hits

Om tog, teknooptimister og teknologi som drivhjul!

Mai-måned er her og snøfokk er byttet ut med sol, varme og pollenvarsel. For de som begynte uka med å gå i tog for å feire arbeidets dag, som paradoksalt nok er fridag, var det heller ikke i år noen mangel på faner å gå under.

Likevel, vi er nok ikke alene om å hevde at det var langt mellom paroler som kunne oppfattes som samlende og innovative.  Skulle vi ha pekt på en favoritt i år, blir nok kravet om 6 timers dag vinneren. Ikke fordi arbeidsgiverne nødvendigvis ønsker det, men utviklingen går definitivt i retning 25-timers arbeidsuker, flere fridager og økt grad av arbeidsdeling. I så måte er jo mai måned med alle sine fridager et varsel om hvor vi er på vei!

Ikke før tog-parolene var ryddet, inviterte Oslo kommune til et seminar om digitalisering for 300 ledere på Rådhuset, og ønsket var å gi et tydelig signal til sine ledere om at de kan forvente støtte i den digitale transformasjonen vår hovedstad står overfor. I invitasjonen kom det frem at byrådet nå ønsket å få fortgang på dette arbeidet.  Fortgang? - smak litt på ordet. Det er 16 år siden Dataforeningen avholdt sin første digitaliseringskonferanse, og det blir fristende å spørre hvor mange konferanser som må til før offentlig sektor våkner?

«Det er over tusen år siden Norge vart samla til eit rike. Men for IKT i offentleg sektor er det framleis nessekongene som rår», sa daværende Fornyingsminister Heidi Grande Røys i 2009 - det gjelder dessverre fortsatt.

Mens andre land ofte har vært flinke til å bruke offentlige prosjekter til å innovere, har det offentlige Norge sovet godt og lenge i timen. Ingen har tatt sentrale, helhetlige grep, og norske offentlige ansatte føler i altfor liten grad et personlig ansvar for de enorme beløpene som søles bort på elendig håndverk.  Når årets valgkamp snart ruller i gang, må vi kunne forvente økt politisk aksept for verdien av sterkere styring og en sterk IKT-næring i Norge. Potensialet for nyskaping og bedret service er enormt og etterslepet trist langt. Derfor er vi tross alt positive til Oslo Byråds oppvåkningskonferanse og hilser initiativet velkomment. Nettopp derfor gleder vi oss også til å høre den selverklærte teknologioptimisten, statssekretær Paul Chaffey snakke om hvor han og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tror Norge er på vei under FUTURE INSIGHT 2030 konferansen i Oslo konserthus den 9. mai. Også Deloittes visjonære leder for Center for the Edge, John Hagel kommer til Oslo for å være med på denne konferansen, som i år arrangeres for sjette gang.

I neste uke samler LO også sine ledere til landsmøte og vi håper den påtroppende LO-lederen, Hans-Christian Gabrielsen innser at digitaliseringen i offentlig sektor går for tregt og styringen er for svak. Noen må slå i bordet og si at digitalisering, - transformasjonen fra IT som støtteverktøy til drivhjul - betyr at vi må tenke nytt både når det gjelder mål, midler, organisering og prosesser.

Dagens omstillingsfart er for puslete, målene for vage og implementeringen for lite ambisiøs

 

Evnen til å fornye seg vil være fundamental for enhver virksomhet i årene som kommer, kall det gjerne «fornying eller forvitring». Under den parolen burde det være mulig å samle mange endringsagenter!

Derfor er det også hyggelig å fremheve ukas gründercase, InnoBørs-registrerte 29 Minute Books. Ideen er både innovativ og innlysende: Behovet for og ønsket om kunnskap er større enn noensinne, samtidig som tidsklemma gjør at folk ikke tar seg tid til å lese bøker og sette seg inn i nye temaer slik de gjerne vil. Løsningen? 29 minutter lange lydbøker tettpakket med informasjon og innhold. De kan ta for seg et tema, et fag, eller de kan være ren underholdning - hva som helst, så lenge det holder seg innenfor tidsgrensen.  Nå ser de etter investorer og vi tror ikke Trump stiller opp. Du kan lese mer om hvorfor HER.

Teknologioptimist er også den tidligere skidronningen Grete Ingeborg Nykkelmo, som mener det finnes mange likhetstrekk mellom idrett og entreprenørskap. Nå tar hun over stafettpinnen for Anne Kathrine Slungård som ny sjef i Ungt Entreprenørskap - og lover samtidig å steppe opp ambisjonene frem mot 2020. Vårlige vakre tanker vi kan like! Du kan lese ukas lederintervju med henne HER.

Ukas innovasjonsblomst sendes finansbyråd Robert Steen og byrådsleder Raymond Johansen, ikke fordi de er tidlig ute, men fordi de i hvert fall innser at innovasjon, digitalisering og transformasjon først og fremst handler om ledelse og mennesker.

Kun ved å tenke nye tanker, tørre nye grep og teste ut nye løsninger vil vi skape et Norge der vi kan håpe på arbeid til alle, en god skole for de som vil lære, en trygg alderdom og et klimavennlig samfunn.

Happy Friday og MAY the FOURTH be with you, som Star Wars fansen ville sagt det - det er nemlig Star Wars-dagen i dag!

2 kommentarer

JEG ER IKKE SINNSYK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sjælsagt ska' vi ha 6-timers dag, men forrutsetninga er at vi ska'kke tjena no' mindre gryn enn vi tjener på 8 timer i da', men mer, samma hva Pål Kaffi og dem andre pollitikera mener om 'e. Ellers går vi tel streik, eller lager revvolusjon. Væpna. Ska'rru værra, vi'rru værra!?

Skriv en ny kommentar