av musikkens største navn. Ikke gå i fellen med å tro at Brian May kun er et gammelt popikon - han fullførte imponerende nok sin doktorgrad i astrofysikk i 2007. Årets musikalske hovedattraksjon, Steven Vai, er heller ingen smågutt - han har flere ganger blitt kåret til verdens beste gitarist av magasinet Guitar Player.

Den store snakkisen i Trondheim så langt er dessverre den tidligere nobelprisvinneren Chris Pissarides, som i en debatt klarte å fornærme halvparten av planetens befolkning ved å uttale at han stolte mer på en mannsstemme enn på kvinner. Årsaken til det hele var noe så banalt som at han har utstyrt Apple's «Siri» med mannsstemme. Det hjelper ikke å være adlet nobelprisvinner, man skal passe seg for hva man spøker med...

En av Norges største skistjerner har også lyst opp igjen, og debatten går landet rundt etter Bjørn Dæhli's ytring i forrige uke om at det er trist at det skal være så stor forskjell på å lykkes som skiløper og i næringslivet. Hans kritikk av formuesskatten og norske holdninger til gründere som lykkes i næringslivet var egentlig et svar på NHO-undersøkelsen som viste at nordmenn flest tror det er politikerne som skaper et velferdssamfunn. Hele 56% av våre landsmenn tror at velstand vedtas av våre politikere, mens både svenskene og danskene i større grad innser at det er næringslivet som skaper inntektssiden. Vi tror Bjørn Dæhlie tåler formuesskatten godt, men synes lite om måten mange har angrepet ham på i ettertid.

Med under tre måneder igjen til valget seiler kampen om den særnorske formueskatten opp som en valgkampfakkel - vi i InnoMag lurer fortsatt på hvorfor ingen stiller spørsmål ved hvorfor norsk shipping skal nyte godt av skatteparadisvilkår, mens gründere skal beskattes fra første dag og i tillegg betale 14,8 % avgift når man endelig tør å ansatte nye kollegaer. DET burde være en valgkampsak, og trist nok er det kun Venstre som her sloss på lag med alle landets små og nystartede virksomheter.

Ukas siste gladsak kommer fra egne rekker, der både årets innovasjonsvinner Aker Biomarine, Jotun og Itera deler hva de har gjort for å bli blant Norges 25 mest innovative virksomheter. Mens Iterasjefen Arne Mjøs denne uken valgte årets interne innovasjonsvinner, som alene forventes å tilføre mer enn 25 millioner i verdi i løpet av 2 år, har vi intervjuet Jotun-sjefen Morten Fon, som med Sandefjord som base har skapt et globalt norsk innovasjonsfyrtårn. «Det er alltid en fare for å bli sittende fast i gamle tankemønstre. Vi tror det er en del vi kan gjøre for å unngå nettopp dette», sier han - du kan lese mer i ukas lederintervju her.

Visste du forresten at popikonet Katy Perry denne uken som den første i historien passerte 100 millioner følgere på Twitter? På en liste som preges av sangere, sportsstjerner, mediaselskaper og noen få politikere er Trump helt nede på 33. plass. Listen, som er offentliggjort på websiden Twitter Count, viser tydelig hvilken påvirkningskraft popikoner og artister har. Det burde nok også filmstjernen Johnny Depp ha tenkt på da han denne uken på den engelske Glastonburyfestivalen fleipet med å drepe Donald Trump.

Ukas innovasjonsblomst går til Bjørn Dæhlie, og kaktusen deles mellom Johnny Depp og Chris Pissarides - kjendisstatus betyr IKKE at alle spøker automatisk blir morsomme.

Happy Friday og sankthansfeiring!

Om krill, ekstreminnovasjon og årets viktigste magasinDenne uka har vært hektisk, - det virker som om alle og enhver har et genuint ønske om å gjøre sitt før sola starter reisen sørover igjen, og det er trist nok kun 150 timer unna.

Ukas største begivenhet, med fare for å virke en smule subjektiv, var nok at årets utgave av INNOVASJONSMAGASINET endelig er i salg i Narvesen utsalg over det ganske land. Release-festen på Rockefeller denne uken kunne skilte med flotte innlegg fra både Blockchain eksperten Lasse Meholm i DNB, Tone Ringstad, Øystein Bredal-Thorsen fra GainGrowth og Ålesunds André Eidskrem. Sistnevnte viste sitt nye samhandlingsverktøy som gikk «Facebook at work» en høy gang, og som mangeårig leverandør til blant annet Cisco har Intrahouse-gründeren vist at han kan få det til igjen.

De 144 sidene i INNOVASJONSMAGASINET er fylt med stoff om norske endringsagenter, og vi har fått hjelp av noen av Norges beste penner. Du kan blant annet lese gode innspill fra Paal Leveraas, Helge Skrivervik og Arne Krokan, eller lese Tone Ringstads oppfordring til å drive kulturell hacking og Kathrine Aspaas sin glimrende kronikk om den emosjonelle revolusjon. I tillegg har vi nok en gang kåret Norges 25 mest innovative virksomheter. Blant årets mest innovative finner vi både Itera, Nortura, Norwegian og helt til topps fosser Aker BioMarine frem. Fjorårets vinner DNV GL, må i år nøye seg med den siste pallplasseringen.  Vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk ER innovative og ikke bare prater om innovasjon.  Jeg håper alle våre lesere er med på en varm gratulasjon til krillfiskerne i AKER BioMarine som denne uken feirer årets 1. plass, og de øvrige 24 med formidabel innsats. En av selskapene på årets liste er Miles - det norske konsulentselskapet som gjør det meste på utradisjonelt vis. Blant annet har de vinket farvel til budsjett og de har heller ingen daglig leder, kun en daglig tjener. Sjefstjeneren, gründeren selv er ukas lederintervjuobjekt og du kan lese mer om han HER.

I årets papirutgave har vi også tatt et dypdykk i startup-landskapet og presenterer 50 av Norges mest spennende oppstartsbedrifter. I et intervju med Skattefunns far Christian Hambro, trekkes linjene frem til Kapitalfunn som nå blir gjennomført. Vi har også intervjuet mannen bak denne nye ordningen, Venstres Terje Breivik. I tillegg har vi møtt Jack Ma, Ali Babas fargerike gründer og sett nærmere på Elon Musk.

Av øvrige høydepunkt denne uken bør Start up Extreme nevnes. I Bergen og Voss har Innovasjon Norge slått på stortromma og samlet 98 gründere og 51 investorer til en av verdens mest ekstreme nettverkssamlinger for oppstartmiljøet. Ti av de mest ambisiøse selskapene ble utvalgt til å pitche på Innovasjon Norges Demo Day, for å vise seg frem for norske og utenlandske investorer på jakt etter sin neste investering. "Vi trenger flere vågale gründere og investorer, og det er større sjanse for å finne dem her, hvor paragliding er programpunktet før pitching, enn i en konferansesal der alle går i dress", sa erfarne Bjørn Christensen i Alliance Venture, og pekte på en av fordelene ved å møtes under ekstremsportveku på Voss.

Norske aktive eierfond investerte rekordhøye 12 milliarder kroner i 2016, men fortsatt er økningen av investeringer i tidligfase relativt beskjeden, ifølge Aktivitetsanalysen 2016 fra Norsk Venturekapitalforening. Disse tallene forventes å øke når regjeringens nye skatteincentiver for investeringer i tidligfase implementeres og flere såkornfond er operative. "Vi forsøker å tilpasse virkemidlene våre slik at vi kan hjelpe de som har størst potensiale til å vinne frem i det globale markedet, samtidig som vi ivaretar oppdraget vårt om å øke sysselsettingen i distriktene. Våre utekontorer rundt omkring i verden kan bidra med kompetanseprogram, rådgivning og sterke nettverk, og står klare til å ta imot de som vil konkurrere internasjonalt", sa Innovasjon Norges gründersjef, Pål Næss. I så fall bør han hilse gründeren fra Ålesund og denne ukas grundercase fra InnoBørs varmt velkomne.

Høyt adrenalinnivå er det kanskje også på Stortinget der man denne uka jobber overtid for å banke igjennom en rekke beslutninger før de tar sommerferie.  Vi håper likevel de har vett til å rope ut at det er umusikalsk galskap å bruke over 2 milliarder på et garasjeanlegg og er enige med SV og de andre partiene som ber  Stortingets president og direktør gå av.  Det skal bli spennende å se hva Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som avgir sin innstilling i saken i dag, kommer frem til...

Ukas innovasjonsblomst går til alle de ildsjelene som har vært med å gjøre årets utgave av INNOVASJONSMAGASINET  til den beste ever.

Happy Friday

Om norske mestre, verdenspedagoger og umusikalske politikere

Det er noen år siden Thomas Ledin sang «Sommeren er kort», men i en uke preget av regnvær, umusikalske stortingspolitikere og engelsk katastrofevalg er det likevel lov å spørre hvor sommeren tok veien.

Ukas største solglimt for oss var nok NM for studentbedrifter. Årets kanskje viktigste NM ble nemlig avholdt i Næringslivets hus på Majorstua, og de ferske norgesmestrene heter AgriMare Bio SB fra Ålesund. Prisen fikk de av vår tidligere verdensmester på ski, Grete Ingeborg Nykkelmo, fersk administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, som i år feirer 20-års jubileum.

AgriMare Bio SB vant med en løsning for storskala oppdrett av proteinrikbørstemark som skal meske seg på fiskeslam. Til tross for noe ensidig kosthold skal børstemarken utprege seg med høyt innhold av marint protein og viktige marine fettsyrer, og den kan etter sigende erstatte vegetabilske ingredienser i fór for oppdrettslaks. Vi i juryen, som blant annet bestod av undertegnede, sa i vår begrunnelse følgende; "Studentbedriften har ønsket å bidra til en bærekraftig fremtid, og har tatt utgangspunkt i en for Norge svært viktig næring. Med utgangspunkt i forskning har de arbeidet med et nyskapende konsept med høy innovasjonsgrad, og som er veldig relevant for dagens lokale og globale utfordringer. Dersom bedriften lykkes med sitt planlagte pilotprosjekt, har bedriften et stort vekstpotensial". Nå starter studentene eget AS.

Takket være Ungt Entreprenørskap og NM-tittelen må det være lov å si at de har fått en pangstart. Som Norges beste Studentbedrift 2017 skal de unge gründerne representere Norge i EM i Helsinki i slutten av juni - vi ønsker de lykke til og håper Europa er klar for nye norske oppdrettseventyr.

NHOs dyktige adm. direktør Kristin Skogen Lund og Vismas Øystein Moan, var blant prisutdelerne og NHO-direktøren var tydelig på at norske utdanningsinstitusjoner har et ansvar for å gi studentene entreprenørskapskompetanse. "Jeg vil gratulere alle vinnerne. Norge trenger innovative, modige studenter som dere. I årene som kommer vil vi trenge flere entreprenører, gründere og unge mennesker som ønsker å skape verdier og arbeidsplasser", sa hun. BRA, Kristin!

I Kristiansand strålte også entusiasmens solstråler selv om regnet også der høljet ned. I Sørlandets hovedstad har ivrige ildsjeler på Universitet i Agder (UiA) denne uken arrangert World Learning Summit, og med deltagere fra 5 verdensdeler og en rekke flotte innledere og gode samtaler har man diskutert hvordan fremtidens utdanningssektor vil fortone seg, - innovativt og spennende, men dessverre uten verken utdanningsminister Torbjørn Rød Isaksen eller noen av hans medarbeidere til stede.

Langt mindre hyggelig fortoner Stortingets mildt sagt utrolige pengebruk på et garasjeanlegg som nå har passert 2 milliarder kroner seg, og for oss som daglig vasser rundt i sentrum, er spørsmålet åpenbart;

Har vi valgt 169 stortingsrepresentanter som ikke forstår seg på prosjektstyring og nøktern kostnadsbruk, eller har stormannsgalskapen tatt fullstendig overhånd?

For vel 12 millioner per stortingsrepresentant burde det være mulig å få ut mer samfunnsnyttige tjenester enn en skarve parkeringsplass. Det spesielle i denne byggeflausen er at det er Stortinget og Stortingets presidentskap som selv har opptrådt som byggherre, fullstendig håpløst mener vi.

Like lite hyggelig er vel resultatet av det engelske valget for Englands statsminister Terasa May, som i politisk medvind i vinter ønsket seg et nyvalg for å blåse Labour av banen, men i stedet ender opp med et gigantisk mageplask . En påminnelse for alle ledere som i dag seiler friskt i medvind - posisjoner, vindretning og værmeldinger endrer seg nemlig raskt i dagens samfunn. Det siste kan for øvrig også fungere som en nyttig påminnelse til alle de vel 5000 seilerne som i ettermiddag skal ut i Oslofjorden når den 70. utgaven av verdens største overnatts-regatta går av stabelen, - nemlig Færderseilasen.

Happy Sailing og Happy Friday - uansett værmelding!

Om falske sannheter, selsomme definisjoner og klar taleSå var sommeren 2017 i gang og mens begrepene DIGITALISERING, TRANSFORMASJON og INNOVASJON sprer seg fra talerstol til talerstol, nesten som løvetann i sommerenga, blir det stadig mer åpenbart for oss som har jobbet med dette en del år, at mange rett og slett ikke har peiling på hva de mener med begrepene.

I en uke der Donald nok en gang stjeler de store overskriftene med sine mer eller mindre gjennomtenkte sprell som beviser at den tidligere reality -TV stjernen totalt mangler virkelighetsforståelse og kompenserer med å bøtte på med falske sannheter i et tempo som overgår Jan Thomas sin bruk av brunkrem, har mye her hjemme på berget dreid seg om shipping, innovasjonstaler og drømmeløft.

NorShipping har visstnok samlet over 35 000 deltagere denne uka, og ryktene forteller at både Lillestrøm og Oslos barer er tomme for edle drikker. Vi synes det er flott at shippingfolket feirer seg selv og med 0,5 % skatt beviser de for en hel verden at insentiver fungerer. Vi håper norske politikere får med seg poenget!

Innovasjon Norges Innovasjonstale-arrangement på Sentralen i Oslo denne uken var det nok kun 1% av tallet som Norshipping kunne skilte med som fikk med seg at administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth overrakte den nye Drømmeløftrapporten til næringsminister Monica Mæland. Da hadde hun foran næringsministeren og full sal pekt på tre former for innovasjon; Stegvis eller inkrementell innovasjon, radikal eller banebrytende innovasjon og imitasjon eller kopiering. Vi heier ofte på det endringsagenten Anita Krohn Traaseth forsøker å få til, men seansen ble en selsom opplevelse i vranglære og feil fokus, hvor lyspunktet var en frisk Ansgar Gabrielsen som med en tusjpenn tegnet opp en rekke siloer og raskt konkluderte med at måten offentlig sektor organiserer seg på ikke er egnet for å skape innovasjon - KLAR TALE fra Innovasjon Norges far.

Les også: Innovasjonstalen 2017: Dagens velferdsmodell er avhengig av bedre samspill mellom offentlig-privat sektor

Det som ikke var så bra, var at Innovasjon Norge sjefen går seg vill i definisjonen av innovasjon,  - kopiering er IKKE en form for innovasjon, det blir som å definere flaks som en del av en markedsstrategi. Som redaktør for landets ledende innovasjonsmagasin og tidligere gründer av 11 selskaper, er jeg sikkert ikke objektiv nok, men det må være lov å forvente at landets viktigste virkemiddel for nyskapning klarer å definere hva de mener med innovasjon, og det KAN ikke være for mye forlangt at de henter inn minst en gründer og investor på scenen. DET VAR INGEN!

Det var til tider vanskelig å forstå om Anita Krohn Traaseth ledet Innovasjon Norge eller DIFI, - selv om NHO hadde hjulpet til med å peke på at investeringsnivået i private bedrifter ikke har vært lavere siden tidlig på 90-tallet og selveste Bjørn Dæhlie la beslag på forsiden i DN med et oppslag om at både han og norske investorer styrer unna oppstartsvirksomheter og i stedet setter pengene i eiendom.  Man kunne jo bli unnskyldt for å tro at dette var en lissepasning til Innovasjon Norge dagen før innovasjonstalen, men neida - dette var ikke engang nevnt og en rask gjennomlesing av rapporten Monica Mæland fikk overlevert bekrefter dessverre dette.

Er det bare vi i InnoMag som opplever dette som surrealistisk?

La oss avslutte uka med å heie på alle de flotte norske gründerne som ikke gir opp, men som bygger verdier og skaper morgendagens Norge - ukas gründer, Bjørn Horten fra Fredrikstad, denne uka valgt som Norges mest attraktive by, viser oss alle at mange av de beste gründerene er folk som har passert de første 40 og har rik erfaring å by på - les mer HER.

Ukas innovasjonsblomst går til Ansgar Gabrielsen, klar tale fra drevne politikere er dessverre sjelden kost, men desto mer velkomment når noen tør å si fra!

Happy Friday!

 

Om himmelfarere, innovasjon og InnovasjonsmagasinetNoen uker går fortere enn andre, og takket være Ascencio Domini, eller som vi sier her på berget, Kristi Himmelfart, - som forøvrig får det til å høres ut som om Guds sønn var den første astronauten - er denne uka blant årets korteste for de fleste av oss.

Vi i InnoMag har brukt uka til å ferdigstille årets utgave av INNOVASJONSMAGASINET, og vi kan love deg at du har mye å glede deg til når magasinet treffer Narvesen-hyllene om litt over en uke. Magasinet er for deg som er opptatt av hva morgendagen kan bringe, med alt hva det innebærer av muligheter og trusler for nasjonen Norge, næringslivet generelt, virksomheten du jobber i - og ikke minst deg personlig.

Blant høydepunktene finner du årets utgave av de 25 mest innovative virksomhetene, 50 av Norges beste startups og vi går både Elon Musk og Kinas store lille mann (han er bare 151 centimeter lav), Jack Ma i Ali Baba, tett på klingen. I tillegg har vi intervjuer med både SkatteFUNNs far, Christian Hambro og KapitalFUNNs nybakte pappa, nemlig Terje Breivik.

I denne anledning ønsker jeg å takke alle de flotte bidragsyterne som har bidratt til at årets utgave av INNOVASJONSMAGASINET blir den beste - ever! Ukas Innovasjonsblomst er herved avsendt!

Vi vet også at for kongerikets mange gründere og endringsagenter spiller det liten rolle om uka er kort eller lang, de tenker innovasjon døgnet rundt. Blant disse finner du ukas gründercase BEET, som blant annet ønsker å levere byggeløsninger til (fremtidens) flytende byer.

Neste uke er det igjen duket for Krohntalen, der Innovasjon Norge og Monica Mæland kommer til å drøfte hva som er mulig å få til når offentlig og privat sektor samarbeider på helt nye måter, og hvordan det vil påvirke Statsbudsjettet 2030. InnoMag blir selvfølgelig å være til stede og oppdatere deg på det som blir sagt og gjort på Sentralen onsdag.

Happy Friday!

Om gullkorn, kapitalfunn og 3 grunner til å feire

Det er flere grunner til å feire i mai, ikke bare fyller kongeparet 160 år, og Norge selv år i neste uke, - for oss som er opptatt av nyskapning og gode vilkår for både gründere og investorer ga denne uka også en ekstra god grunn til å feire.

KapitalFUNN er en politisk seier for Venstre og Terje Breivik som gir god grunn til å sende flagget til topps for alle som tror på verdien av statlige insitamenter for å bygge landet. Dette er noe både vi og han har sloss for siden forrige valg, og siden ingen av de store politiske partiene virker å være imot, er det god grunn til å stille spørsmålet om hvorfor det skulle ta fire år å få dette på plass.

Konsekvensen for tidligfase investorer og gründere er at det gis fradrag for investeringer på opptil 500.000 kroner årlig i nye vekstselskaper, en åpenbar hjelpende hånd til de som tør å satse. Vi er enige med Terje Breivik i at KapitalFUNN trolig raskt vil finne sin plass som en populær ordning på lik linje med Skattefunn.

Vi i InnoMag har på ingen måte vært alene om å ønske dette. Den nye ordningen er noe både Abelia, IKT Norge, NorBAN, Venturekapitalforeningen og andre har ønsket lenge.

Den nye ordningen vil bli avgrenset av en del kriterier, men regjeringen mener likevel at ca. 40 % av norske selskaper vil kunne falle inn under den nye ordningen. Selskapet må blant annet være yngre enn seks år, ha færre enn 25 årsverk og ikke mer enn 40 millioner kroner i omsetning. Investeringene kan av en merkelig grunn heller ikke komme fra eksisterende aksjonærer eller ansatte i selskapet, og investorene kan ikke bli ansatt i løpet av eiertidsperioden. De siste to kriteriene vitner om at de som har laget reglene ikke selv har startet noe som helst, men ordningen er uansett et godt steg fremover.

Ukas andre høydepunkt var konferansen FUTURE INSIGHT 2030 som ble arrangert for femte år på rad. Konferansen har fokus på endringene vi kommer til å oppleve som følge av ny teknologi og eksponentiell utvikling, og tar for seg ulike trender som vil sette sitt preg på fremtiden. Arrangementet kunne skilte med en rekke profilerte foredragsholdere som John Hagel i Deloitte, Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Tor W. Andreassen fra NHH, som hver kom med sine interessante betraktninger om hva vi kan vente oss i tiden som kommer.

Som om ikke dette var nok har Tharald Nustad blåst i hornet og arrangert Katapult Future Fest, - kort oppsummert en god uke for alle som er opptatt av å bygge morgendagens Norge, nye vekstselskaper og virksomheter som er klare for fremtiden. Vi sender flagget til topps og sender ukas Innovasjonsblomst til Venstres nestleder, Terje Breivik, Fremskrittpartiets Jørund Rytman og Høyres Gunnar Gundersen - det er disse politiske håndverkerne som har fått Kapitalfunn på plass.

Happy Friday!

Om tog, teknooptimister og teknologi som drivhjul!

Mai-måned er her og snøfokk er byttet ut med sol, varme og pollenvarsel. For de som begynte uka med å gå i tog for å feire arbeidets dag, som paradoksalt nok er fridag, var det heller ikke i år noen mangel på faner å gå under.

Likevel, vi er nok ikke alene om å hevde at det var langt mellom paroler som kunne oppfattes som samlende og innovative.  Skulle vi ha pekt på en favoritt i år, blir nok kravet om 6 timers dag vinneren. Ikke fordi arbeidsgiverne nødvendigvis ønsker det, men utviklingen går definitivt i retning 25-timers arbeidsuker, flere fridager og økt grad av arbeidsdeling. I så måte er jo mai måned med alle sine fridager et varsel om hvor vi er på vei!

Ikke før tog-parolene var ryddet, inviterte Oslo kommune til et seminar om digitalisering for 300 ledere på Rådhuset, og ønsket var å gi et tydelig signal til sine ledere om at de kan forvente støtte i den digitale transformasjonen vår hovedstad står overfor. I invitasjonen kom det frem at byrådet nå ønsket å få fortgang på dette arbeidet.  Fortgang? - smak litt på ordet. Det er 16 år siden Dataforeningen avholdt sin første digitaliseringskonferanse, og det blir fristende å spørre hvor mange konferanser som må til før offentlig sektor våkner?

«Det er over tusen år siden Norge vart samla til eit rike. Men for IKT i offentleg sektor er det framleis nessekongene som rår», sa daværende Fornyingsminister Heidi Grande Røys i 2009 - det gjelder dessverre fortsatt.

Mens andre land ofte har vært flinke til å bruke offentlige prosjekter til å innovere, har det offentlige Norge sovet godt og lenge i timen. Ingen har tatt sentrale, helhetlige grep, og norske offentlige ansatte føler i altfor liten grad et personlig ansvar for de enorme beløpene som søles bort på elendig håndverk.  Når årets valgkamp snart ruller i gang, må vi kunne forvente økt politisk aksept for verdien av sterkere styring og en sterk IKT-næring i Norge. Potensialet for nyskaping og bedret service er enormt og etterslepet trist langt. Derfor er vi tross alt positive til Oslo Byråds oppvåkningskonferanse og hilser initiativet velkomment. Nettopp derfor gleder vi oss også til å høre den selverklærte teknologioptimisten, statssekretær Paul Chaffey snakke om hvor han og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tror Norge er på vei under FUTURE INSIGHT 2030 konferansen i Oslo konserthus den 9. mai. Også Deloittes visjonære leder for Center for the Edge, John Hagel kommer til Oslo for å være med på denne konferansen, som i år arrangeres for sjette gang.

I neste uke samler LO også sine ledere til landsmøte og vi håper den påtroppende LO-lederen, Hans-Christian Gabrielsen innser at digitaliseringen i offentlig sektor går for tregt og styringen er for svak. Noen må slå i bordet og si at digitalisering, - transformasjonen fra IT som støtteverktøy til drivhjul - betyr at vi må tenke nytt både når det gjelder mål, midler, organisering og prosesser.

Dagens omstillingsfart er for puslete, målene for vage og implementeringen for lite ambisiøs

 

Evnen til å fornye seg vil være fundamental for enhver virksomhet i årene som kommer, kall det gjerne «fornying eller forvitring». Under den parolen burde det være mulig å samle mange endringsagenter!

Derfor er det også hyggelig å fremheve ukas gründercase, InnoBørs-registrerte 29 Minute Books. Ideen er både innovativ og innlysende: Behovet for og ønsket om kunnskap er større enn noensinne, samtidig som tidsklemma gjør at folk ikke tar seg tid til å lese bøker og sette seg inn i nye temaer slik de gjerne vil. Løsningen? 29 minutter lange lydbøker tettpakket med informasjon og innhold. De kan ta for seg et tema, et fag, eller de kan være ren underholdning - hva som helst, så lenge det holder seg innenfor tidsgrensen.  Nå ser de etter investorer og vi tror ikke Trump stiller opp. Du kan lese mer om hvorfor HER.

Teknologioptimist er også den tidligere skidronningen Grete Ingeborg Nykkelmo, som mener det finnes mange likhetstrekk mellom idrett og entreprenørskap. Nå tar hun over stafettpinnen for Anne Kathrine Slungård som ny sjef i Ungt Entreprenørskap - og lover samtidig å steppe opp ambisjonene frem mot 2020. Vårlige vakre tanker vi kan like! Du kan lese ukas lederintervju med henne HER.

Ukas innovasjonsblomst sendes finansbyråd Robert Steen og byrådsleder Raymond Johansen, ikke fordi de er tidlig ute, men fordi de i hvert fall innser at innovasjon, digitalisering og transformasjon først og fremst handler om ledelse og mennesker.

Kun ved å tenke nye tanker, tørre nye grep og teste ut nye løsninger vil vi skape et Norge der vi kan håpe på arbeid til alle, en god skole for de som vil lære, en trygg alderdom og et klimavennlig samfunn.

Happy Friday og MAY the FOURTH be with you, som Star Wars fansen ville sagt det - det er nemlig Star Wars-dagen i dag!

Om freidig friarferd, finske frekkheter og fransk finale

April 2017 forsvinner inn i historien og avløses av mai i en uke som har bydd på flere innovative sprell, både fra politikere og næringslivsledere på jakt etter resultater.

Ukas mest innovative grep må vel være Hareides freidige frierferd til Slagvold Veum. Ikke bare fremstår KRF-lederen som relativt lett på tråden, hans flørt med Senterpartiet MÅ jo karakteriseres som et nachspiel-stunt. Med fast følge med både Erna og Jonas, klarer de kristne verdiers sanne ridder kunststykket å fremstå som panisk og politisk uklok i en kontaktannonse som hvis vi skal være positive - i hvert fall viser det at også norske politikere tenker nytt.

Det gjør man også i Oslo Rådhus, der i gården presenterte byrådsleder Raymond Johansen onsdag kjøpet av den børsnoterte energileverandøren Hafslund som de allerede eide mesteparten av. På en pressekonferanse ble transaksjonen, som for de fleste av oss andre fremstod som et politisk hallingkast og merkelig bruk av skattebetalernes penger, presentert slik; «Avtalen gir Oslo kommune kontroll over selve arvesølvet, og vil bidra til å sikre inntektene til Oslos innbyggere i generasjoner fremover». Avtalen, som i realiteten gjør byrådslederen til en hardbarka investor klar for enhver investering som fremmer klimamålene og fremtidige generasjoner, gjør nok at i hvert fall finske Fortum jubler, de har fått Norges viktigste kommune som partner.

Det merkelige er jo at Raymond leder et byråd som tidligere har uttalt at de ser det som en uting at private aktører skal kunne tjene penger på å hjelpe kommunen med oppgaver som å drive barnehager, eldrehjem og skoler. Politisk nytenkning eller en rest av gammel planøkonomisk tenkning? Ikke vet vi, men vi vet i hvert fall at Oslo kommune fremover har åpnet for at mange sirkulærøkonomiinnovatører bør kunne få i gang spennende avtaler med landets største kommune - for man forfordeler vel ikke finske frekkheter - selv om de er børsnoterte, Raymond?

I jakten på flotte norske investeringsmuligheter anbefaler vi for eksempel byrådslederen å ta en titt på InnoMags InnoBørs, der over 150 nye innovative virksomheter er å finne. Ikke minst kan denne ukas utvalgte gründercase, Eventum friste med gode fremtidsutsikter for fremtidige generasjoner. Gründerne Jin Ha og Bjørnar Skog som har reist til New York for å utvikle selskapet videre, ville sikkert ikke sagt nei til en investering fra Oslo kommune.

I USA har Trump denne uka regjert i 100 dager og effektene av hans politikk begynner å vise seg. I nevnte New York presenteres nå tall som viser at turiststrømmen til USAs største by og fremste reisemål går ned. Det at færre turister svinger innom, er kanskje ikke så rart når man viser en hel verden at man er villig til å stenge grensene for innbyggere i vilkårlige land, selv om de har jobbet og bodd i USA i en årrekke. Ikke all politisk nytenkning er like positiv.

I Frankrike har de valgt to finalister som fremstår innovativt forskjellige, det eneste de har felles er at de begge roper om endring, Macron endog uten politisk ryggdekning i form av et parti i ryggen. Hans bevegelse Marche' bærer i seg tegn på at inngrodde politiske generasjonsgamle prinsipper må vike for nye digitale kommunikasjonsmetoder. Det blir spennende å følge den franske finalen og halve Europa holder pusten, - det faktum at Macron tok den norske 80-tallshiten Forelska i lærer'n på ramme alvor og faktisk giftet seg med «Frøken», viser oss at han er både uredd, nytenkende og villig til å gå utenfor den opptrådde sti.

I kongeriket, som fortsatt har 4 måneder igjen til valget, er vi sikre på at også norske politikere får med seg at utviklingen gjør at politisk nytenkning og nye måter å organisere seg på også vil påvirke årets norske valgkamp - her hjemme trenger vi nemlig også politikere som tør å gå utenfor opptrådde stier.

Happy Friday!

Om svinnende snødybder, samfunnskift og "stupid shit"

Vi nordmenn er ikke bare vinnere av konkurransen om å være verdens lykkeligste land, vi er også verdensledende i kunsten å ta oss lange påskeferier.

Nå har vel selv de ivrigste fjellfarerne som gravde seg ned i tide funnet sine påskeegg, innsett at snøen svinner, og funnet veien ned fra de høye fjell. I stedet har de fleste av oss gått løs på berget av uløste utfordringer og ubesvarte emailer.

Som vanlig kommer vi i InnoMag med en liten ukesoppsummering av det viktigste som har skjedd på innovasjonsområdet. I  en uke preget av påsken, tiggere med kjøleskapet fult av penger og en gradestokk som ikke klarer å bestemme seg for om den skal velge blått eller rødt, velger vi å fremheve tre hendelser.

Først ut er Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiets leder som i går sparket i gang Arbeiderpartiets landsmøte med å sparke friskt i retning Erna Solberg og dagens "blåblå" regjering. I talen fikk Erna og Siv skylden for å ta kongeriket i feil retning, etter Jonas mening kan de ikke verken lese kart eller kompass.

Jonas hevdet at det dreier seg om et verdivalg, at Høyre svekker samfunnskontrakten og ikke evner å hente ut potensialet i våre blå næringer. I tillegg er de så salgskåte at de ikke bare vil selge seg ned i statlige virksomheter, de er visstnok også klare for å selge selveste Kåre Willock. Akkurat det ville vært en overgang som hadde vekket enda større oppsikt enn Paul Chaffeys politiske reise fra SV til Høyre, men her tror vi Jonas fisker forgjeves. Sannsynligheten for at den gamle Høyre høvdingen melder overgang er mindre enn at Zlatan Ibranowitch blir å se i norsk landslagsdrakt.

Til tross for at Støres politiske satsning på det blå nok IKKE kan tolkes som at Kåre Willock skal melde overgang,  er det en fornuftig satsing Jonas her signaliserer. For våre lesere er det velkjent at Jonas har en forkjærlighet for den blå åkeren, og her har Norge allerede verdensledende aktører som for eksempel Marine Harvest og Aker Biomarine som imponerer med innovasjonsevne og globale ambisjoner.

I tillegg annonserte han sterk tro på eHelsesektoren og signaliserte ved å hente frem inspirasjon fra Barak Obama at han ikke helt har forstått innovasjonens største hemmelighet. I talen lovet han å følge Obamas råd: «Don't do stupid shit». Problemet er jo bare at mye av det som begynte som stupid shit i etterkant har vist seg å være smart, mens andre ideer som i utgangspunktet skulle være «innafor» viser seg å være rene galskapen. Jens Stoltenberg brukte xx milliarder på den famøse månelandingen og det hele feilet big time. Vi i InnoMag advarer Støre mot å være redd for å gjøre feil, i stedet burde han med tydelig stemme lyde utover Youngstorget; «La oss gjøre flere feil og løse utfordringer på nye måter, og lære raskt av det som ikke fungerer. Kun på denne måten kan vi ruste oss for fremtidens utfordringer». Skal man først sitere Obama er det jo CHANGE-meldingen som bør fremheves, ikke redselen for å gjøre feil. Kun ved å tenke nye tanker, tørre nye grep og teste ut nye løsninger vil vi skape et Norge der vi kan håpe på arbeid til alle, et trygt arbeidsliv, en god skole for alle som vil lære, en trygg alderdom og et klimavennlig samfunn.

På Skøyen inviterte Open Innovation Lab of Norway i samarbeid med Multiconsult til et medlemstreff, og mens norske politikere snakker om omstilling og innovasjonskraft er det ingen tvil om at de flinkeste innovatørene i Norge gjør mer enn å prate. De er rett og slett i ferd med å stikke av fra feltet.  Øyvind Holtedahl, Konserndirektør Marked, Strategi & Innovasjon i Multiconcult fortalte oss om Multiconsults digitale prosjekter og jobben med å utvikle den digitale ingeniør og viste hvordan 3D modeller og Mixed Reality allerede benyttes for å effektivisere hverdagen til Multiconsults medarbeidere.

Heri Ramampiaro, Førsteamanuensis og NTNUs vitenskapelige koordinator for Telenor-NTNU nye AI-Lab presenterte det nye laboratoriet for forskning innen kunstig intelligens (AI), maskinlæring og Big Data Analytics, og ga et kraftig signal om at Big Data for alvor har møtt maskinbasert læring i et innlegg som engasjerte alle. Det samme gjorde Arve Føyen, Norges beste IKT advokat fra Føyen Torkildsen som advarte tilhørerne om hvorfor GDPR er noe vi alle vil måtte lære oss i løpet av de neste 6 månedene, og hvorfor vi innovative bør agere nå.  GDPR, den nye personvernsforordningen, vil skape store utfordringer for alle virksomheter.

Les også: NTNU, Telenor og SINTEF går sammen: Åpner senter for kunstig intelligens

Konklusjonen er lett å oppsummere, men desto vanskeligere å implementere;  Digitalisering, - transformasjonen fra IT som støtteverktøy til drivhjul betyr at vi må tenke nytt både når det gjelder forretningsmodell, organisering og prosesser. Det betyr for de fleste en radikal endring i perspektiv. For å lykkes med denne transformasjonen er det nødvendig å utvikle digitale tankemodeller og ferdigheter i virksomheten, lære seg nye innovasjonsmetoder og omfavne nye former for lederskap. Digital innovasjon handler om å utnytte nye teknologiske muligheter til økt kundeorientering og verdiskaping. Ingen tvil om at ettermiddagen bød på nye tanker, konkrete ideer og en god porsjon inspirasjon!

Hvilke grep man må ta i fremtiden for å lykkes med omstilling kan du også lese mer om i denne ukens profilintervju  med den ferske forskningsdirektøren John-Arne Røttingen som 1. mars i år overtok for Arvid Hallén.

Ukas siste innspill må bli Apples førerløse bil (blir den hetende iCar mon tro?) som nå nærmer seg realitet. Dermed blir teknologigiganten en konkurrent for tunge aktører som Tesla, Ford og 27 andre selskaper, som allerede tester sine varianter av denne teknologien på offentlige veier i California.

Google, en av Apples største teknologirivaler, har allerede registrert mer enn 2 millioner kilometer prøvekjøring. Det er med andre ord rimelig å si at iPhone-produsenten henger noe etter, men med tanke på resultatene de har for vane å oppnå når de satser tungt ville det være uklokt å avskrive dem.

Ukas innovasjonsblomst går til Multiconsult, NTNUs AI-Lab og Føyen Torkildsen fordi de gjennom aktiv innsats gjør seg selv, sine partnere og Norge klar for en fremtid som ikke lar seg stoppe!

Om Kinas nye vår, Norges nye vekstmarked og nye vinnere

Mens deler av befolkningen gjør seg klar til denne særnorske skikken, som består av å legge ut på fjelltur på ivrig jakt etter snø og påskeegg før våren erklærer endelig seier, har over 240 norske næringslivsledere dratt i østerled og befinner seg i skrivende stund i Beijing.

Dette førpåske-opptoget som ledes av statsminister Erna Solberg, ble for noen timer siden innledet av Innovasjon Norge sjef Anita Krohn Traaseth og statsminister Erna Solberg på Norway - China Business Summit 2017 i Beijing. De påpekte at turen hadde et historisk perspektiv og ble etterfulgt av den inspirerende Jack ma, gründer og sjef i Ali Baba. Med over 600 millioner brukere er han en av de som definerer fremtiden og hans innlegg var både inspirerende og visjonært. En av hans mange påstander er denne;  "In the past 20 years we made people like machines. In the next 20 years, we will make machines like people. Machines are going to be more powerful and smarter than People".

Han påpekte også at han var overbevist om at fremtiden tilhører det såkalt "svake kjønn", og Jack Ma sa rett ut at kvinner er flinkere til å bry seg om andre, mens menn kan ha en tendens til å være litt mer fulle av seg selv, og innrømmet at uten nesten 50% kvinneandel ville ikke Ali Baba ha lyktes så godt. Han viste seg også som en sterk forkjemper for de små virksomhetene med under 10 medarbeidere som utgjør den undervurderte motoren bak både Kinas og Norges suksessfulle reise oppover på de globale indeksene.

For InnoMags utskremte redaktør fortoner møtet med Kina seg litt overveldende. Kina er stort, veldig stort og det er store dimensjoner over det meste og folk overalt, - kineseren vi traff ved inngangen til den forbudte by formulerte seg godt da han fikk høre at Norge kun har litt over 5 millioner innbyggere, og at vår hovedstad kun kan skilte med vel 600 000 innbyggere. «Slikt kaller ikke vi en by, men så hyggelig det må være å leve i en by der alle kjenner hverandre». Vi hadde ikke hjerte til å fortelle ham at bildet er noe mer nyansert enn han antok.

Faktum er at Kina har flere enn x antall byer med over 10 millioner innbyggere og med et regime som jobber bevisst og langsiktig for å gjøre Kina til verdens største og viktigste økonomi, er det gode grunner til å se østover. Vekstmulighetene er store, noe dagens signaturseremoni med over 13 signaturer gir en liten pekepinn på.

Likevel, selv med 1,4 milliarder kandidater i  verdens mest folkerike stat er det tydeligvis vanskelig å finne hverandre. På en annen måte er det ikke mulig å tolke historien om kineseren som forleden giftet seg med roboten han selv hadde utviklet. Vi antar at det nok finnes menn som har tenkt tanken å installere en verbal av- knapp på sin bedre halvdel, men synes kinesiske Zhen Jiajia går vel langt. Når sant skal sies, selv om vi tror mer på at mange kvinner nok ville jublet over økt innlevelsesevne, håper vi ikke dette giftermålet vitner om en utvikling der maskinene foretrekkes også i ekteskapet.

En av de positive sidene ved å være norsk i utlandet er den ujålete norske mentaliteten, enten man leder Telenor med over 20 0000 medarbeidere eller er to medarbeidere og en reisekoffert fylt opp med optimisme, - derfor er det gledelig å se flere norske vekstselskaper som har tatt turen over. I tillegg til toppsjefene i både Telenor, Statoil, DNV GL og Tomra er både Kristil Håland i Jodacare, Lars Dale i Dignio, Gisle Johnsen i OIID og Jon Bergan i Energynest å finne her - og i våre spalter. Du kan lese mer om dem her. Mer kan du kan også lese om gründerduoen bak Key Butler x LOTEL som også er denne ukens utvalgte gründercase.

Vi benytter anledningen til å ønske alle våre lesere en riktig god påske, enten dere jakter snø , kinesiske kontrakter eller nye muligheter.

Happy Friday!

Om kakespising, kapitaljakt og koffertpakkingDenne uka ble innledet med en spesiell feiring i Roma. Like etter at Europa skrudde klokka en time tilbake, samlet en rekke EU ledere seg i den evige by for å feire noen fremsynte politikere som for 60 år siden underskrev Roma-traktaten og med det etablerte forløperen til EU.

Man kan være for eller mot EU, men det er liten tvil om at samordning, samhandel og de fire frihetene på tvers av Europa har hjulpet vår verdensdel fremover, økt kaka vi alle spiser av og hindret en rekke konflikter.

Ikke før bursdagskaka var spist kom Englands statsminister med brevet som for alvor truer med å ødelegge festen, - og mens de unge i England ønsket å bli i EU, var det etterkrigsgenerasjonen som stemte for Brexit i et fortvilt ønske om å bevare status quo på den regnfulle øya.

Uka har også gitt oss regjeringens industrimelding som ble presentert på Yaras anlegg på Herøya, et hyggelig avbrekk for den delvis statseide gjødselsgiganten som de siste to årene har fått mye pepper for ulike korrupsjonsskandaler.

Det er 36 år siden forrige industrimelding og det mangler ikke på fagre ord, men en rask gjennomlesing avslører at det er mye tradisjonell tenkning og lite konkret innovasjonstenkning.

Blant tiltakene som regjeringen lekket var en videreføring av CO2-kompensasjonsordningene for kraftkrevende industri og lettere tilgang til lån og kapital for små og mellomstore bedrifter. Så lite konkret var meldingen at vår næringsminister fant det påkrevd å lekke fra revidert budsjett som legges frem i mai. «Vi kommer med skatteinsentiver for å investere i oppstartsselskaper». For våre lesere og landets mange håpefulle gründere med behov for kapitaltilførsel fra forretningsengler er det dette som var den store nyheten. Det sier mye om manglende handlingskraft og forståelse for privatkapitalens betydning at dette ikke er nevnt i industrimeldingen. Mæland glemte også å si at det er Venstre og Krf som i så fall har æren for at dette tiltaket vi har bedt om siden dag én nå ser ut til å bli en realitet, æres den som æres bør!

Mens en rekke av Norges næringslivsledere pakker kofferten for å dra til Kina, på det første offisielle besøket siden Jagland & co ga Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010, innkalte også Innovasjon Norges styreleder Per Otto Dyb og Anita Krohn Traaseth til pressefrokost hvor de leverte en god frokostblanding av gladmeldinger innblandet entusiastiske heiarop om endringsagenter.  «Heldigvis er mange mennesker skapt slik at store utfordringer får dem til å gjøre store ting. Der andre ser problemer, ser de løsninger. Det er slike mennesker vi trenger når problemene hoper seg opp: Kreative og kunnskapsrike kvinner og menn som evner å snu seg om og skape nye produkter, nye bedrifter og nye måter å gjøre ting på».

Vi i Innomag er de første til å innrømme at Innovasjon Norge har en viktig posisjon i arbeidet med å øke innovasjonstakten i næringslivet over hele landet. De har i 2016 styrket innsatsen på bærekraft generelt og grønn innovasjon spesielt. Det siste er ekstra viktig, fordi ønsket om bærekraft nettopp er et svar på mange av de utfordringene verden gir oss. Det er også flott at de har fått ned saksbehandlingstiden fra 60 til 4 dager -  og det applauderer vi gjerne. Økt satsing på pre-såkorn, miljøteknologi og etablerertilskudd hjelper også flere gründere, men realiteten er at 9 av 10 fortsatt møter stengte dører. Derfor vil vi advare Innovasjon Norge mot overdreven kakespising og selvfornøydhet, til det har Innovasjon Norge fortsatt for mye ugjort.

Det er ingen tvil om at Anita Krohn Traaseth og hennes medarbeidere bør bli bedre på å få frem flere vekstvirksomheter, og bli langt bedre på å hjelpe frem de innovative næringsmiljøene som bidrar til å koble næringer, disipliner, teknologier og hjernekraft. Sundvollen-erklæringen som snart feirer 4 års jubileum, ber spesifikt Innovasjon Norge om å opprette en innovasjonsbørs. Våre trofaste lesere vet at InnoMag sammen med vel 30 av Norges mest innovative næringslivsaktører har utviklet en slik løsningen som er gratis for gründere, du finner den her. Det var en ny måte å gjøre ting på, Per Otto Dyp, men i stedet for å heie på gratisløsningen har Innovasjon Norge neglisjert løsningen fra dag 1.

Heiarop via Twitter og Facebook er vel og bra, men til syvende og sist er det konkrete satsninger som skaper resultater, det tror vi både Per Otto Dyp og Anita Krohn Traaseth innser.

En av de norske vekstvirksomhetene som har hjulpet mange vekstvirksomheter heter NOFAS og kommer fra Drammen. På vel fem år har de hjulpet over 2000 virksomheter og selskapets gründer og daglige leder er denne ukas lederportrett. Ukas innovasjonsblomst er på vei til Drammen.

Mens mars måned ebber ut og aktiviteten i kinesisk industri er på det høyeste nivået på nesten fem år, pakker vi også kofferten vel vitende om at Kina og Asia representerer spennende muligheter for både liten og stor, ung og gammel, - og vi gleder oss til å gi våre lesere et førstehåndsinntrykk fra midtens rike i neste uke.

Happy Friday!

Om lykke, lekkasjer og latente lekkerbiskenerI medie-Norge denne uken går NRK, VG og Dagbladet sammen på jakt etter sannheten og oppretter en felles tjeneste, som rent faktisk innebærer at tre av de argeste mediekonkurrentene faktasjekker det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

Den nye tjenesten har fått navnet «Faktisk» og hovedmålet er intet mindre enn å rydde opp i samfunnsdebatten og bekjempe problemet med falske nyheter og såkalte alternative fakta.

Ukas hyggeligste nyhet er utvilsomt FNs siste World Happiness Report som ble utgitt mandag. Rapporten er et forsøk på å fokusere mer på sentrale verdier og mindre på det enøyde tallet GDP (Bruttonasjonalprodukt). Bak tallene skjuler det seg en rekke parametere som vi nordmenn delvis betrakter som en selvfølge, men realiteten er at vi bør sende en vennlig tanke til vårt politiske system, som til tross for sine feil og mangler, gir oss toppscore på viktige variabler som evnen til å bry oss, frihet til å gjøre våre egne valg, god helse, et lønnsnivå i verdensklasse, lite korrupsjon, små forskjeller og sosiale goder resten av verden bare kan drømme om. Det er trist langt ned til Tanzania på 153. plass og Burundi på 154. plass.

Ukas minst hyggelige nyhet må være meldingen om at vår statsminister lar seg overraske over at den norske samfunnsberedskapen rett og slett ikke holder mål, - snart 6 år etter Utøya tragedien. Regjerningens forsøk på å holde rapporten fra Riksrevisjonen unna offentlighetens lys vitner om manglende styring og et sterkt ønske om å kunne ønske seg noen alternative fakta. Vi er blant de som synes det er flott at DN takket være en lekkasje, gir oss innblikk i en rapport som riksrevisjonen selv ikke forstår hvorfor skal hemmeligholdes, rent bortsett fra at det må være flaut å høre at man på nesten 6 år ennå ikke har klart å identifisere hvilke offentlige og sivile objekter som skal sikres i en krisesituasjon. Vi vet ikke om vi skal riste på hodet eller gråte - ukas innovasjonskaktus er avsendt!

Langt mer alvorlig er det faktum at de fleste nordmenn ikke lenger har tiltro til politikernes evne til å sikre oss i en stadig mer digital verden.

Visstnok har færre enn 4 av 10 nordmenn troen på at myndighetene passer godt nok på.  Det er nå 10 år siden undertegnede skrev boka «Informasjonshavet - en overlevelesesguide for morgendagens verdiskapere» og advarte om at norsk digital sikkerhet er like hullete som våre gamle helsetrøyer. Det er derfor godt gjort hvis noen i 2017 klarer å bli overrasket av at våre data er på avveie. Faktum er at både virksomheter og utenlandske myndigheter i minst 10 år har tatt seg til rette og badet i informasjon de fleste nordmenn oppfatter som private, og det er ikke alternative fakta. For spesielt interesserte er det bare å dykke ned i FRA-loven som i praksis sier at svensk sikkerhetspoliti har plikt til å sjekke all informasjon som passerer svensk jord, noe vel 80% av norsk internetttrafikk gjør. Vi ber norske ledere våkne opp å innse at ekspertene har rett når de påstår at det finnes to typer virksomheter, de som vet de har blitt hacket og de som har blitt hacket, men fortsatt ikke har innsett det!

Ukas innovasjonsblomst går til PWC og SeedForum som tirsdag denne uken marsjerte opp 12 nye innovative vekstselskaper som alle har et spennende potensiale. Blant disse 12 ser vi mange lekkerbiskener for investorer på jakt etter mer enn bankrente.

Uansett om du er lykkelig eller lar deg sjokkere over lekkasjer, går det mot den årlige helgen der vi alle investerer en time for å kunne nyte sola lengre utover kvelden, hvem sier at nordmenn ikke kan gå i takt?

Happy Friday!

Om en norsk innsjø, verdenshav og et innovativt kondomDenne uka var preget av at vinterstormene avløses av varmende vårdager som bærer bud om en kommende sommer og det særnorske vårtegnet om isfiskere som går gjennom isen, ispedd den daglige dosen om Terese Johaug's leppepomade, som norske medier åpenbart ikke klarer å gjøre seg ferdige med.

Blant ukas høydepunkt, for vår del, fremstår Nederlenderenes relativt klare nei til overdreven populisme og ja til Europa, samt Open Innovation Lab of Norways medlemstreff i samarbeid med Norstella som viste at mange norske toppledere er seg svært bevisst på betydningen av åpen innovasjon for å forberede seg på en morgendag ingen av oss helt kjenner, men der sju viktige trender endrer det meste for de fleste.

La oss alle huske på at for kun tre år siden hadde den norske olje- og gassnæringen det for travelt til å investere i innovasjon, og landets ledere var bekymret over den såkalt todelte økonomien som medførte at alle talentene løp i retning oljeindustrien. Det problemet virker fjernt nå. Norge trenger som Erna Solberg nevnte i sin nyttårstale, en felles strategi for hvordan vi best skaper nye varer og tjenester. For å få til det må vi sikre at våre virksomheter, utdannings,- og forskningsinstitusjoner, ferske gründere og innovasjonshjelpere bruker eksisterende og ny kunnskap til å tenke nytt og utnytte de mulighetene som finnes raskest mulig og best mulig - det er til syvende og sist dette åpen innovasjon handler om.

De 18 håndplukkede menn og kvinner som for tiden sitter ved Hurdalssjøen og snekrer frem neste års budsjett, har forhåpentligvis disse betraktningene med seg. Vi håper de husker at det er de som ser muligheter der andre kun ser problemer som bygger fremtiden. Og selv om Norge er rikt på naturressurser, vil det være våre investeringer i læring, kunnskap og innovasjon som gjør at vi kan nyte godt av dem. Det hersker liten tvil om at både Norge og verden står overfor store teknologiske, miljømessige, økonomiske og politiske endringer.  Vi håper derfor for Norges del at de 18 evner å se lengre frem enn til høstens kommende valg. I ukas lederintervju med dyktige Aase Aamdal Lundgaard som leder verdens nest største konsulentmiljø, Deloitte i Norge, peker hun på nettopp dette.

Open Innovation Lab of Norway som for øvrig ledes av undertegnede, arrangerte torsdag denne uka et medlemsmøte sammen med Norstella og betydningen av åpen innovasjon, og det kom tydelig frem at det å skape en kultur for innovasjon er og blir et lederansvar. Her mener vi Norge har åpenbare fortrinn som gjør det full mulig å bli verdensledende på åpen innovasjon og bærekraftig vekst.  Som medlemmene i Open innovation lab of Norway sier det; det handler om å skape økt verdiskapning ved å bygge nye relasjoner, stimulere til bedre innovasjon og fjerne tradisjonelle barrierer.

Blant høydepunktene var Dr Antje Gomeras dypdykk ned i den ferske Nofima boka Fra INNSIKT til EFFEKT som tar for seg åpen innovasjon i et norsk perspektiv. Blant eksemplene de peker på, er hvordan man har skapt en ny næringsvei basert på - matkultur som innovasjonsdriver - innovasjon som endrer spillereglene og innovasjon i offentlig sektor. For et høykostnadsland som Norge, der det er vanskelig å konkurrere utelukkende på pris, bør boka leses av alle som jakter gode eksempler på at innovasjon basert på gode råvarer, stolthet og forståelse for hva kundene faktisk ønsker seg, kan skape en større kake for både produsentene, lokalsamfunn og Norge som nasjon. Viktige forutsetninger har vært offentlig finansiering til forskning og starthjelp for bedriftene som rådgivning basert på matfaglig kompetanse. Prosjektmidler/støtte fra Landbruks- og matdepartementet, (LMD), Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd, og Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri har vært utløsende for mange av de beskrevne innovasjonene. Både hun og de øvrige innlederne Dr. Johannes Gebauer fra HYVE GmbH og Sverre Steensen fra Unikia pekte på at åpen innovasjon med sosiale media og basert på utradisjonell tenkning fører til betydelig merverdi.

I neste uke vil de som legger turen til PWC og Seedforum tirsdag den 21. mars eller besøker Handelhøyskolens Symposium i Bergen, helt sikkert oppleve gode eksempler på dette.

At ikke all innovasjon er like nødvendig, får det britiske startup selskapet British Condoms stå som et eksempel, på , der i gården har de utviklet et kondom som tro det eller ei måler intim (n)ytelse i sanntid. Hvis du er blant dem som er opptatt av hvor mange kalorier du forbrenner under akten eller ytelse i form av varighet og frekvens, er kanskje produktet noe for deg, men vi håper for egen del at våre Facebook venner ikke legger ut slike treningsøktstatistikk med det første - vi klarer oss sant og si godt uten.

Det våres i Norge og vi tror det våres for Norge.

Om få uker drar Erna Solberg til Kina og møter kinesiske myndigheter, som etter årevis med sterk økonomisk vekst har fått erfare industrialiseringens bakside i form av økt forurensing, trafikk-kaos og medfølgende klimaendringer.  Her besitter innovative norske næringslivsaktører viktig kompetanse verden trenger, enten det er i form av virksomheter som reduserer forurensningen, nye innovative matretter, eller innovative lærings- og kommunikasjonsverktøy som er med og skaper en bedre hverdag for folk flest.

Vi tror Kina vet det allerede, på mange områder hører norske virksomheter til de mest innovative i verden. Gunn Ovesen, Innovasjon Norges daværende leder sa det godt i 2013; «Det må være vår ambisjon å få frem flere innovative verdensledende virksomheter, ikke bare for vår egen skyld, men også for deres bidrag til en bedre verden»

Vi tror hun liker utviklingen!

Happy Friday!

Om kvinnetog, fitteflagring og mangfoldMens kalenderen beveger seg videre mot stadig lysere tider, kommer det urovekkende nyheter fra verdens selverklærte sentrum, landet der den nye presidenten slenger dritt om den gamle i et spill som selv ikke bananrepublikker ville ha vedkjent seg.

Fortsetter denne utviklingen vil vi snart se reell utflytting av amerikanere som ikke ønsker å ta del i dette spillet.

Samtidig feirer vi kvinnedagen og onsdag gikk årets kvinnetog med paroler som «La fitta flagre fritt - nei til kosmetisk intimkirurgi», «Feminisme er grenseløs - vern til kvinner på flukt» og «Krav om faste hele stillinger, likelønn og 6 timers dag». Abelia hadde til sammen med Oda-nettverket kalt inn til markering av kvinnedagen med å hedre 50 av Norges fremste IT-kvinner- ukas innovasjonsblomst er herved avsendt.

Det er nemlig ikke til å komme unna at til tross for at Norge er regnet for å være et av verdens mest likestilte land, er IT-næringen fortsatt preget av store kjønnssegregeringer. Kvinner utgjør for eksempel kun 24 prosent av de ansatte og 16 prosent av topplederne. Videre er kun 0,99 % av alle techgründere kvinner, samtidig som behovet for IT-kompetanse øker. Her har vi uten tvil en jobb å gjøre og det mener også dama bak årets SHE konferanse, som også gikk av stabelen denne uka. Vi tar av oss kjøkkenhåndkleet for arbeidet hun gjør med å få flere gründerkvinner på banen. Hvordan hun skal klare det derimot, kan du lese i denne ukas lederintervju.

Selv om det kan være lett å fleipe med fitteflagring og intimkirurgi, er det en realitet at Norge i 2017 langt på vei styres politisk av kvinner, men i næringslivet lønnes de fortsatt dårligere enn oss menn. Paradokset er at dette skjer samtidig som kvinner i Norge for lengst har passert menns utdanningsnivå. Vår uærbødige påstand er at denne diskusjonen tar bort fokus fra den eneste viktige debatten, den som handler om hva slags samfunn vi skal overlate til våre barn. Vi skrev allerede for fire år siden at over halvparten av dagens jobber ville bli erstattet av nye utfordringer, det er dette våre politikere må ta inn over seg, og de har langt dårligere tid enn de later til å tro.

Tegn tyder på at Erna Solberg er i ferd med å innse dette, og på torsdagens åpning av Høyres landsmøte pekte hun på Obama-maner mot sine politiske motstandere og hevdet at de var for stagnasjon, mens Høyre var garantisten for endring.  "Vi går til valg på å styrke norske arbeidsplassers konkurransekraft. Derfor lover vi moderate skattelettelser som skal gjøre det lettere å være gründer og å skape nye arbeidsplasser."

Det er ingen tvil om at evnen til å skape nye arbeidsplasser vil stå sentralt i valgkampen og de neste fire årene. Som våre lesere vet har vi i snart fem år stått på for å skape vekstjobber som reduserer arbeidsledigheten, få ungdom ut i arbeid og legger til rette for de mange eldreprenørene som ikke har lyst til å gi seg bare fordi de passerer pensjonsalderen.

- Og for å betale for velferden må de skapes i privat sektor, sa Solberg.

Happy Friday!

Om spinnville ideer, kunsten å gå for gull og raske snapDenne uken slapp en relativt slapp vinter taket og mens Marit Bjørgen gikk inn til nye gullmedaljer i Lahti VM, kunne vi offisielt hilse våren 2017 velkommen.

Samtidig gikk Snapchat på børs i USA, og skal man dømme etter mottagelsen så gikk de også inn til soleklart gull. Til tross for at det fem år unge selskapet fortsatt har til gode å vise til et eneste kvartal med positive tall, debuterte Snap Inc med å stige med utrolige 45 prosent, noe som priser selskapet til spinnville 29,6 milliarder dollar. Dette gjør Snaps inntreden på Wall Street til den største amerikanske teknologinoteringen siden Facebook gikk på børs i 2012, og de som investerte da har jo som kjent firedoblet sine penger. Spørsmålet fra alle oss som er opptatt av gründere, entreprenørskap og innovasjon, er om Snap s børssuksess vil bidra til å skape nye astronomiske verdivurderinger for en rekke startups eller om dette kun handler om investorers gambling på at enten Facebook, Microsoft eller Google vil plukke opp selskapet. Prisingen er uansett spinnvill.

Det er også nyheten om at Kong Salman av Saudi-Arabia for tiden er på rundreise i Asia med 459 tonn bagasje og egen rulletrapp - tør vi foreslå boka «Simple living» som gaveide?

Spinnvill virker også den nasjonale transportplanens innstilling om å bruke 2 milliarder norske kroner på å bygge en skipstunnel gjennom Stadlandet. Tunnelen som vil være 1,7 km lang, får en seilingshøyde på 37 meter, og bredden skal være stor nok til at Hurtigrutas skip skal kunne passere. Forkjemperne peker på at en eventuell tunnel vil kunne bli en turistattraksjon, - og vi som trodde turistene ville se våre fjorder og fjell fra utsiden, ikke fra innsiden!

Etter vår oppfatning er dette lite gjennomtenkt og uttrykk for lokalpolitikk på ville veier, - bruk heller de pengene på å bistå norske gründere som tør å satse.  Hvis to unge amerikanske gründere på fem år (ingen av dem har rukket å bli 30 år ennå!) kan skape verdier for nesten 300 milliarder norske kroner, er det ingen grunn til å tro at ikke det ligger store verdier og venter på de som tør å satse på nye vekstselskaper. Lyst på litt vårlig norsk fremtidsoptimisme? Ta en titt på Innobørs, les om de fem selskapene vi har trukket frem som ukesvinnere så langt, - og hiv deg med på SeedForums investortreffsom presetnerer intet mindre enn 10 norske vekstselskaper hos PWC den 21. mars.

Onsdag inviterte statsminister Erna Solberg til toppmøte om forskning og høyere utdanning.  «Dersom vi skal klare omstillingen til lavutslippssamfunnet, er vi avhengig av forskning og løsninger som kan skape nye arbeidsplasser og verdier. Og vi trenger gode kandidater fra høyere utdanning som kan bidra til det grønne skiftet, sa Solberg. Timingen var utsøkt, ettersom det var John-Arne Røttingens  første dag på jobben som ny forskningsdirektør.  Han overtar etter Arvid Hallén som har ledet Forskningsrådet i 12 år. Toppmøtet var det fjerde i rekken, og både statsministeren og kunnskapsministeren fikk høre innspill fra en rekke aktører. Sverre Gotaas, Kongsberg Gruppens dyktige innovasjonsdirektør, var en av innlederne. Han snakket om hvordan forskning på ny teknologi kan bidra til grønn omstilling og flere andre aktører.

Denne uka ble også boka «Raketter og Rebeller» lansert. Bak tittelen skjuler det seg en bok om hvordan man bygger merkevarer i en verden der gamle regler ikke lenger gjelder. Merkevareekspertene Monna Nordhagen og Kirsti Rogne fra Brandlab/Scandinavian Design Group, har gått for gull og levert en lesverdig bok som tar for seg strategi for ledere og andre som vil bygge merkevarer folk bryr seg om.

Ukas innovasjonsblomst går til dels til Arvid Hallen for lang og tro tjeneste, og dels til arrangørene av Oscar-festen som innledet denne uka med å dele ut prisen for beste film til feil vinner. Vi håper alle endringsagenter tar dette som et håndfast bevis på at selv nitidig planlegging, all verdens penger, fire generalprøver og de beste talentene ikke kan garantere at noe likevel går feil. Arrangørene rettet raskt opp feilen, fant noen å skylde på og ga oss alle et bevis på at Leonard Cohen hadde rett da han sang «Forget your perfect offering. There is a crack in everything. That´s how the light gets in».

Happy Friday!

Det våres både i Lahti, for kongehuset og på InnoBørsHvorfor er ikke Petter Northug best når det gjelder lenger og hvorfor er ikke de store musikkforlagene ledende på musikkstrømming? Og hvorfor regjerer ikke Kodak-markedet for digitale kameraer - tross alt så var det jo de som fant opp herligheten, ikke sant?

Svaret er enkelt, de ble for arrogante, sov for lenge i timen og innså ikke hvor raskt nye teknologiske muligheter endret hva som var mulig.  Vi vil se det samme skje i enhver bransje, store aktører som tror plassen på toppen av næringspyramiden er trygg, vil ubønnhørlig erstattes av nye innovative aktører som innser verdien av ny teknologi.

De siste 20 årene har jeg årlig investert en hektisk uke i Silicon Valley sammen med norske ledere, og etter årets tur står det klart og tydelig for oss 25 som var med på turen at teknologi og smarte programvare-algoritmer, såkalt kunstig intelligens (AI) vil endre mye for de fleste av oss de nærmeste årene. Tiden er inne for å gå i gang og eksperimentere med innovative satsninger. Uansett hvor stor eller liten din virksomhet er, er realiteten at den ikke vil overleve uten smarte grep som innebærer kombinasjonen innovative teknologiske løsninger, null arroganse og evnen til å lære av andre.

Vi våger påstanden om at din virksomhets fremtidige suksess vil avhenge av at du ikke sover like lenge i timen som musikkforlagene og Kodak gjorde.

Mens Northug og hans kumpaner uttaler seg om alt fra skismøring, innovative staver og svenske sexistiske smådrypp finner vi tiden inne til å gi deg tre gode tidlige vårtegn;

 • Det blåser en nyskapingsvind over Norge. Syv av ti mellom 18 og 30 år mener at gründere er viktig for landets økonomiske velferd og like mange kan tenke seg å starte egen bedrift. Om lag 20 prosent driver Ungdomsbedrift mens de går på videregående. For mange unge er dette en kraftig erfaringsopplevelse å ta med seg inn i sitt videre yrkesliv, enten det er som arbeidstaker eller som selvstendig næringsdrivende. For å kunne utnytte dette potensialet, trenger Norge en næringspolitikk med insentiver som virker, ikke slike som verker. To utmerkete initiativ er Seed Forum og Ungt Entreprenørskap. De fortjener begge sin del av æren for utviklingen, og mens Seed Forum i år feirer 15 års jubileum under kyndig ledelse av Steinar Korsmo ble det nylig kjent at vår gamle langrennsstjerne, Grete Ingeborg Nykkelmo skal lede Ungt Entreprenørskap videre  -  vi gratulerer begge to og ønsker de lykke til i arbeidet med å bringe Norge nærmere fremtiden!

 

 • Åpen innovasjon er på kraftig fremmarsj. Samtidig som Trump leker alene hjemme i det hvite hus, fremstår det som stadig klarere at samarbeid fører til bedre innovasjon, rett og slett fordi de fleste smarte hodene befinner seg utenfor egen lønningsliste. "I en verden som prioriterer forsvar foran utdanning, sitter vi igjen med smarte bomber og dumme unger", som Anne-Kat. Hærland formulerte det så treffende. Poenget er godt, verdien av relevant og oppdatert utdanning øker i betydning. Vi i Norge har unike muligheter til å skape morgendagens ledende universiteter og det må gjøres i samarbeid med et innovativt næringsliv, og samtidig må vi ta nye krav og forventninger innover oss og sørge for at utdanningsløpet blir noe vi aldri gjør oss ferdig med. Norge er allerede i verdenstoppen når det gjelder utdanning, det er få land som har flere høyt utdannede i prosent av befolkningen enn Norge, og andelen som tar høyere utdanning etter videregående, øker stadig. Likevel er det ingen tvil om at altfor mange unge dropper ut, og altfor få fanges opp og styres i retning av mer kreative utfordringer - som for eksempel å starte en egen virksomhet. Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen og Moss-virksomheten CloudX Services AS illustrerer på en god måte Norges viktigste konkurransefordel, - vi er rike på ressurser, jobber godt sammen og har som nasjon mye kunnskapskapital. De viser på hver sin måte vei, og er eksempler på hvordan Norge går foran med nye innovative tilnærminger og gode og bærekraftige grønne løsninger - hvorfor ikke kalle det Greenergy?
 • Få år etter at Gjensidige forsikring gikk rettens vei for retten til å kvitte seg med medarbeidere som gikk ut på dato da de  nærmet seg 70 viser Kong Harald og Norges Fotballforbund nå at kompetanse og erfaring er viktigere enn nasjonalitet og fødselsår. Landets nye landslagshøvding er svensk og har unektelig spisskompetanse. At han kun er ett år unna grensen hvor nordmenn i dag regnes som uegnet til å arbeide, blir tillagt liten vekt - og vi håper Lennart finner veien oppover FIFA-listene. I dag ligger vi på en begredelig 84. plass, bak «storheter» som Færøyene, Libya og St. Kitts. Samtidig feirer vår konge sin 80 års dag mer populær enn noensinne, og få mener han har gått ut på dato. Vi håper og tror kong Harald og den sindige svensken viser vei for Norges mange seniorressurser, potensielle eldreprenører som i dag i altfor liten grad benyttes på godt nok vis at det finnes et flott liv som hjelper også for de som har bidratt i en mannsalder. Også her bør Norge gå foran, rett og slett fordi vi er blant de på kloden som lever lengst og best. På Innobørs har den siste måneden over 20 nye norske virksomheter flagget behov for kompetanse, kapital og kontaktnettverk, - ingen kan bedre hjelpe disse vågale gründerene enn våre mange erfarne seniorer. Petter Planke, en av Norges beste gründere gjennom tidene så godt sier det; «Man blir ikke alltid rik av å starte for seg selv, men det er alltid berikende»

Konkurransekraft handler om intelligent kunnskapsdeling og effektiv utnyttelse av ny teknologi. Tillit, integritet, åpenhet og uavhengighet er den kulturelle grunnmuren som sikrer at de beste har viljen til å dele kunnskap med hverandre. På dette området ligger vi en oppløpsside foran de fleste andre land, og det er dette som er Norges nye mulighet. La oss derfor sammen heie på endringsagentene og de som tør å sette nye spor, enten de sloss i langrennssporet, for et kongehus i forandring eller rett og slett for fremtidige arbeidsplasser.

 

Happy Friday!

Om bankkupp, digitale dyster og maritime muligheter


Foto @ Iwona Jurkowska

Det har vært en uke preget av Rune Bjerkes VIPPS-kupp, diskusjon om overvåkingssamfunnet, ny nesten-lansering av toppindustrisenteret og SUPERTORSDAG med stinn brakke på Cafe Amsterdam.

Under 4 måneder etter at VIPPS-sjefen bedyret at man ikke hadde noen planer om å skille Vipps ut som eget selskap, skjedde akkurat det i en operasjon der Rune Bjerke og hans kumpaner i praksis forener Norge under Vipps-paraplyen. Det viser både omstillingsevne og hvor raskt nye realiteter kan endre selv den beste strategi - vi gratulerer og ønsker Vipps lykke til. Den egentlige kampen begynner i 2018 da helt nye aktører takket være nye EU-regler vil entre banen.

For alle som synes det er forvirrende å lese om at våre politikere og ledere hackes, var det befriende å lese innlegget fra IT-ekspert Helge Skrivervik som stod i tirsdagens utgave av InnoMag, - vi oppfordrer alle som ikke fikk med seg denne å lese innlegget som klart kaller en spade for nettopp det.

Så til ukens kanskje merkeligste sak; Over 12 måneder etter at pressen begynte å skrive om initiativet,  vel 8 måneder etter at de lanserte seg selv under Arendalsuka og nesten 6 uker etter at de stod på scenen under NHOs årskonferanse, kalte DigitalNorway denne uken inn til et møte som samlet over 150 deltagere i hovedkvarteret til DNB for å fortelle at de er i gang med etableringen. Det må være Norges desidert lengste fødsel.

Det nye toppindustrisenteret ønsker å forene de store industrilokomotivene i Norge med alle de små og mellomstore virksomhetene landet rundt, og det er jo unektelig ambisiøst og spennende. Uansett, når de rent faktisk åpner dørene ble denne uken brukt til å lansere 10 tjenester de ønsker å tilby, og for alle landets strategiske konsulentmiljøer, er disse tjenestene interessant lesing.

Med erfarne folk som Walter Quam, Håkon Haugli og Hilde Tonne har de samlet 12 av dagens store aktører. Vi håper dette betyr et stemningsskift når det gjelder måten mange av de store så langt har nærmet seg åpen innovasjon på.

Det er ikke så lenge siden en av Norges mange innovative gründere sammenlignet det å samarbeide med de store industrilokomotivene med å skulle praktisere munnsex med hai.

Innomags redaktør var rundt årtusenskiftet styreleder i Dataforeningen og allerede da snakket vi om jobben med å digitalisere Norge. Det er ingen tvil om at både Dataforeningen og IKT Norge i lang tid har gjort en imponerende jobb med å forsøke å vekke norske ledere i privat og offentlig sektor. Realiteten er at begge disse aktørene, som for lengst har feiret sine første 60 år, gjennom mange år har arrangert digitaliseringskonferanser og lobbet for å vekke norske ledere til digital dyst. Derfor er vi fortsatt litt usikre på hva Digital Norway egentlig tilfører her.

Likevel, som våre lesere vet, heier vi i InnoMag på alle initiativ som har til hensikt å gjøre det lettere for norske endringsagenter å lykkes, og vi håper det nye toppindustrisentret kan bidra til økt omstillingstakt og ikke minst smartere omstilling i tiden fremover. Om de kan bidra til å hente hjem igjen oppgaver som er blitt satt ut av landet, og gjøre det lettere for Norges mange SMB-virksomheter å nå nye markedsmuligheter, vil vi stå fremst i heiagjengen. Da vil de kunne bidra til å hjelpe flere gründere på reisen fra idé til suksess og på den måten skape flere norske enhjørninger og nye grønne suksesshistorier. Derfor gjør vi i InnoMag som Nobelkomiteen i 2008 og deler ut ukens Innovasjonsblomst til DigitalNorway og lederne som blir med på dette, ikke på grunn av resultatene, men basert på en bølge av forventninger om økt grad av åpen innovasjon skapt gjennom en særdeles lang fødselsprosess.

Ukens gründercase EnviroNor, ledet av Sverre Gjervan, kan litt om hvor tøff denne reisen i praksis er. Ideen er uten tvil både grønn, god og gjennomførbar og vi oppfordrer DigtialNorway til å hive seg over dette spennende gründerprosjektet, som uten tvil fortjener økt oppmerksomhet, tilgang på nødvendig kapital og drahjelp på veien mot global suksess.

Happy Friday!

Om finsk sisu, norske paradokser og patentrekorderDenne uka skrives kommentaren på en starbuckskafe i Helsinki sentrum, og her i Nokialand har man en egen evne til å reise seg igjen etter nedturer. Anledningen er en konferanse der tre norske og ni finske vekstselskaper presenterer seg for finske investorer i Nordeas gamle ærverdige hovedkvarter.

Bak arrangementet står norske Seedforum som i samarbeid med Norges ambassadør til Finland, Åge Grutle og Nordea, har fylt salen med spennende mennesker. Blant innlederne er undertegnede og Ilka Kivimäki, lederen for finnenes unike SLUSH-happening som samler over 20 000 endringsagenter i november. Felles for de 12 som presenterer seg er, at de alle er på jakt etter kompetente investorer.

Historien vi hører fra de ulike aktørene er til forveksling lik. Det mangler ikke på innovasjonsvilje, kreativiteten og stå-på-viljen er det heller ingenting å si på. Problemet er at det tar tid å få signert konkrete kundeavtaler. I Finland har de TEKES som best kan forstås som en blanding av Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge - og der er investormatching godt innarbeidet. Kudos til Seed forum, den norske ambassadøren og Nordea for et flott arrangement. Ukens Innovasjonsblomst er herved avsendt!

I Trondheim har parhestene Tekna, NTNU, SINTEF og Norges Forskningsråd denne uka nok en gang invitert til sin årlige Lerchendalskonferanse og der handlet det i år om digitalisering - nærmere bestemt om hvordan vi møter fremtiden, teknologien og hverandre.  I en flora av ulike konferanser er Lerchendalkonferansen litt annerledes, -  og med inviterte gjester fungerer samlingen som en nyttig samtalearena for forskningsmiljøer, myndigheter og næringsliv. Blant høydepunktene i år var den svenske næringsministeren som fortalte om Sveriges ambisjon om å bli "landet for å teste ut nye løsninger". Dette er en posisjon som vi gjerne skulle sett at Norges næringsminister Monica Mæland utfordret våre svenske venner til kamp om.

Både IBMs norske sjef Arne Norheim, tech-gründer Anita Schjøll Brede og Telenors Bjørn Taale Sandberg, fikk lov til å fortelle om hvordan maskinbaserte læringssystemer og AI byr på enorme muligheter og store utfordringer. Alexandra Gjørv fra SINTEF etterlyste større sammenheng mellom den norske politikken for næringsutvikling og langtidsplanen for forskning, - og kanskje ønsket hun seg en finsk sisuløsning som den TEKES står for.

I og med at agendaen sikkert var snekret ferdig lenge før jul, fikk de ikke med seg at regjerningens ekspertutvalg denne uka leverte sin innstilling om delingsøkonomien - en smule humoristisk kan vi konstatere at utvalget var delt og en rask gjennomlesing viser med all mulig tydelighet at diskusjonene har vært store også innad i utvalget.

For deg og meg som forbrukere, representerer delingsøkonomien tjenester som er rimeligere enn tradisjonelle tjenester, og vi ender opp med flere valgmuligheter og helt nye og kule opplevelser.  Disse tjenestene representerer også en betydelig miljømessig gevinst grunnet deling. For eksempel er Uber flinke til å peke på at over 20% av by-arealet utgjøres av parkeringsplasser og P-anlegg, samtidig som en vanlig bil i dag kun benyttes 5% av tiden. Da vi i Innomag besøkte Uber hovedkvarteret i San Francisco, var det ingen tvil om at man der i gården slet med å forstå at en grønn energi nasjon som Norge faktisk ikke applauderer når en tjeneste som bidra til å løse dette kommer på banen.

I og med at all betaling foretas digitalt, vil vi også tro at skattedirektør Hans Christian Holte er blant de som liker aktører som Uber, ettersom problemet med svart taxikjøring på denne måten løst. På dette området var utvalget klart, og mye tyder på at taxinæringen må belage seg på økt konkurranse i tiden fremover. Vi er forhåpentligvis ikke alene om å se paradokset i at amerikanske IBM ble tatt i mot med åpne armer, mens Uber bekjempes - det er ikke lett å være innovativ når gamle hegemonier utfordres?

En som ikke er redd for å være innovativ, snarere tvert imot, er gründeren Kristil Erla Håland, som står bak ukens utvalgte gründerselskap JodaCare ? en innovativ kommunikasjonsplattform jobber med å styrke menneskeverd til personer med demens, ulike utviklingshemminger og deres relasjon til helsepersonell og familie.

At innovasjonslysten har økt i landet, merker også Patentstyret som denne uken kunne røpe om rekordtall i antall varemerkesøknader. Som årets ivrigste varemerkesøker Norske Bryggerier AS sier; - Skal man lykkes med en langsiktig merkevarestrategi, må man ha eierskap til det man utvikler. Det være seg både navn og design!

Happy Friday alle sammen!

Om smarte skoler, dumme unger og eldreprenører


Foto @ John Erling Blad
 

Hvorfor er ikke de store musikkforlagene ledende på musikkstrømming?  Og hvorfor regjerer ikke Kodak-markedet for digitale kameraer ? tross alt så var det jo de som fant opp herligheten, ikke sant?

Svaret er enkelt, de sov for lenge i timen og innså ikke hvor raskt nye teknologiske muligheter endret hva som var mulig.  Vi vil se det samme skje i enhver bransje, store aktører som tror plassen på toppen av næringspyramiden er trygg, vil ubønnhørlig erstattes av nye innovative aktører som innser verdien av ny teknologi.

Etter en hektisk uke i Silicon Valley står det klart og tydelig for oss at smarte programvare-algoritmer, såkalt kunstig intelligens (AI) vil endre mye for de fleste av oss de nærmeste årene. Vi tror tiden er inne å advare våre lesere; gå i gang og eksperimenter med innovative satsninger mens dere kan. Uansett hvor stor eller liten din virksomhet er er realiteten at den ikke vil overleve uten smarte grep fra innovative teknologiske løsninger.

Din virksomhets fremtidige suksess vil avhenge av at du ikke sover like lenge i timen som musikkforlagene og Kodak gjorde.

«BUSINESSES LIVE AND DIE BY THE DECISIONS THEY MAKE, AND SIMPLY PUT, AI LET?S YOU MAKE BETTER DECISIONS. ENTERPRISES THAT DON?T EMBRACE AI WILL FAIL»

Det blåser som våre lesere vet en nyskapingsvind over Norge. Syv av ti mellom 18 og 30 år mener at gründere er viktig for landets økonomiske velferd og like mange kan tenke seg å starte egen bedrift. Om lag 20 prosent driver Ungdomsbedrift mens de går på videregående.For mange unge er dette en kraftig erfaringsopplevelse å ta med seg inn i sitt videre yrkesliv, enten det er som arbeidstaker eller som selvstendig næringsdrivende. For å kunne utnyttet dette potensialet, trenger Norge en næringspolitikk med insentiver som virker, ikke slike som verker. Et utmerket initiativ er Ungt Entreprenørskap som fortjener sin del av æren for dette, og denne uka ble det kjent at vår gamle langrennsstjerne, Grete Ingeborg Nykkelmo skal lede Ungt Entreprenørskap videre ? vi gratulerer og ønsker henne lykke til med utfordringen!

Samtidig som Trump leker alene hjemme i det hvite hus, fremstår det som stadig klarere at samarbeid fører til bedre innovasjon, rett og slett fordi de fleste smarte hodene befinner seg utenfor din egen lekegrind.  « I en verden som prioriterer forsvar foran utdanning, sitter vi igjen med smarte bomber og dumme unger, som Anne-Kat. Hærland formulerte fritt etter en amerikansk boktittel på 90-tallet. Hun har et godt poeng, verdien av relevant og oppdatert utdanning øker i betydning og vi i Norge har unike muligheter til å skape morgendagens ledende utdanningsinstitusjoner.

Denne uken har vi derfor også stilt spørsmålet om hvordan det er å gå på Europas beste og mest innovative MBA-universitet,  og norske Steffen Syvertsen fra Agder Energi vet svaret. Han fikk nemlig sine eksamenspapirer derfra for noen uker siden. Det er også nærliggende å spørre om hvorfor ikke Norge skal kunne skape Europas beste innovasjonslederskole.

Heldigvis for Norge er det få land som har flere høyt utdannede i prosent av befolkningen enn Norge, og andelen som tar høyere utdanning etter videregående, øker stadig. Likevel er det ingen tvil om at altfor mange unge som dropper ut, og altfor få fanges opp og styres i retning av mer kreative utfordringer- som for eksempel å starte en egen virksomhet.

DET ER TRIST FORDI DET ER ET DYPT MENNESKELIG BEHOV Å KUNNE REALISERE SEG SELV UAVHENGIG AV KARAKTERBOK.

Ukens gründercase, Mossevirksomheten CloudX Services AS viser dette, og under 24 timer etter at vi skrev om gründerene og deres satsning på skytjenester kan de melde om en ny stor kontrakt. Vi gratulerer med ukens Innovasjonsblomst og ønsker lykke til!

De illustrerer på en god måte Norges viktigste konkurransefordel, ? vi er rike på ressurser, jobber godt sammen og har som nasjon mye kunnskapskapital. Nettopp derfor bør Norge gå foran med gode og bærekraftige grønne løsninger, det vi kaller Greenergy.

Samtidig som President Trump lukker landets dører for stadig flere, viser Norges Fotballforbund at løsningen ofte ligger utenfor egne grenser, ? landets nye landslagshøvding er svensk og har unektelig spisskompetanse. At han kun er ett år unna grensen hvor nordmenn i dag regnes som uegnet til å arbeide, blir tillagt liten vekt, ? og vi håper Lennart finner veien oppover FIFA-listene. I dag ligger vi på en begredelig 84. plass, bak «storheter» som Færøyene, Libya og St. Kitts. Hvem vet, kanskje han samtidig viser vei for Norges mange seniorressurser, potensielle eldreprenører som i dag i altfor liten grad benyttes på godt nok vis?

Ukens skråblikk: Om rikfolk, champagne og humoristisk sans!

I en uke der eliten mesker seg i champagne i Davos mens de diskuterer logikken i at verdens 62 rikeste eier større verdier enn halvparten av jordas befolkning og Donald Trump sverges inn som den 45. president i verdens viktigste demokrati, må det være lov å peke på at dette er paradoksenes uke. I den grad det finnes en Gud så tyder mye på at hun åpenbart har humoristisk sans.

Denne eliten som i realiteten ikke utgjør mer enn en busslast i rushtiden, bidrar til å fylle opp hotellene i Davos denne uka. Anledningen er World Economic Forum som i år arrangeres for 47. gang, ? og for en bagatell av 570.000 norske kroner kan du løpe mellom innlegg fra toppledere og politikere som nyter hverandres selskap. Vi håper for deres del at champagnen som flyter på mottagelsene forhåpentligvis er inkludert i prisen. I følge den norske milliardæren Jens Ulltveit Moe, var det så som så med maten i fjor, kanskje det er derfor han i år har valgt å bli hjemme. Tross alt får man temmelig mye Peppes pizza for 570.000 norske kroner.

Blant topp-politikerne er vår egen statsminister Erna Solberg, som torsdag benyttet anledningen til å gi en milliard til Bill Gates nye initiativ.  Dette skjer mens gründere i Norge fortsetter å sultefores fordi norske politikere fortsatt velger å belønne skipsredere og eiendomsbesittere, hele tiden akkompagnert av taler om omstilling .

Humoristisk sans hadde også Aftenposten denne uken i en overskrift som var så dum at vi mistenker at antall champagneglass journalisten hadde innabords overgikk skostørrelsen; «Bill Gates gir 850 millioner til å utvikle vaksiner i Norge».  En bedre overskrift ville vært at Erna Solberg føyer seg inn i rekken av norske statsledere som betaler milliarder fra Norges statskasse for å kjøpe seg oppmerksomhet og godord fra verdens rikeste mann.  Selv om vi ikke har noen problemer med å se at initiativet er godt, velment og velkomment, klarer vi ikke å la vær å undres; Er vi alene om å bli skremt over hvor lang tid det tar å endre de skattemessige urettferdighetene Norges gründere utenfor shippingssektoren opplever, og hvor raskt vår statsminister er villig til å smelle 1 milliard norske kroner på bordet til verdens rikeste mann for å få hovedkontoret i en ny satsning på vaksiner?

Ellers har Kina for alvor inntatt scenen og markert seg som den nye supermakten i en Davos-uke preget av at amerikanerne fortsatt er i sjokk over at Trump nå overtar i Washington. Der i gården har man som kjent ikke et eget ord for krise, det består i stedet av to tegn hvor det ene tegnet representerer fare, mens det andre tegnet står for mulighet. Vi minner om at FN allerede i 2012 spådde at Kina, India og Brasil vil utgjøre over 40% av verdensøkonomien innen 2050?

For øvrig står innovasjon høyt på agendaen også i Davos, og det ble lagt frem et nytt Europakart som peker på de beste innovasjonsområdene. Ifølge EUs 2016 Innovation Scoreboard, er det ingen tvil om at vår kjære nabo i øst, Sverige er Europamester i innovasjon. På de neste plassene finner vi Danmark, Finland, Tyskland og Nederland, så regjeringens ambisjon om å bli blant Europas mest innovative land er fortsatt mer drøm enn realitet, og vi ser ærlig talt lite action. Prat mangler dog ikke!

Den gledeligste nyheten med norske øyne fra alpelandsbyen denne uka er at Storebrand har blitt kåret til verdens nest mest bærekraftige virksomhet, ? velfortjent etter nesten 20 års satsing på bærekraftige investeringer. Vi applauderer både utnevnelsen og det flotte langsiktige innovative arbeidet som Odd Arild Grefstad og hans kollegaer står bak. Ukas innovasjonsblomst er avsendt!

At bærekraftig og miljøvennlig virksomheter er fremtiden, kan du også lese mer om i ukens leder-intervju i www.innomag.no med miljøforkjemperen Marius Holm, som blant annet mener at vi må gjøre de viktigste næringsklyngene våre grønne, og bli best på miljø innen næringer vi allerede er gode på ? dersom vi skal lykkes.

Her hjemme ble denne uka Lofoten Arctic Water valgt som ukas Innobørs-nykommer. I intervjuet med gründeren Peder A. Skeistrand kom det tydelig frem at han satser på det voksende asiatiske markedet. At kvaliteten er på topp vitner fjorårets pris på en stor Europakonferanse om.

På gårsdagens SUPERTORSDAG fikk deltagerne med seg flotte taler fra dyktige kommunikatører som tok for seg kunsten å nå mål, og det var befriende å være på en samling kjemisk fri for både PowerPoints og mikrofoner. Stor takk til dyktige Ragnhild Nilsen, Rune Semundseth og Torill Iversen. Kjenner du ikke til SUPERTORSDAG så kan det oppsummeres som månedlige Davos- samlinger, med like god foredragsholdere men med to viktige forskjeller; Du sparer 570.000,- og det drikkes mer øl enn champagne.

Tenk om Erna hadde tatt med seg Skeistrand til Davos, litt mer norsk vann og litt mindre champagne på de rikes bord ville kanskje ikke skadet i en tid der fremtiden er mer uforutsigbar enn på lenge?

Happy Friday!

Ukens lederkommentar - Om overtro, ulver og undervurderte utfordrere

  

Vi skriver fredag 13. januar og for de overtroiske handler det i dag om å unngå bananskall og stiger, ei heller sette båten på vannet. Det siste kan jo friste ivrige båteiere når januartemperaturene i store deler av landet minner mer om fellesferien i fjor enn skikkelig vintervær.

For oss andre handler det mer om å oppsummere en uke som i stor grad har handlet om ulv, purker/skurker og oljeutredninger. Her skal du som leser slippe alle tre, selv om det kan være fristende å minne lesere på at jerven dreper langt flere sauer enn ulv, uten at jerven av den grunn har oppnådd samme oppmerksomhet. Det er som kjent ikke alltid fakta ønskes velkommen?

Det har nå gått et år siden endringsagenten, musikeren og kunstneren David Bowie gikk bort, og det er denne uka tro det eller ei ti år siden iPhone ble lansert. En lansering som har forandret folks hverdag og endret en hel verdens oppfatning av hva en mobiltelefon kan brukes til. For 10 år siden nøt finnenes stolthet Nokia posisjonen som verdens største mobilprodusent og Europas mest verdifulle selskap. I Espoo utenfor Helsinki lo man godt av Jobs som gjorde den etter deres mening fatale feilen å ikke inkludere tastatur. I dag kjenner vi historien og vet at Apple endte opp med å le hele veien til banken, mens Nokia ble solgt til Microsoft (et kjøp de færreste forstod). I dag har 99 prosent av alle mellom 12 og 49 år en smarttelefon ? og det lanseres over 5000 nye app?er ? hver uke!

LÆRDOMMEN ER DER FOR OSS ALLE; DET ER VIKTIGERE Å VÆRE INNOVATIV ENN STOR ? STØRRELSE ER KUN TIL LÅNS, MENS INNOVATIVE VIRKSOMHETER GANG PÅ GANG EVNER Å FORNYE SEG. DE RASKE SPISER DE TREGE!

I en ny undersøkelse basert på forbrukernes egne anmeldelser, er det Norges nest eldste bank som har de mest fornøyde mobilbank-kundene. Undersøkelsen omfatter totalt 14683 anmeldelser av åtte av Norges største banker og basert på kundenes anmeldelser scorer Sparebanken Vest høyest med en snittkarakter på 4,45 av 5, etterfulgt av Danske Bank, SPBK Sogn og Fjordane og Handelsbanken. Torvald Kvamme, leder for digitale kanaler i Sparebanken Vest sier i et intervju med innoMag; ? "Vi er veldig flinke til å lytte til kundene våre og tilrettelegge mobilbanken etter deres preferanser , gjennom å ta i bruk fokusgrupper, brukertester og spørreundersøkelser. Vi brukertester også alle funksjoner før de lanseres i markedet, og vi har lav terskel for endringer hvis vi ser at det ikke fungerer. Vi har sett mange ganger at «liten tue velter stort lass» når det gjelder digitale brukeropplevelser" ? Kudos til Sparebanken Vest!

Litt kudos må vi også gi NTNU som denne uken åpnet sitt nye datainstitutt, som skal ledes av italiensk-norske professor Letizia Jaccheri, som selv kom til instituttet som utenlandsstudent for mange år siden. Takket være sammenslåingen av høgskolen i Gjøvik med NTNU og høgskolen i Trondheim, har Norge fått et nytt stort IT-miljø som sannsynligvis vil være med å prege Norges fremtid!

Et innovativt selskap som også er verdt å nevne er denne ukas grundercase fra InnoBørs, startet av en tidligere hjelpepleier fra Skien som så et udekket behov ? bokstavelig talt! Astrid Skreosen startet ASAP-Norway og har de siste årene i samarbeid med helse- og omsorgsbransjen utviklet neste generasjons oppdekningsutstyr til sengeposter, bord og bårer hvor det er særlige behov i forhold til søl og væskeproblematikk.  Selskapet er nå er i en emisjonsfase rettet mot forretningsengler, der de ønsker å hente inn kapital til videre internasjonal ekspansjon. Hvorfor ikke ta en titt selv? ? Du kan lese mer på Innomags Innobørs.

I forrige uke skrev jeg om NHO's årskonferanse som fokuserte på grønn vekst og sirkulærøkonomien. Denne uken følger vi opp med en artikkel der vi i samarbeid med Nortura ser nærmere på dette spennende temaet og forsøker å drepe ?myten om at grønn vekst kun er for Fremtiden i våre Hender- medlemmer?, som Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg så treffende sier det. Ukas innovasjonsblomst er avsendt!

La meg runde av denne uken med en kort hilsen til avtroppende president Obama som denne uka holdt sin avskjedstale, i 8 år har han som leder gjort mye for å gjenreise tilliten til USA etter at hans forgjenger, president Bush hadde gjort USA til latter for en hel verden. Mon tro om ikke de som stod og ropte «4 more years» til Obama denne uka har innsett hva vi har i vente med en president i det hvite hus som lenge også var en undervurdert utfordrer, men som vel når sant skal sies egentlig er reality show-deltager som daglig sender ut Twitter-meldinger de fleste av oss burde miste jobben for å sende.

Happy Friday!

Om grønne skift, blå åkre og røde kluter...

Det har blitt tradisjon at norske toppledere og politikere begynner året med en kollektiv kickoff i regi av NHO's årskonferanse, så også i 2017. Introdusert av de elleville Ylvis-brødrene entret vår statsminister i går scenen i Oslo Spektrum og erklærte - hold dere fast, - at regjeringens mål er å utløse lønnsomme innovasjons- og teknologiprosjekter.

Man må nesten fortsatt være i bakrus etter nyttårsfeiringen for å ikke se det opplagte i dette målet.  Hun la deretter til at hennes regjering har økt støtten til næringsrettet forskning og innovasjon med over tre milliarder kroner de siste tre årene, men glemte å nevne at over to av de milliardene gikk til Norsk Hydro som fikk pengene for å utvide en eksisterende fabrikk. Lobbymessig innertier for Hydro-sjefen, men hvor er den kritiske pressen når slikt får passere ukommentert, spør vi.

Selv om vertinnen gikk rundt i en knallrød kjole, var det ingen tvil om at det på Made in Norway konferansen gikk i grønt. Det meste handlet om grønn konkurransekraft, ispedd noen flotte eksempler på hvor stort potensialet er i den «blå åkeren». Havet er en ekstremt lite utnyttet ressurs, kun 2% utnyttes, sa Aker BioMarine's Cilia Holmes Indahl  fra scenen og la til at  «Vi må ha bredde i norsk havbruk hvis vi skal ha et bærekraftig havbruk og vi må tenke globalt. Kudos til Aker BioMarine for flott innlegg som du kan se om igjen her.http://twitter.com/search?q=%23madeinnorway%20aker&src=typd

For våre lesere er det et poeng å nevne at både statsministeren og mange av de dyktige talerne som inntok den sentraliserte scenen, påpekte at de gode, grønne ideene ikke blir til nye jobber uten penger som kan finansiere dem. Derfor heier nå også statsministeren på de som investerer i nye jobber, noe som også kom frem under nyttårstalen som vi kommenterte på i tirsdagsutgaven av innomag (se www.innomag.no).

Det er flott at regjeringen og Erna med 9 måneder igjen til valget finner det opportunt å heie frem de som tør satse på gründerne, men vi må få lov til å minne om at disse heiaropene fortsatt ikke overdøver lyden av at hun slett ikke har levert på Høyres valgløfte om å fjerne formueskatten.  Etter over tre år i regjering er dette svakt. Som vi i InnoMag har skrevet siden vi kom på «nettgata» for første gang for litt over 4 år siden, er det latterlig enkelt å gjøre Norge mer gründervennlig; Det kan gjøres på 24 timer og handler om tre enkle grep;

1. Gjør det gunstigere å investere i startups, Norge har allerede en svært gunstig løsning for eiendomssektoren og maritim sektor så dette burde være en no brainer!

2. Sørg for at statlige midler co-investeres med private investorer!

3. Krev at statens eget virkemiddelapparat (det ligger 28 milliarder norske kroner der) gis klar beskjed om å spille på lag med private initiativ, i stedet for å sloss mot som verst de kan!

Statsministeren avsluttet med å avsløre at regjeringen hadde sett helt til hva Danmark gjorde for bare 7 år siden, og som et resultat at dette vil man nå gi Innovasjon Norge i oppdrag å etablere et samarbeid med privat næringsliv. Dette er samme organisasjon som for 6 uker siden skriftlig fortalte InnoMag at man av prinsipp ikke inngikk samarbeid med private aktører.  Regjeringens mål er fagert nok, men når man ber totalavholdsmannen om å stå for skålingen blir det jo ingen fest. De 15 millionene skal det bli spennende å følge, og vi lover å følge opp.  Nå kan det jo være at Anita Krohn Traaseths nyttårsforsett handler om å fortelle sine byråkrater i Innovasjon Norge at privat næringsliv ikke er en styggedom, men så lenge den offisielle holdningen kommunisert av selskapets egen kommunikasjonsavdeling går ut på ikke å samarbeide med private aktører så gremmes vi - og mange med oss. For å sitere ryddig  «Som sagt  "vi inngår ikke partnerskap med private aktører, uavhengig av om det er økonomiske bindinger eller ei". Dette ble skrevet av Innovasjon Norges kommunikasjonssjef med to av Innovasjon Norges ledere i kopifeltet den 29. november 2016.

PR-guru Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese gikk på sin blogg på PR-byråets nettside hardt ut mot Innovasjon Norge før jul og skrev følgende «De tre siste årene har Innovasjon Norge kastet 859 millioner gründerkroner ut av vinduet. Det er en skandale!». Bakteppet for kommentaren var at Geelmuyden Kiese var én av 12 finalister til årets Ernst & Youngs «Entrepreneur Of The Year-pris», og kun én av de tolv kunne erindre at de hadde fått noe hjelp fra Innovasjon Norge.

Det hører med til historien at Innovasjon Norge hevder dette er feil, men om entreprenørene som lykkes ikke opplever at de får hjelp, så henger det muligens sammen med holdningen om at man ikke samarbeider med private aktører.  Det er uansett spesielt at denne holdningen medfører at man får ansvaret for å forvalte Erna Solbergs nyttårsgave som nettopp går ut på å samarbeide med private aktører.

Uansett, 2017 er ungt og så langt grønt, - og det er mange flotte signaler som tyder på dette blir et spennende år hvor omstilling, innovasjon og endringskraft vil stå i fokus.

Kristin Skogen Lund, selv en av Norges beste talere, oppsummerte sin egen årskonferanse i sin røde kjole med å riste frem det noen av lederne i salen nok kunne oppfatte som en rød klut. "Vi må bli mer fandenivoldske", sa hun. Det faller oss lett å istemme. Fandenivoldske entreprenører, intraprenører og endringsagenter med pågangsmot er jo kjennetegnet på våre lesere, og det gleder oss at Kristin Skogen Lund og mektige NHO mener at du som leser dette er blant de som fortjener landets og NHOs anerkjennelse.

Årets første innovasjonsblomst er avsendt, den har du og NHO ærlig fortjent, Kristin!

Happy Friday!

Om kunsten å styre, retrodebatter og nye tider!


I en surrealistisk førjulsuke der styreleder og konsernsjef i et av Norges største og viktigste selskap må sies å ha preget mediebildet er det merkelig å være vitne til deres forsøk på å bløffe et samlet journalistkorps om at de gleder seg til å gå sammen rundt juletreet i år. På veien rundt treet kan de jo synge om aksjekursen og tilliten som daler ned, - ikke i skjul, men i full offentlighet. Samtidig inviterer NRK til retrodebatt og later som om tiden har stått stille siden 1983. Det kunne de trygt gjøre, vel vitende om at de fleste politikerne også later til å oppfatte at tiden har stått stille de siste 30 årene. , og nekter å forholde seg til nye realiteter.

I stedet for å diskutere hvorfor innovative nysatsninger som Ûber og AirBnB og en rekke andre innovasjoner bekjempes, forbys og forsøkes knust var politikerne mer opptatt av å gjenta gamle standpunkt. De nektet stort sett å forholde seg til nye realiteter, og sloss i stedet for å bevare gårsdagens løsninger, som om det er dette fremtiden handler om. Et hederlig unntak var Jonas Gahr Støre som i slutten av debatten nevnte at teknologirevolusjonen vil endre det meste, men utover å peke på at arbeidsplasser forsvinner og fremstår som mer utrygge var det ingen som tok opp ballen og foreslo konkrete grep.

Jeg tror derimot at du som leser dette er mer opptatt av hva omstillingen egentlig innebærer for de som tør å satse, og denne uka kan det være verdt å lese intervjuet med Ûber sjefen. Vi ba ham svare på hvordan han ser på utviklingen, vel vitende om at hans sjåfører i dag risikerer å miste lappen. Du kan lese intervjuet her. 

Uka har også bydd på en øvelse i politisk rundkast da politikerne på Stortinget oppdaget det umusikalske i å bevilge seg ett helt år ekstra i etterlønn, men ennå er det ingen som har våknet opp og stilt spørsmålstegn med det særdeles umusikalske i at norske skipsredere siden 90 tallet i praksis har hatt nullskatt, - mens norske gründere som tør å satse må betale skatt fra dag 1.  Da politikerne gikk med på at rederiene skulle få nullskatt var den utrolige begrunnelsen at de opplever sterk internasjonal konkurranse.  Som om ikke norske gründere opplever det samme?

Denne ukas nykommer på InnoBørs har allerede fått henvendelser fra aktuelle investorer, og det er bare å gratulere gründerne med et spennende case innenfor sikkerhetssektoren. Fikk du det ikke med deg hvordan løsningen plukker opp skudd og automatisk beregner posisjoner, sier du. I så fall kan du lese mer om Triangula her.

For oss endringsagenter er det alltid inspirerende å lese om innovative satsninger og ukas innovasjonsblomst går til gründerene bak Triangula som ser ut til å gjøre mye riktig på veien fra ide til verdi.

På nyåret kommer næringsministeren med en varslet gjennomgang av dagens virkemiddelapparat, jeg ser frem til å overlevere 24 konkrete grep som regjerningen kan gjøre over natten som vil medføre konkrete resultater og du som leser dette er hjertelig velkommen til å bidra.

Happy Friday!